Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Vérszegénység

Vérszegénység kérdések és válaszok

Vérszegénység
Tisztelt Cím!

Már évek óta minden vérvétel eredményem alapján vérszegény vagyok. A legutóbbin lévő eltérések: Vörösvértest 3.60, Haemoglobin 109.00, Haematokrit 0.33, Vas 28.5. A többi a referencia értékeken belül van. Az első három alapján mondja a házi orvos, hogy vérszegény vagyok, mivel ezek alacsonyabbak. De mivel az utóbbi időben hullik a hajam, a vasat is külön megnézette, ami most magasabb. Erre írt fel Neo-Ferro-Folgamma tablettát. Nem értem miért szedjek vasat, ha így is több, a kelleténél? Ráadásul a vaskészítményektől gyomorproblémáim vannak. Az évek alatt minden vérvétel után ilyen készítményeket írt fel. Mivel ezeket nem tudtam beszedni próbáltam olyan vaskészítményt találni, ami nem okoz gyomorpanaszt, pl.: Ferrocomp Forte. A gyógyszerész segítségét kértem, hogy most mit szedjek. A labor eredmény alapján ő sem javasolta a vas szedését, hanem azt, hogy ki kell vizsgáltatni, hogy milyen jellegű a vérszegénység, amiben hematológus szakember tud segíteni. Salvus vizet is vásároltam, mivel gyomorsavval is küzdök évek óta. A 20 mg-os már nem volt elég, 40 mg-osat kellet szednem. A házi orvos zokszó nélkül felírja évek óta, holott azt olvastam, hogy nem lehetne ilyen sokáig szedni. A gyógyszerész azt mondta, hogy akár a sav is lehet a baj, valami felszívódási zavar. Most egy ideje gyógyszert már nem szedek, csak a Salvus vizet iszom. Valamint még egy problémám van, 1,5 éve zúg a fülem. Kétoldali idegi hallásvesztés a diagnózis. Próbáltak gyógyszeres és infúziós kezelést is, de nem múlt el. Egyik orvos azt mondta, hogy a fülzúgás lehet vérszegénység miatt is. És ezeken felül még állandóan fáradt, gyenge vagyok. Nem tudok koncentrálni, szétszórt vagyok, feledékeny. Azelőtt nagyon felelősségteljes munkát végeztem, most nem tudnám csinálni. Cetlikkel mászkálok, mert semmit nem tudok fejben tartani. Alig tudom felidézni mi volt aznap délelőtt, nem tudom összeszedni a gondolataimat. Ezek nagyon zavaró dolgok, az életminőségemet rontja és a hajhullás sem múlt el. Lehet, hogy ezek is a vérszegénység miatt vannak? Az eredményeim alapján valamelyik egészségügyi problémámat okozhatja a vérszegénység? Mit tegyek? Milyen kivizsgálásra menjek vagy milyen készítményt kell szednem, hogy újra a régi legyek?
Válaszukat előre is köszönöm!
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2016. július 06. 19:02
A vérszegénység egy olyan tünet, amely számtalan betegségben előfordul. A vérkép vizsgálata már sok információt rejt: fontos, hogy a fehérvérsejtek (leukocyták) és a vérlemezkék (thrombocyták) száma is kóros-e vagy "csak" a vörösvérsejtek száma (és ezzel arányosan a hemoglobin és a hematokrit érték) fogyatkozott meg. Ha mindhárom sejtszám kóros, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy vérképzőrendszeri betegség vagy lépmegnagyobbodás áll a háttérben. Ha csak a vörösvérsejtek száma alacsony, akkor valószínűleg u.n. tüneti vérszegénységről van szó.
A vörösvérsejtek térfogatának (MCV) ismerete nagy gyakorlati segítség a vérszegénység kivizsgálása során. Ha kicsik a vörösvérsejtek, akkor vashiány a legvalószínűbb, ha túl nagyok, akkor B12- vagy folsavhiány, illetve alkoholizmus a legvalószínúbb. Azoknál a betegeknél, akiknél a vörösvérsejt térfogat normális, valamilyen idült megbetegedés- például gyulladás, daganat, veseelégtelenség, stb. – állhat fenn vagy a vörösvérsejtek élettartamának megrövidülése, korai pusztulása okozhatja a bajt.
A másik alapvető vizsgálat annak megítélése, hogy a vörösvérsejt termelés csökkent vagy fokozott. Ezt a fiatal vörösvérsejtek arányának meghatározása mutatja meg, ezek neve retikulocyta.. Ha a retikulocyta-szám magas, akkor a csontvelő nagy mennyiségű vörösvérsejtet termel, ha alacsony, akkor valamilyen ok miatt a sejttermelés mértéke elégtelen.
A konkrét esethez kapcsolódva: a kedves kérdező minden panaszát (fáradtság, hajhullás, feledékenység, fülzúgás) magyarázhatja a vérszegénység. A hasi panaszok hátterében valóban lehet felszívódási zavar is, különös tekintettel az évek óta fennálló hasi panaszokra. Ennek vizsgálatára a gyomor-nyombéltükrözés (gastroscopia) elvégzése elengedhetetlen. Ha a vér vasszintje nem alacsony, akkor valóban semmi értelme sincs vaspótlást alkalmazni. Pontosan meg kell keresni a vérszegénység okát! Belgyógyász vagy haematológus szakorvoshoz kell fordulni. Azt, hogy milyen gyógyszer vagy gyógykezelés szükséges a gyógyuláshoz, csak a vérszegénység okának ismeretében lehet megmondani. Biztosan van megoldás, érdemes a probléma végére járni!
Megválaszolta:
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK