Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Rendellenes hanghallás

Rendellenes hanghallás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Tinnitus
BNO kód:
H93
A betegség lényege:
Abban az esetben, ha a betegnek hanginger hiányában is van hangérzete, rendellenes hanghallásról beszélhetünk.
A betegség oka:
Az elváltozás szinte minden, a fület és a hallórendszert érintő betegséggel együtt járhat. Ilyen a felszaporodott fülzsír, a fülgyulladás, a fülkürt elzáródás, füldaganat, a magasvérnyomás, az agyhártya gyulladás, a mérgezések, a zaj okozta nagyothallás, a sérülések és sok egyéb betegség. Gyakran nem lehet megtalálni az okot.
A betegség tünetei:
A fülzúgás lehet búgás, csöngés, moraj, sípolás és egyéb sajátosan megélt zaj. Jelentkezhet folyamatosan vagy megszakításokkal. Rendszerint halláscsökkenést okoz.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett fül-orr-gégészeti kivizsgálást rendel. Agyi betegségek gyanúja esetén idegrendszeri vizsgálatra kerülhet sor.
A betegség várható kezelése:
A fülzúgás kezelése a kiváltó betegség jellegétől és a panaszok súlyosságától függ. Az alapbetegség kezelésével a zajok általában megszűnnek. A nagyothallás javítása egyes esetekben enyhítheti a panaszokat. Ha végleg nem tudnak mit kezdeni a fülzúgással, olyan speciális eszközt adnak a betegnek, amit a fülbe kell helyezni, ott hangot kiad és így valamelyest elnyomja a zavaró fülzúgást.
Javaslatok:
A zajos munkahelyen dolgozóknak ajánlott füldugó vagy fülvédő használata a halláskárosodás megakadályozására.
A betegség várható lefolyása:
Az alapbetegség gyógyításával rendszerint a zavaró hanghallások is megszűnnek, de egyes esetekben a beteget élete végéig is elkísérhetik.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
A külső hallójárat vizsgálata
Általános ideggyógyászati vizsgálat
Objektív audiometria
Subjektív audiometria

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Doktornő / úr ! 44 éves, gyermektelen nő vagyok. Fogamzásgátlót nem szedek. Eddig panaszom nem volt, kivéve a PMS tüneteket és a menstruáció idején 1-2 nospával csillapított fájdalmat. A ciklusaim 27-30 naposak, előtte 1 hetes PMS-el. ( rossz közérzet, émelygés, aluszékonyság, kisebb fejfájás, derék és has kisugárzás stb. ) Szorongásomra antidepresszánst és szorongásoldót szedek. A januári menstruáció 2 nappal korábban jelentkezett, majd a következő kettő időben, de mindegyik után csökkenő intenzitású, több, mint egy hétig tartó barna folyásom volt. Az utolsó menstruáció március 13. kezdődött, de előtte 2-3 nappal már jelentkezett a barna folyás. Ez utóbbi menstruáció elmúlását követően újra PMS tüneteim vannak, időnként émelygéssel, az alhasban és a derékba sugárzó, kellemetlen, fájdalomszerű, diszkomfort érzéssel. Az orvos a menstruációt követő 13. napon végezte az ultrahangot. Lelet: Az uterus retroflexióban. Mérete: 67 x 33 x 49 mm. Az uterus hátsó falából egy 27 x 20 mm-es izomechokat adó göb indul ki, a középvonaltól jobb oldalra található, mely 50 %-ban intramuralis, 50 %-ban submucosus. Az endometrium vastagsága : 10 mm. A méhüreg hátsó falából egy 7 mm-es echodens képlet látható. A jobb oldali ovarium mérete: 33 x 15 mm, benne két 16 mm-es tüsző. A bal ovárium mérete: 25 x 15 mm. Diagnosis: Polypus endometrii, myoma uteri Az orvosom javaslata a következő menstruációt követően a polip hysteroscópiával eltávolítása és a mioma évenkénti ellenőrzése. Hirtelen nem tudtam kérdéseket feltenni. Nagyon félek a beavatkozástól, sosem volt még műtétem. Ez a pici polip okozhatja a folyást és most már a PMS-féle tüneteket és a kellemetlen has és derék kisugárzást, vagy csak a műtét után derül ki, hogy esetleg a mióma okozza ? Hormonvizsgálat nem szükséges ? Természetes úton még teherbe eshetek ?Monoklonális gammopátiám van, lehet ennek jelentősége a műtétnél ? Van különbség a kaparás és a mióma eltávolítás műtét közt, illetve a hysteroscópiás beavatkozás és a kaparás között? Köszönöm figyelmét és válaszát !
Kérdező: 8888 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
További Fül-orr-gégészeti betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK