Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - vérszegénység

vérszegénység kérdések és válaszok

vérszegénység
Tisztelt doktor Úr / Nő Egy Hematológus szakorvos segítségére lenne szükségem olyan ügyben hogy nagyapám (84) körülbelül januártól vérszegénységben szenved és választott vért kap. Első alkalommal február 18. án 6 egység választott vért kapott, majd március 27. án 3 egységet, majd ezt követőn rá pár napjára április 3. án újabb 3 egység vért kapott, de ez sem bizonyult elégséges nem ezért április 26. án ujjbab 3 egység vért kap. Volt hematológusnál február 27. én, aki vett mintát a csontvelőből, de ott azt mondták hogy minden rendben mert a myeloid sejtsor összes eleme feltalálható a kenetben és a mérsékelt eosinophil sejtszaporulaton kívül egyéb kóros elváltozás nincs. A normális haemopoesis, malignitésra utaló eltérést a csontvelőben nem láttak. Azóta hematológus nem látta, és azt sem tudják hogy a vér hová tűnik el. Más vizsgálaton nem volt azóta. A Ht szintje 0.22- 0.28 körül mozog. Lehet valamit tenni a vérképzés megindítására, illetve kideríteni, hogy mért kell 3 hetente vért adni, és orvosolni ezt a problémát? Válaszát előre is köszönöm!
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2016. július 06. 19:05
A vérszegénység egy olyan tünet, amely számtalan betegségben előfordul. A vérkép vizsgálata már sok információt rejt: fontos, hogy a fehérvérsejtek (leukocyták) és a vérlemezkék (thrombocyták) száma is kóros-e vagy "csak" a vörösvérsejtek száma (és ezzel arányosan a hemoglobin és a hematokrit érték) fogyatkozott meg. Ha mindhárom sejtszám kóros, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy vérképzőrendszeri betegség vagy lépmegnagyobbodás áll a háttérben. Ha csak a vörösvérsejtek száma alacsony, akkor valószínűleg u.n. tüneti vérszegénységről van szó.
A vörösvérsejtek térfogatának (MCV) ismerete nagy gyakorlati segítség a vérszegénység kivizsgálása során. Ha kicsik a vörösvérsejtek, akkor vashiány a legvalószínűbb, ha túl nagyok, akkor B12- vagy folsavhiány, illetve alkoholizmus a legvalószínúbb. Azoknál a betegeknél, akiknél a vörösvérsejt térfogat normális, valamilyen idült megbetegedés- például gyulladás, daganat, veseelégtelenség, stb. – állhat fenn vagy a vörösvérsejtek élettartamának megrövidülése, korai pusztulása okozhatja a bajt.
A másik alapvető vizsgálat annak megítélése, hogy a vörösvérsejt termelés csökkent vagy fokozott. Ezt a fiatal vörösvérsejtek arányának meghatározása mutatja meg, ezek neve retikulocyta.. Ha a retikulocyta-szám magas, akkor a csontvelő nagy mennyiségű vörösvérsejtet termel, ha alacsony, akkor valamilyen ok miatt a sejttermelés mértéke elégtelen.
A konkrét esethez kapcsolódva: a kedves kérdező minden panaszát (fáradtság, hajhullás, feledékenység, fülzúgás) magyarázhatja a vérszegénység. A hasi panaszok hátterében valóban lehet felszívódási zavar is, különös tekintettel az évek óta fennálló hasi panaszokra. Ennek vizsgálatára a gyomor-nyombéltükrözés (gastroscopia) elvégzése elengedhetetlen. Ha a vér vasszintje nem alacsony, akkor valóban semmi értelme sincs vaspótlást alkalmazni. Pontosan meg kell keresni a vérszegénység okát! Belgyógyász vagy haematológus szakorvoshoz kell fordulni. Azt, hogy milyen gyógyszer vagy gyógykezelés szükséges a gyógyuláshoz, csak a vérszegénység okának ismeretében lehet megmondani. Biztosan van megoldás, érdemes a probléma végére járni!
Megválaszolta: Dr.Sréter Lídia
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK