Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Rosszindulatú gégedaganatok

Rosszindulatú gégedaganatok tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Malignus glottis-tumorok
BNO kód:
C32
A betegség lényege:
A gégén vagy közvetlen környezetében kialakuló, áttéteket adó daganat, legtöbbször laphámrák.
A betegség oka:
Dohányzás és idült gégegyulladás elôsegíti kialakulását. A betegek több, mint 90 százaléka férfi, 80 százalékuk 40-70 év közötti. A rák az esetek felében a hangszalag feletti területrôl indul.
A betegség tünetei:
Elsô tünet az állandó rekedtség, ami nem jár fájdalommal. Ha a daganat a hangszalag felett helyezkedik el és még nem terjedt rá a hangszalagra, a beteg bizonytalan teltségérzetet, nyeléskor akadályt, beszédkor kellemetlenséget érezhet. A daganat növekedésével a nyelés fájdalmassá válik. A hangsalag alatti daganat nehézlégzést okozhat. Ćttétek esetén nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás jelentkezik. Ha a rák a gégeporcra is ráterjed, erôs fájdalom lép fel.
Elvégezhető vizsgálatok:
A kórtörténet felvétele és a beteg fizikális vizsgálata veti fel a gyanút, amit gégetükrözéssel, szövettani vizsgálattal, valamint komputertomográfiás (CT) és magmágneses rezonanciás (MR) felvételekkel igazolhatnak.
A betegség várható kezelése:
Elsôsorban műtét, amit sugárkezelés egészíthet ki. A műtétek során a cél a daganat teljes kivétele mellett a hangszalag megóvása; ha azonban a rák a hangszalagra is ráterjed, ennek eltávolítása is szükséges. Totál gégeexstirpáció esetén a teljes gégét kiveszik és a légcsövet a nyak bôrére szájaztatják (gégekanül). Az esetleges nyaki nyirokcsomó-áttéteket szintén műtéttel távolítják el.
Javaslatok:
A betegség megelôzése érdekében ne dohányozzon. Három hétnél tovább tartó rekedtség esetén menjen el fül-orr-gégész szakorvoshoz. Ha a hangszalagot a műtét során eltávolították, speciális technika elsajátításával a beteg újra megtanulhat beszélni. Alternatív megoldást a gégemikrofon jelenthet: a gégéhez beszéd során egy speciális mikrofont szorít a beteg és ez adja ki a beszédhangot. A tartósan behelyezett gégekanült rendszeresen tisztítani kell.
A betegség várható lefolyása:
A kórjóslat a daganat elhelyezkedésétôl, illetve stádiumától függ. A gégerák a legjobban kezelhetô rosszindulatú daganatok közé tartozik, különösen korai diagnózis esetén: a betegek 90 százaléka meggyógyul és gégemikrofon vagy segítségével újra beszédképes lesz.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
CT, (sima) (Computer tomográf)
Direkt laryngoscopia (Direkt gégetükrözés)
Gégevizsgálat
MRI, sima (Mágneses rezonancia)
Tüdő mintavétel (biopszia)

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Üdvözletem! Segítségre/megnyugtatásra volna szükségem! Az imént néztem meg a torkomat, mert nagyon fáj (orvos szerint kezdeti tüszös mandulagyulladás), és mikor belenéztem a tükörbe, láttam, hogy a bal oldalon a szájüregemben egy fekete pont van. Nagyon félek, hogy valamilyen daganatos elváltozás. Vagy lehetséges, hogy egy vérhólyag lett a számban? Elképesztően félek, kérem segítsenek Nekem! Köszönöm
Kérdező: Szandra07 Válaszok száma: 5 db Utolsó válasz: Dr. Egri Gábor 2014-11-02 16:31:45
További Tumoros megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK