Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Feledékenység, szétszórtság

Feledékenység, szétszórtság kérdések és válaszok

Feledékenység, szétszórtság
26 éves vagyok és folyamatos gondot okoz számomra, a feledékenység, szétszórtság. Nehezen tudok koncentrálni az iskolában, és az otthoni tanulással is problémáim vannak,nem tudom kizárni a külvilágot, ezért az olvasottakat sem jegyzem meg, vagy csak keveset. Gyakran elfelejtek elintézni olyasmit, amire esetleg csak pár perccel előtte emlékeztettek és ebből sok gondom adódik. Mindemellett roppant ingerlékeny vagyok, az állandó levertségről nem is beszélve.
Mit tehetnék ezek ellen, lassan az életemet teszik tönkre!

Válaszát előre is köszönöm!
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2013. január 19. 15:56

Nő vagy férfi ? Tanít vagy tanul - 26 évesen mindkettő lehetséges.Körülményei - családi, egzisztenciális gondok , mind okozhat feledékenységet ingerlékenységgel és levertséggel.
Mindezeket beszélje meg őszintén , nyugodt körülmények között azokkal akikkel él - sokszor ez is elegendő az okok feltárásban - és beszéljék meg, ki hogy tud segíteni.
Ha ezek után még " külső " segítséget igényel, jelezze !

Üdvözlettel dr.Kiss T.Máriayoutube to mp3
Megválaszolta:
2012. december 25. 14:36
A leírtak alapján nagy valószínűséggel depressziós-szorongásos állapot okozza a panaszokat. Ennek tisztázása és kezelése pszichiáter orvos feladata. Emellett persze sok segítséget jelent az egészséges, aktív életvitel, társasági élet, sport stb. is. Sok sikert!
Megválaszolta: Dr. Lakatos László
2012. december 17. 10:38
Kedves Kerdezö,

Erdemes lenne elmennie egy pszichologiai vizsgalatra, hogy kideritsek mi okozza ezeket a panaszokat!

Udvözlettel,

Dr.Felegyhazy Zsolt
Megválaszolta: Dr. Félegyhazy Zsolt
2012. szeptember 23. 09:28
Kedves Kérdező !
A feledékenység, szétszórtság, koncentrációs zavarok az Ön életkorában valóban megnehezítik a mindennapi életvitelt. Az ingerlékenységgel, levertséggel párosulva elsősorban psychés zavar fennállását jelzik.Természetesen minden szervi idegrendszeri betegséget ki kell zárni, mielőtt eldöntenénk, milyen változtatás szükséges az életvitelében,hogy a külvilág problémái ne akadályozzák a teljesítőképességét,és ne kerüljön még súlyosabb állapotba.Ezért szükséges és elkerülhetetlen a szakorvosi vizsgálat, ezt követően, a diagnózis ismeretében lehet konkrét választ adni a feltett kérdésre.
Megválaszolta: Dr.Szappanos Zsuzsanna
2012. szeptember 23. 09:25
Tisztelt Kérdező!

Néhány sornyi állapotösszegzésből -- messziről, interneten keresztül -- természetesen lehetetlen pontos kórismét felállítani. A leírtak alapján mégis határozottan az a véleményem, hogy az Ön esetében feledékenység, szétszórtság oka nem valamilyen elsődlegesen a memóriaműködést rontó "nagy" neurológiai kórfolyamat. (Tapasztalatból tudom, hogy ilyen esetben az Alzheimer-kórtól, vagy valamilyen agyi keringészavartól szoktak leginkább rettegni az emberek, ám ezek Önnél -- részint életkora folytán, részint egyéb szempontok alapján -- szinte definíciószerűen kizárhatók.)
Sokkal inkább valószínű, hogy a figyelem, összpontosítás zavara áll a jelenség hátterében. Leírásából azonban az is felsejlik, hogy ez sem "csak úgy" van: a figyelemhiány hátterében nyilván az a roppant ingerlékenység, állandó levertség áll, amelyet -- ha alaposan megvizsgálnánk, kiértékelnénk -- bizonyára valamilyen kevert szorongásos-hangulati zavar kórisméjébe tudnánk "belegyömöszölni".

Kérdésére válaszolva tehát:
1.) Természetesen szükség van egy részletes neurológiai vizsgálatra (a biztonság kedvéért; "az ördög nem alszik")
2.) Ennek keretén belül célszerű elvégezni néhány egyszerű tesztet (pl. Mini Mental State vizsgálat, módosított Hatchinski-teszt, órarajzolás, stb.), annak megítélésére, hogy ténylegesen fennáll-e memóriazavar, illetve kezdődő szellemi hanyatlás (s milyen jellegű, mértékű), vagy csak Ön érzi úgy.
3.) Ha csak Ön érzi úgy -- erre látatlanban fogadást mernék kötni --, akkor marad a pszichés (szorongásos, hangulati) háttér. Ez részletesebb beszélgetéssel, esetleg néhány egyszerű teszttel világosan kideríthető, s ártalmatlan, korszerű gyógyszeres kezeléssel kiválóan rendbe hozható.

Ehhez kívánok Önnek gyors sikert, s jó egészséget:

Dr. Buda Botond
http://drbuda.hazipatika.net
Megválaszolta: Dr. Buda Botond
2012. szeptember 20. 14:32
Tisztelt Kérdező,
A feledékenység, szétszórtság több pszichés probléma kísérőjelensége lehet. A leírtak a alapján el tudom képzelni, hogy depresszív állapot tünete lehet. Azt tanácsolnám, hogy keresse fel egy kollégámat, és kérje a segítségét a panasok megszüntetéséhez.
Üdvözlettel:
Dr. Pálvölgyi Rita
Megválaszolta: Dr. Pálvölgyi Rita
2012. szeptember 17. 21:08
Kedves Feledékeny!

Tünetei hátterében többféle ok is állhat. Ezek köre a nem kielégítő mennyiségű vagy minőségű alváson, vagy például a depresszión át egészen az esetleges neurológiai eltérésekig terjedhet. Mivel a tünetei megnehezítik iskolai feladatai ellátását és ingerlékenységét feltételezhetően társas kapcsolatai is megsínylik, érdemes lenne minél előbb szakembert felkeresnie!

Üdvözlettel:

Orvos-Tóth Noémi
Megválaszolta:
2012. szeptember 16. 11:14
T. Kérdező !

A két állapot( ? ), tünet(?) - bár sok tekintetben hasonlítanak egymásra , - főként az " eredmények " tekintetében -, mégis nagyban különböznek is egymástól.

A " FELEDÉKENYSÉG " hátterében esetenként strukturális / organikus történések, állapotok állhatnak , ezért - ha másért nem is, a saját megnyugtatására - érdemes egy rutinszerű orvosi vizsgálara is elmennie.
Különbség , hogy a rövid vagy a hosszútávú memeóriáról van az Ön esetében szó ? ( az elnevezésből minden tudományoskodás nélkül érthető e két memóriafajta különbözősége//, de az is elég , ha valaki a személyes emlékei között visszaemlékezik nagyszülei által mesélt történetekre , s arra , h. ugyanekkor a Nagyi nem tudta , h. hol a szemüvege , amit egy perce az asztalra tett.....)
Az sem mindegy , h. idős vagy fiatal emberről beszélünk , bizonyos kor után másként kell értelmezni pl. diagnosztikai szempontból u.azt a tünetet.
Gyermekkorban - különösen ha a tanító néni is kifogásolja , h. "nem figyel a gyerek , ráadásul mindnent elfelejt" , gondolni kell arra is , hogy nem áll-e a " felejtés " mögött az , h. a gyerek nem is észlelte azt a dolgot , mert pl. "nem volt magánál ."(epilepszia)
Tehát erre nem olyan egyszerű a válasz.
Onnan viszonylag egyszerűvé válik , ha kizártunk sok egyéb lehetőséget , s az az egyszerű válasz maradt :Önnek máshol járnak a gondolatai (gondjai) , ezek elterelték a figyelmét , vagy az adott pillanatban nem tud kellőképpen koncenetrálni , s ez " felejtés " köntösben jelenik meg.

Egyszerűbb a helyzet a "SZÉTSZÓRTSÁGGAL ".
Az - ha csak nem betegség után kialakult állapot és születéstől vagy egészen kisgyermekkortól áll fenn - (mert akkor más a megítélése ) , tehát ez nagy valószínüséggel kimerült , fáradt testi vagy lelki ( vagy mindkettő) állapotának eredménye.
Van ezek közül amin életrendi/é.ritmusi stb. , van amin pszichológusi beavatkozással lehet segíteni//vagy nem.


Bujdosó Balázs

I.Ü. ORSZ. GYÓGYPEDAGÓGUS ÉS
PSZICHOLÓGUS SZAKÉRTŐ
Megválaszolta:
2012. szeptember 14. 18:19
Tisztelt Tanácskérő!
Javaslom, hogy menjen el egy pszichiáterhez, vagy klinikai szakpszichológushoz kivizsgálásra. Egy interjú és néhány teszt segítségével eléggé pontosan meg lehet határozni a háttérben lévő pszichés és szomatikus okokat és ennek megfelelően kialakítható a szükséges kezelés.
Üdvözlettel,
Hang András
pszichológus
Megválaszolta: Hang András
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK