Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - visszatér v nem tér vissza

visszatér v nem tér vissza kérdések és válaszok

visszatér v nem tér vissza
2010 februárban kissejtes non-Hodgkin limfómával kezeltek,amiből CT szerint májusban meggyógyultam.Utána még kaptam kemót,de augusztusra a kissejtes limfóma nagysejtessé alakult.Ezt is kezelték és 2010 decemberre a PET CT semmilyen elváltozást nem mutatott.Azóta Mabthera kezelést kapok.Kérdésem h kiújulhat-e a kisssejtes limfómal v mível erősebb kemót is kaptam talán nem.
Köszönettel
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2012. október 30. 16:55
A válasz folytatása: a kiegészítő információk alapján a második talán nem follikuláris.
Lymphomás betegeimnek soha nem javaslok un. immunerősítő készítményt. A lymphoma magának az immunrendszernek a daganata. Ezekről a szerekről nem lehet tudni, hogy pontosan miként hatnak, könnyen lehet, hogy fokozzák a daganat növekedését és lerombolják az eddigi kezeléssel elért kedvező hatást és a betegség visszatérését váltják ki. Véleményem: egyiket sem javaslom, mert felboríthatja a jelenleg elért egyelőre még labilis egyensúlyt.
Megválaszolta: Dr. Ujj György
2012. október 30. 09:23
Nagyon ,nagyon köszönöm tökéletes válaszátPontosításaim C8200 C8330 96803 96923 kissejtesben prolferációs ráta 15%,nagy sejtesben 50-60%.Hátha ez közelebb visz a kérdés megoldásához..
És már csak egyetlen kérdésem van,mivel januárban lejár a Mabhtera kezelés h milyen étrendkiegészítőt tudna ajánlani(nem könnyű eligazodni közöttük) Avevit, Culevit vagy a Bertha proffesszor immunerősítőjét?
Maradok tisztelője és előre köszönöm a válaszát
2012. október 29. 22:29
Jó lenne tudnom, hogy follikuláris lymphoma volt-e és azon belül volt-e kissejtes vagy nem. Ha nem follikuláris limfoma volt, a leírtak alapján nem arról van szó,hogy a kissejtes lymphoma meggyógyult volna, csak a CT-vel nem volt kimutatható. Ezt támasztja alá az is,hogy augusztusban újra jelentkezett a az átalakult lymphoma és nagy valószínűséggel a nagysejtes folyamat nem egy új lymphoma, hanem a korábbi átalakult formája, de bennem még az is felmerül, hogy eredetileg sem kissejtes volt hanem legalábbis kevert. Szerencsére ez is jól reagált. A lymphomákról még azt kell tudni, hogy a kissejtes kórlefolyása lassu, kezelhető, de nem meggyógyítható, mert vissza-vissza tér. A nagysejtes nem follikuláris lymphoma kórlefolyása kezelés nélkül nagyon aggresszív, mert gyorsan nő, de a kemoterápiás gyógyszerekre és a Mabtherára nagyon jól reagált és az esetek egy igen jelentős százaléka (40-70%) véglegesen meggyógyul. Ez azonban csak egy bizonyos idő után (3-5 év) jelenthető ki igen nagy valószínűséggel. A lymphomák gyógyulásával kapcsolatban óvatosan kell fogalmazni, mert nagyon ritkán 10 év után is irtak le visszatérést.
Abból a tényből, hogy a kemoterápia után tartósan Mabtherát kap mégis arra gondolok, hogy follikuláris nagysejtes lymphomáról volt szó, ami igen jól reagál a kezelésre, de a végleges gyógyulási arány nem olyan nagy, mint a nem follikuláris nagysejtes lymphomáknál.
Jelenleg nem tudom megmondani milyen lesz a betegség lefolyása és őszintén remélem, hogy nem tér vissza. A rendszeres hematológiai ellenőrzés fontosságát nagyon szeretném hangsúlyozni.
Ha további kérdés merül fel készséggel válaszolok, de nem járok minden nap ezen az oldalon. További javulást kívánok.
Ujj György
u.i az elütésekért elnézést, de már nincs lelkierőm átnézni.
A leírtakból úgy tűnik
Megválaszolta: Dr. Ujj György
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK