Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - alkoholizmus

alkoholizmus kérdések és válaszok

alkoholizmus
Tisztelt Doktor Úr!
Olyan problémával fordulok Önhöz, amely sajnos a családunk biztonságát veszélyezteti. Mi négyen vagyunk a családban, mindig is józan életű, szerető család voltunk, alkoholtól, mindenféle szenvedélybetegségtől mentesek. Emeletes házban lakunk, sokat hallottuk a szomszéd családok részeg kiabálását, verekedését. Mi boldogok voltunk, hogy nálunk ilyen soha nem fordult elő és nem is fordulhat elő a későbbiekben sem. Nálunk még szeszes ital is csak ritkán volt otthon.
A mi problémánk kb 10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor édesapámat egy daganatos betegség miatt leszázalékolták és otthon maradt. Mindig is pörgős ember volt, a munkája miatt a településünkön nagyon sokan ismerték és tisztelték. A leszázalékolás után néhány évig nem is volt probléma. Sok orvoshoz kellett neki járni vérnyomás, cukorbetegség, műtét, bőrproblémák, illetve a daganatos betegség miatt is. Kb 20 féle gyógyszert szed egyszerre a mai napig is.
Egyszer csak azt vettük észre, hogy az orvosi vizsgálatokról egyre később ér haza, a lehelete alkohol szagú. Természetesen mindig letagadta, hogy ivott volna. A lakásban is eldugott üres vagy teli üvegeket találunk, amiről azt állítja, hogy valaki odacsempészte.
Az igazi probléma kb 5 éve kezdődött, amikor az italozás már nyilvánvaló vált, sárban fetrengett, árokba gurult, a parkban feküdt teljesen kiütve, négykézláb mászott a járdán, elájult a lépcsőházban, stb. Sajnos még tudnám sorolni. Azt hozzá kell tennem, hogy az ital mellett továbbra is szedi a 20 féle gyógyszert.
A családunk állandó rettegésben él, amikor még nincs otthon félve várjuk, a telefont, hogy honnan szedik őt össze és hozza valaki haza, vagy beviszik a rendőrségre (ez is előfordult már)
Mindig is házias ember volt, most már nem várjuk el, hogy valamit is csináljon otthon, mert félünk, hogy valami probléma lesz. Jó párszor nyitva felejtette már a lakást, égve felejtette a gázt, rajta az edénnyel, ami aztán kidobásra került, Mi soha nem beszéltünk otthon csúnyán, most állandóan becsmérel, trágár beszéddel fenyeget bennünket,másokat telefonon vagy személyesen zaklat. (kaptunk már olyan telefont, hogy beszéljünk vele, mert zaklatásért feljelentik)Otthon tettlegességig még nem fajult a helyzet, de elképzelhető, hogy ez is előfordul még.
Mindig szépen kérjük, hogy ne igyon, amire az a válasz, hogy Ő egyáltalán nem iszik, mi csak kitaláljuk ezeket a dolgokat. Semmire sem emlékszik az alkoholos állapotban elkövetett cselekedeteiről. Néha olyan, mintha teljesen elvesztette volna az eszét, mintha elborult volna az elméje.
Sokszor kértük, hogy feküdjön be elvonóra, de mivel állítása szerint nem iszik így ezt nem hajlandó megtenni.
Nagyon tehetetlennek érezzük magunkat, az életünk egy rémálommá vált, hová lett a mi boldog családunk?
Én nagyon szeretnék segíteni rajta, hiszen még csak a hatvanas évei végén jár és teljesen tönkreteszi (tette) magát és a családját is. Már nincsenek közös programok, hiszen már szégyellünk vele bárhol is megjelenni, mert 1-2 pohár után már bántó és otromba a viselkedése.
Már ránézésre is lerí róla az alkoholizmus ténye.

Kérdezem a Tisztelt Doktor Urat, hogy van-e valami segítség, lehetőség van-e kényszer elvonókúrára, lehet-e valamit tenni a beleegyezése nélkül, vagy tovább kell néznünk a teljes elzüllést és leépülést. Teljesen tehetetlennek érezzük magunkat, mindenki azt kérdezi, hogy mi lett ebből a józan életű emberből? Várom mielőbbi válaszát és tanácsát.
Köszönettel
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2012. október 15. 12:27
Tisztelt kérdező!
Kényszer elvonó ma már nem létezik, senkit beleegyezése ellenére nem lehet elvonóra küldeni.
Viszont va nnak alternatív lehetőségek a leszokásra. Hívjon bizalommal 20 5588737
Megválaszolta: Asztalos Anita
2012. szeptember 03. 21:56
Kedves "Buksi"!

Levelében feltett kérdéseire a végén kezdem válaszom:AZ ALKOHOLIZMUS MAI TUDÁSUNK SZERINT GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉG.
Kényszer-elvonó kezelést a közeli hozzátartozók kezdeményezhetik a helyi bíróságon abban az esetben, ha a közvetlen veszélyeztető magatartás huzamosabb időn keresztül fennáll, és ezt alaposan bizonyítani lehet (sok macerával jár, és az eredmény nem is mindig kielégítő, hiszen az így a családból "elüldözött" beteg sokszor még durvább eszközökhöz folyamodik "szabadulása" után).

Édesapja betegségének kialakulása összefügghet daganatos betegségének elhatalmasodásával. Az addig "pörgős" életet élő, aktív ember magára maradt, kilátástalanná váló helyzetében fordulhatott "vigaszért" az alkoholhoz. Sajnos ez gyakori jelenség, megküzdeni vele szinte lehetetlen, hiszen a szerető család általában későn veszi észre, hogy nagy a baj (ahogy Önök is hosszú évek elteltével keresik a külső segítséget gondjuk megoldására), addigra már a szenvedély annyira elhatalmasodik, hogy a beteg belátási képessége eltűnik, szorongása elhatalmasodik, üldöztetéses téveszmék ("mások dugták el az italt") kerítik hatalmukba.

Hogy hol a segítség?
Környezetükben a családorvostól kérjenek segítséget addiktológiai szakrendelésre való beutalásra, menjenek el akkor is, ha édesapja nem tart önökkel, az ottani szakembernek tárják fel a problémát, és ő biztosan szakszerű segítségben részesíti a családot (sajnos ilyen hosszú alkoholista "karrier" nem csak a beteget, az egész családot beteggé tette).

És beszélgessenek édesapjával, kihasználva józan pillanatait, vonják be a család életébe akkor is, ha sokszor félnek attól kárt tesz a lakásban vagy önmagában.

És végül szeretném megjegyezni, hogy NEM VAGYOK ORVOS, hanem addiktológiai konzultáns, aki sok-sok éven keresztül dolgozott és dolgozik ma is olyan betegekkel, mint az Önök édesapja.

Remélem levelemmel sikerült olyan információkhoz segíteni, amelyek a megoldáshoz vezető úton támogatják Önt!

Ha egyéb információkra is igényt tart várom kérdéseit!

Üdvözlettel:

Tajcs Sándor
addiktológiai konzultáns
Megválaszolta: Tajcs Sándor
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK