Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Máj jóindulatú daganata

Máj jóindulatú daganata tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Tumor hepatis benigna
BNO kód:
D1340
A betegség lényege:
A betegség a máj jóindulatú daganatos elváltozása. Többfajta jóindulatú daganat ismert. Egyik esetben sem jellemző a daganat terjedése és áttételek képződése.
A betegség oka:
A betegség kiváltó oka nem ismert. Bizonyos fajta daganatok gyakrabban fordulnak elő fogamzásgátló tablettát szedő nőkben.
A betegség tünetei:
A betegség tünetmentes, gyakran más okból történt vizsgálatnál veszik észre. Van olyan jóindulatú daganat, amely bevérzésre hajlamos, és ebben az esetben súlyos hasi tünetek képében jelentkezik a betegség, hirtelen jelentkező hasi fájdalom, gyengeség, ájulásérzés.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos vérvizsgálatot, hasi ultrahang vizsgálatot, más betegségtől való elkülönítés miatt esetleg CT vizsgálatot (számítógép vezérelt röntgen) kérhet.
A betegség várható kezelése:
Az esetek többségében kezelésre nincs szükség, a fogamzásgátló elhagyása után ezek a daganatok megkisebbedhetnek. Abban az esetben, ha a bevérzésre hajlamos daganatról van szó, annak eltávolítása javasolt, ezzel megelőzhető a későbbi vérzéses szövődmény.
Javaslatok:
A beteg, ha hasa hirtelen érzékennyé fájdalmassá válik, és gyengeséget érez azonnal forduljon orvoshoz.
A betegség várható lefolyása:
A jóindulatú daganatok esetén az életkilátások kiválóak.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
CT, (sima) (Computer tomográf)
Ultrahang vizsgálat sima
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Dr. Úr! A testvéremnek kb 2 hónapja 1-2 napig tartó hasmenése, hőemelkedése és rosz közérzetei lépnek fel. A hasmenés mára már mindennapos a reggeli étkezés után. tegnapi nap hasi ultrahangon volt melynek lényeges eredménye: "a máj bal lebenye kp . fokban nagyobb, konturjai lobulaltak, a IV. segmentumban kb. 3 cm-es inhomogen echodus solid képlet van" "a lép nagyobb 60x140mm" " a máj és a lép körül 2-3 cm vastagságú szabad folyadék van" ct javasoltak melyre november 13.ra kapott időpontot ami még 2 hét. A házi orvos nem mondott neki semmit a lelettel kapcsolatban, vagy hogy igazábol addig is mit lehet tenni. kérdésem az lenne ez igazábol mit jelent, a tünetek, illetve ha az eredmény daganat esetleg akkor mik a kilátások mennyire súlyos a hasvíz okozhat e gondot még 2 hétig esetleg? Köszönettel: Kiss Ernőné
Kérdező: kiss.hugi Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2018-11-20 17:00:35
6 éve glaucomám van. Amikor felfedezték nálam annyira magas volt a szemnyomás értékem, hogy meg kellett műteni mindkét szemem lézeres beavatkozással. Azóta is rendszeresen járok kontroll vizsgálatokra, szemnyomás mérésre, és látótér vizsgálatra, valamint szemcseppet használok minden nap. Kíváncsi lennék arra, hogy feltétlenül kell-e nekem életem végéig szemcseppet használnom. Az orvosom ragaszkodik az évek alatt jól bevált gyakorlathoz, hogy 3 havonta menjek vizsgálatra és használjam a szemcseppet. De nem lehet Ön szerint, hogy szemcsepp nélkül is rendben lehet a szemnyomásom? Ez azért fontos mert a bevált szemcseppet nem akarom másra cserélni, azonban az összetevőiben májkárosító anyag van. Igaz, hogy minimális a napi 2 csepp folyadék, de évek alatt ez több liter is lehet. A vérképemben pedig elég rossz értéket mutat a GGT.
Kérdező: Latife Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
További Tumoros megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK