Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Orr szerzett torzulásai

Orr szerzett torzulásai tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Orr szerzett deformitásai
BNO kód:
M9500
A betegség lényege:
Az orr szerkezete sérülések és egyéb betegségek hatására elváltozik.
A betegség oka:
Az elváltozást előidéző ok legtöbbször sérülés. Sérülhetnek a lágyrészek, eltörhet az orrcsont, károsodhatnak az orrmelléküregek. Az orr daganatai okoznak gyakran súlyos alaki eltérést. Az orr szöveteinek gyulladása után is előfordulhat alaki változás . Ilyen elváltozás alakulhat ki az orr bőrének vagy nyálkahártyájának TBC - s fertőzése után. Nagyon ritka a szifilisz okozta torzulás.
A betegség tünetei:
A külső orr alakja rendkívül változatos. Az orr lehet lelapult, púpos, ferde, az orrcsúcs túlságosan lelógó vagy pisze, kialakulhat nyeregorr vagy egyéb kozmetikai hiányosság. Kisebb eltérések nem okoznak nagyobb kozmetikai problémát. A legtöbb panaszt azok az elváltozások okozzák, ahol az orrlégzés nehezített. Ekkor a nátha is gyakrabban jelentkezik és nehezebben múlik el.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett röntgen vizsgálatot kérhet az orrmelléküregek állapotának felmérése céljából.
A betegség várható kezelése:
A tüneteket nem okozó esetekben nem szükséges semmiféle kezelés. Azokban az esetekben, ahol a beteget zavarja az elváltozás, kozmetikai okok miatt plasztikai műtét végzendő. A panaszt okozó esetekben a fő cél az orr levegő számára átjárhatóvá tétele, és az esetlegesen zárt orrmelléküregek felszabadítása. A speciális, gyulladások okozta esetekben az alapbetegséget kell előbb kezelni, és csak annak gyógyulása után kezdődhet az orr alakjának helyreállítása. Azokban az esetekben, ahol nagy szövethiány alakul ki, pl. daganatok esetében, az orrprotézis alkalmazása is szóba jöhet.
Javaslatok:
Az orr üregében a megfázások, felső légúti hurutok okozta nyálkahártya duzzanatok, melyek nehezítik az orrlégzést orrcseppekkel enyhíthetőek.
A betegség várható lefolyása:
A panaszokat nem okozó esetekben, ahol kozmetikailag nem túlságosan zavaró az eltérés, a beteg számára nem javasolt a plasztikai műtét.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Az orrüreg vizsgálata
Rtg (Röntgen vizsgálat)

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
T.C. ! Pár éve reggel a bal fülemre süket vagyok addig, amíg az orromat ki nem tusolom erős sugárral. Ha mégsem hallok tisztán (befogom az orrom és fújok és nem dugul ki), akkor a fülemet is kitusolom. Bal oldalamra nem támaszkodtatok, mert utána szintén nem hallok. Orvosok klinikán adtak Nasonexet, nem szeretem, szárít és az igazi ok még nem derült ki. Gyulladásgátló gyógyszereket is kaptam, de nincs gyulladásom. Klinikás mondta: jöjjek 7-8 hónap múlva. MÁV doktornő elküldött CT-re és ha úgy látja, hogy az orrpolipjaim IS az oka az időszakonkénti süketségnek. Meg tudnám szokni, ha VÉGLEG süket lennék, de így, hogy egész nap (tus után) remekül hallok, nem tudom elfogadni, hogy nincs gyógyítható oka. Ja: egyszer az is be volt írva, hogy vmi járat, VEZETÉK FERDE. Előre is nagyon köszönöm a segítségüket. Tisztelettel: T.M. U.i.: azért szálltam rá, hogy a végére járok, mert a gázbojleren a nyomást LE KELLETT VENNI KICSIRE. , így a nagynyomású tusolás nem mindig sikerül → → tehát többet vagyok süket.
Kérdező: lujza Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr.Németh Tamás 2014-07-30 08:46:51
Jó napot kívánok! Fél évvel ezelőtt volt egy arcüreggyulladásom. Azóta úgy érzem, mintha elnehezülne az arcom, ahányszor lehajolok és néha fülzúgásom van. Lehetséges, hogy a korábbi betegségem után valamilyen szövődményem van?
Kérdező: eniko008 Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr.Németh Tamás 2013-02-10 10:58:04
További Fül-orr-gégészeti betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK