Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Alkalmazkodási zavarok és krízishelyzetek

Alkalmazkodási zavarok és krízishelyzetek tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Mindannyiunk életében lehetnek feszültséggel teli helyzetek vagy különös események, amelyeket kezelni kell. A legtöbben megtanulnak bánni ezekkel, baj csak akkor adódik, ha az illető egyén problémamegoldó képességét, megküzdési stratégiáját aktuálisan meghaladja az adott helyzet. Pszichiáter szakértőnk segítségével részletesen áttekintjük az alkalmazkodási zavarok fajtáit, tüneteit és a kezelési lehetőségeket.

Alkalmazkodási zavarról akkor beszélünk, ha a kiváltó stresszor hatására érzelmi vagy viselkedésbeli tünetek alakulnak ki 3 hónapon belül, és ezek jóval meghaladják azt a mértéket, amely a kiváltó stresszor következményeként egyébként elvárható lenne. Ebben az esetben jelentős funkciókárosodás (teljesítményomlás a tanulásban, munkában) léphet fel, ez azonban a stresszhatás megszűnte után 6 hónappal később általában elmúlik. A tünetek ritkább esetben krónikus formába mennek át, de ilyenkor egyéb pszichiátriai probléma (például depresszió) jelenléte is felmerülhet.

Pszichiátriai értelemben vett, valódi krízishelyzet olyankor áll elő, amikor a pszichoszociális egyensúlyvesztés az állapotromlás növekvő kockázatával, vagy egy esetleges visszafordíthatatlan folyamat kialakulásával jár együtt: ilyenek lehetnek például a hirtelen kialakult pszichotikus állapotok (a realitásérzék elvesztése), egy öngyilkossági kísérlet, vagy különféle erőszakos cselekedetek. Ezek az esetek többnyire a pszichiátriai osztályra történő felvételt tesznek szükségessé, többnyire az éjszaki órákban; a páciens ilyenkor általában zavart, izgatott vagy támadó, és veszélyt jelenthet magára vagy környezetére nézve. Előfordulhat még hirtelen támadt memóriazavar, patológiás ittasság (az alkohol hatására a normál ittasságon túlmutató zavart viselkedés), vagy mániás állapot is, illetve éppen ellenkezőleg, negativizmus, amikor a páciens nem beszél, nem mozog, nem táplálkozik. Ezek közvetlenül az életet veszélyeztető állapotok, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek.

Az alkalmazkodási zavarok kialakulása szempontjából a statisztikai adatok szerint a középiskolás korúak és az egyedül élő, fiatal nők a legveszélyeztetettebbek. Az alkalmazkodási zavarok bármely életkorban felléphetnek, de a leggyakrabban mégis a húszas életévek közepén jelentkeznek: gyermekeknél többnyire iskolai problémák vagy a szülők válása, felnőttek esetében pedig inkább párkapcsolati vagy házassági viszály, ritkábban költözés vagy jogi problémák állnak a háttérben. A krízishelyzetek érintettjei között egyenlő számban találunk férfiakat és nőket is, de a gyakoriság magasabb az egyedülállóak és az alacsonyabb szociális státuszúak körében.

Az alkalmazkodási zavarok esetében a pszichológiai magyarázatok eleve feltételeznek egy esékenységet az arra hajlamos személyeknél, de fontos megjegyezni, hogy bizonyos élethelyzetek (katasztrófák, gyászfolyamat) mindenkinél állapotromlást idézhetnek elő. Egy sokat idézett hasonlat szerint nagy terhelésre bárki csontja eltörhető, de a törékenyebb alkatúaknál ez hamarabb bekövetkezik.

Az alkalmazkodási zavaroknál a legjellegzetesebb tünetek a hangulati élet zavara, a reményvesztettség érzése, a szorongás, a magatartás zavara, illetve ezek kombinációi. A szorongás sokféle módon nyilvánulhat meg, például átmeneti alvászavar, szívdobogásérzés, fulladás, kézremegés, fogyás (étvágycsökkenés); mindez jelentős szenvedést okoz az illetőnek. A panaszok általában napok vagy hetek alatt is spontán javulást mutatnak, elhúzódó esetekben viszont szükség lehet egy szakember segítségére: hat hónapnál hosszabb eseteknél már krónikus formáról beszélünk. A társuló viselkedészavar miatt az illető megsértheti az adott szociális normákat, vagy mások jogait, például vandalizmus, gondatlan autóvezetés vagy verekedés formájában.

Az alkalmazkodási zavarok kezelésben elsődleges szerep jut a különféle pszichoterápiáknak, de átmenetileg gyógyszeres kezelésre is szükség lehet altatók vagy enyhe nyugtatók formájában. A krízishelyzetek kezelésekor elsősorban az életet veszélyeztető állapotot kell megszüntetni: ez minden esetben kórházi körülmények között történik.

Fontos, hogy az alkalmazkodási zavarokat elkülönítsük a hangulati élet zavaraitól, az egyéb szorongásos zavaroktól (például pánik-szindróma), a személyiségzavaroktól, és a skizofrénia-szerű zavaroktól (ezekről korábbi cikkeinkben olvashatnak bővebben: Részletesen a személyiségzavarokról, Fóbiák és egyéb szorongásos zavarok, Részletesen a skizofréniáról, Mit tehetünk a depresszió és a hangulatzavarok ellen?). Krízishelyzetekre emlékeztető tüneteket okozhatnak továbbá a mérgezések, koponyatraumák, egyes testi betegségek - például cukorbetegség, szívinfarktus, lázas-gyulladásos állapotok, idegrendszeri problémák - de hasonló tünetek egyes gyógyszerek mellékhatásaként vagy alkoholelvonás hatására is megjelenhetnek.

Forrás: egeszseg.origo.hu
Szerző: Dr. Nagy Szilvia, pszichiáter szakorvos

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Dr.Úr/Hölgy! Kétségbeesetten írok,mert már nem tudom kihez forduljak.Kisfiam(9 éves.)Szeptember óta bedagad.Eleinte havonta 1x,de mára már heti3-4 alkalommal is bedagad.Vannak visszatérő dagadások,és vannak újak,de már minden testrésze be volt ödémásodva.Már 7 orvos látta,az elvégzett vér vizsgálatok,és allirgaia tesztek,helikobkter,és urológia negatív.Szeme,szája,homloka,nyelve,háta,dereka,feneke,tenyere,pucukája,golyói,lábfeje volt bedagadva.A cetirizinre már immunis,most zyrtecet adok neki,de mar az sem elég.Felírták neki a medrol 32mg.de azt még nem adtam,nagyon félek tőle.Hová menjünk,kit keressünk,kérem segítsen.Már 9 hónap,es egyre roszabb. Maradok tisztelettel,várom válaszát..Fehérné
Kérdező: akoska12 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Kedves Orvosok! Nekem egy nem új keletű, sok szakembert látott problémám van, amely nagyon összetett, de még nem tudtam megoldani. Kicsit bonyolultabbá teszi a dolgot az, hogy homoszexuális vagyok, de lényegében nem ez a mérvadó véleményem szerint. Szóval nálam általános a rossz kedv, a sikertelenség érzése, a szomorúság, levertség, mivel, hogy nem vagyok sikeres a társas kapcsolataimban, se munkahelyemen, se a magán életben, tehát barátaim sincsenek. Legalábbis ez a meggyőződésem ezzel kapcsolatban. Mindez kihat nyilván a munkavégzésemre is, a gondolkodásomra, amely inkább dekoncentrált mint sem hogy tudjak összeszedetten figyelmemet használni, ha emberek közt vagyok, akkor még inkább meg van bennem ez az állapot, valószínűleg a belső szorongásom, kudarctól való félelmeim okából. Próbálok célokat kitűzni, olyan dolgokat csinálni amiket szeretek, elfogadni, hogy sosem leszek olyan ember aki a társaség közepe, de a mindennapokban, az apró kis életemben, mégis valami - egy rossz érzés, mások sikerének látványa, úgy sem sikerül érzése - keresztülhúzza számításaimat. Most már 27 éves fiatalemberként, aki felelősségteljes munkakörben dolgozik, szeretném átlátni a dolgaimat, valamit elérni, valamit változtatni, mert úgy érzem már nem bírom egyedül viselni ezeket a "terheket". Azért is írtam Önöknek ide, mert sajnos anyagi lehetőségeim nem teszik lehetővé, illetve, nem is tudom kihez fordulhatnék -már számos pszichológusnál jártam, gyerekkoromtól kezdve-a terápiát, de azért remélem valamilyen szinten tudnak választ adni a kérdéseimre, főleg olyan tekintetben, hogy egyedül nem tudok megbirkózni ezzel. Köszönettel : B.
Kérdező: Riverport Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: Ph.D. Sándor Peresztegi 2015-03-17 22:55:11
További Pszichiátriai betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK