Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Kategóriák - Pszichológus

Pszichológus leírása

A pszichológus olyan mentális egészségügyi szakember, aki pszichológiai állapotokat értékel és segít azok kezelésében. A pszichológusok segítenek az ügyfeleknek túllépni a pszichológiai problémákon, és támogatják őket erősségeik és fejlődési lehetőségeik felismerésében. Családokkal és párokkal is dolgoznak a kommunikáció javítása és a konfliktusok csökkentése érdekében. Végül a pszichológusok aktív szerepet vállalnak a szakterület kutatásában, és igyekeznek felfedezni a különböző problémák kezelésének leghatékonyabb módjait.

Szerepek és feladatok

Mint sok más munkakör esetében, a pszichológus szerepe is változatos, és különböző tevékenységeket foglalhat magában, mint például interjúkészítés, kutatás és/vagy tanácsadás egyéneknek és csoportoknak. Bár nem minden pszichológusnak egyforma a felelőssége ezekben a változatos feladatokban, mégis szükséges, hogy mindegyikben jártas legyen. A pszichológus feladatai közé tartozhatnak:

 • A kezelés értékelése és segítése
 • Tanácsadás egyéneknek és csoportoknak
 • Fóbiák és szorongás kezelése
 • Kommunikációs készségek értékelése és fejlesztése
 • Kutatásban való részvétel
 • Szükség szerint egyéb feladatok.

Az oktatás és képzés

A pszichológia formális képzést igényel. Ennek a munkakörnek azonban az a sajátossága, hogy számos különböző oktatási útvonal vezethet a szakmához. Az alapdiploma megszerzése után sok pszichológus folytatja tanulmányait, hogy pszichológiai doktori címet szerezzen. A pszichológiából doktoráltak számos területen találhatnak munkát, többek között az egyetemi oktatásban, a tanácsadásban vagy a magánpraxisban.

A formális oktatás mellett a pszichológusnak speciális képzésen is részt kell vennie. A szakterületen belül számos különböző specializáció létezik, és a rendelkezésre álló képzések és/vagy diplomák sokfélesége segíthet bármelyik törekvő szakembernek abban, hogy a választott terület szakértőjévé váljon. A leggyakoribb szakirányok közül néhány:

 • Klinikai pszichológia
 • Fejlődési pszichológia
 • Igazságügyi pszichológia
 • Házasság- és családpszichológia
 • Szervezetpszichológia
 • Szakmai pszichológia
 • Sportpszichológia

Végzettség

A fenti feladatok és felelősségek csak a hagyományos értelemben vett pszichológusra vonatkoznak. Sokan döntenek úgy, hogy specializálódnak, sőt, egyesek az szakmai tanácsadói vagy mentálhigiénés tanácsadói szakképesítés mellett pszichológusként is engedélyt szereznek. Az olyan szakterületek, mint az igazságügyi pszichológia, az iskolapszichológia és a krónikus szorongás általában pszichológiai doktori diplomához kapcsolódnak, és további képesítéseket igényelhetnek. Ezekben az esetekben a pszichológiai doktori programot elvégző szakember jogosult lehet az állam által kiadott engedélyre, valamint a szükséges minősítésekre.

A pszichológus feladatai esetről esetre változhatnak, de alapvetően segítenek az egyéneknek abban, hogy leküzdjék a pszichológiai problémákat és korlátokat, hogy javíthasság életük minőségét. Ily módon a pszichológusok célja az emberi boldogulás és fejlődés elősegítése, miközben hozzájárulnak a közösség általános egészségéhez és jólétéhez is.

Pszichológus orvosok, szakemberek - Pszichológus ügyelet, rendelés

Megválaszolt kérdések a ketegóriából
Tisztelt Érdeklődő! Sajnos, maga a kérdés, amire választ szeretne kapni, ..
Tisztelt Érdeklődő! Az alvászavar szerepel mind a depresszió, mind a szoro..
Kedves Kérdező! A leírtak alapján valószínűleg a krónikus szorongással..
Kedvesem! A munka elvesztése, illetve az elhelyezkedés nehézsége önmagába..
Orvosok lakóhely szerint:


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK