Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Retroperitoneum rosszindulatú daganata

Retroperitoneum rosszindulatú daganata tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Carcinoma et sarcoma retroperitonei
BNO kód:
C4800
A betegség lényege:
A hasban, a hashártya mögötti területen az ott található sejtekből kialakuló rosszidulatú daganat. Lehet izom, ideg, vese és kötőszöveti sejt eredetű. A daganat növekedése során a környező szervek felé terjed. Érintettek lehetnek a hasi szervek, a vesék, a gerinc és az amellett elhelyezkedő izmok.
A betegség oka:

A betegség tünetei:
Aszerint, hogy az elváltozás milyen irányba növekszik, a tünetek igen eltérőek lehetnek. A panaszok rendszerint deréktájéki kellemetlen érzéssel vagy fájdalommal kezdődnek. A fájdalom lehet állandó vagy görcsös jellegű, időnként visszatérő. Ha a daganat a hasi szervek felé terjed, kialakulhat hasmenés, székrekedés és bélelzáródás. A székletben vérnyomokat lehet felfedezni. A vese érintettsége miatt a vizeletkiválasztás szenvedhet zavart és a vizeletben vér jelenhet meg. Ilyenkor igen heves vesetáji, görcsös fájdalom jelentkezik, mely a vesekőbetegség tüneteihez hasonlít. A gerinc érintettsége esetén a gerinc működése válik elégtelenné. A mozgások fájdalmasakká válnak, a mozgás terjedelme beszűkül. A területen megtalálható idegrostok is károsodhatnak, mely a hozzájuk tartozó szervek működésének, az idegrendszeri szabályozásának a zavarához vezethet.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett hasi ultrahang- és CT- és MRI vizsgálatot végezetet. A gyanús elváltozásokból szövettani mintavételre kerülhet sor. Az áttét kimutatására csontscintigráfiát végeztethetnek.
A betegség várható kezelése:
A kezelés a betegség kiterjedésétől függ. A kis területen elhelyezkedő, fontosabb szerveket nem érintő elváltozásokat műtéttel távolítják el. A nagy kiterjedésű daganatok sebészileg nem kezelhetőek. Bizonyos esetekben sugárkezelést lehet alkalmazni. Az előrehaladott esetekben azonban csak a tüneteket tudják az orvosok enyhíteni.
Javaslatok:
Nem szűnő deréktáji panaszok esetén minél előbb orvoshoz kell fordulni.
A betegség várható lefolyása:
Mivel a betegség csak előrehaladott állapotban okoz panaszokat, általában későn kerül felismerésre. Ekkor jelentős orvosi beavatkozásra már nincs lehetőség. A betegség sok esetben rövid idő alatt halálhoz vezethet.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Bármilyen biopszia (szövettani mintavétel)
CT, (sima) (Computer tomográf)
Izotópos vizsgálat, véna punkcióval
MRI, sima (Mágneses rezonancia)
Ultrahang vizsgálat sima

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Panaszom nyáron kezdődött, tudni kell rólam, hogy gyerekkori baleset miatt csak egy szememre látok.mononucleola vagyok. Tavaly nyáron éjszakánként villanófoltokat észleltem, illetve uszóhomályokat. Azonnal meglézerezték, retinoschisist diagnosztizáltak. a Lezerezés jól sikerült folyamatos kontroll mellett nem található további szakadás. 11 és 2 között van a schisis, 2hnál apróbbb vérzés. Tüneteim azonban nem h nem múlnak, egyre rosszabbul látok. A felvillanások megmaradtak, sőt alul néha olyan mintha víz vibrálna a szememben. Szememben rengeteg fonalszerű uszóhomály van de már meg tanultam velük együtt élni, zavaró, de megszoktam. Üvegtestben szalagos homályok, alul kevés stacioner kérgi homály - ez áll a diagnózisban Több orvos is megvizsgált, valószínűsíthetően üvegtest lezajlása is folyik, ezért lehetnek a villanások, illetve h a homályok száma folyamatosan nő! Rettenesen fényérzékeny lettem, zavar a tv, az autók lámpája OCT vizsgálatot és ultrahangot is végeztek, szoros kontroll javasolt - írták a kezelőlapra. Illetve kaptam egy feles pluszos szemüveget. 1 hónapja azonban újabb ijesztő tünetet vettem észre.olyan a látásom mintha egy vízfüggőnyön néznék messzire, kifejezetten nem éles a látásom főleg messzire, illetve eleinte egy két ponton vettem észre, hogy olyan mintha remegne a látásom, de az elmúlt egy két hétben már monitornál illetve telefonkijelzőnél is "hullamzik" a szöveg. Alig bírom elolvasni. Munkám során rengeteg excel táblát használok, ren erősen koncentrálnom kell h lássam. Múlt héten hármastükörrel, oct-n nem vettek észre semmit újat a fent írtakon kiviül, de én akkor is alig látok,és remegő, hullámzó a látásom. Teljesen tanácstalan vagyok,kihez vagy hova forduljak, Utolsó papíromon az van: kis kerek lyuk változatlan, mko macula durva eltérés nélkül, cornean nincs eltérés, Tüneteket üvegtest leválás is okozhatja, De vajon a vízenyős látást, illetve, h fehér háttérnél hullámzik a szöveg is ezt okozhatja? Néha úgy érzem megbolondulok... Lehetséges, hogy ez valami más betegség is? Ha esetleg ez vmi macula probléma lennem azt az OCT kimutatná? Lehet, hogy ez idegi alapon van? Köszönöm előre is a válaszát
Kérdező: Xtike84 Válaszok száma: 5 db Utolsó válasz: dr. Serfőző Csilla 2019-01-29 16:18:03
További Tumoros megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK