Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Öregedéssel járó nagyothallás; idegi eredetű halláscsökkenés

Öregedéssel járó nagyothallás; idegi eredetű halláscsökkenés tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Presbyacusis; idegi eredetű halláscsökkenés (a vírusos endolymphaticus labyrinthitis kivételével)
BNO kód:
H9030, H9040, H9050, H9100, H9110
A betegség lényege:
A hangérzékelô sejtek pusztulása vagy a hallóideg betegsége miatt bekövetkezô halláscsökkenés.
A betegség oka:
Öregedés; túl erôs zaj; hallóideg-károsító gyógyszerek; belsôfül- és agyhártyagyulladás. Van, amikor a pontos okot nem sikerül kimutatni.
A betegség tünetei:
Nagyothallás, esetleg fülzúgás. Bizonyos esetekben szédülés, egyensúly-zavar. A nagyothallás presbyacusis esetében elôször a legmagasabb hangokat érinti, majd a betegség elôrehaladtával a mélyebb hangokat is egyre rosszabbul hallja a beteg. Ha gyermekeket érint a probléma, a hangképzés is zavart: ilyenkor a süketség mellett beszédképtelen is (ún. süketnéma ).
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a beteg fizikális vizsgálata mellett hallásvizsgálatot végeztet. Esetleg röntgen, komputertomográfiás (CT) és magmágneses rezonanciás (MR) felvételeket készíttethet.
A betegség várható kezelése:
A megelôzés érdekében halláskárosító gyógyszereknél a vérszintet rendszeresen ellenôrzik. A halláscsökkenés bekövetkezésekor hallókészüléket adnak, mindkét oldali teljes süketség esetén belsôfül-implantációt (szaknyelven: cochlearis implantáció) végeznek. Ennek során egy, a hangrezgéseket elektromos impulzusokká átalakító készüléket illesztenek a hallóidegre.
Javaslatok:
Kerülje az erôs zajforrásokat, illetve ezek közelében viseljen fülvédôt, füldugót. Ne használja a fülhallgatót túl nagy hangerôsségre állítva. A megelôzés érdekében ne szedjen be több antibiotikumot, mint amennyit az orvos elôírt. A középfülgyulladást ne hanyagolja el. Nagyothallás jelentkezésekor forduljon orvoshoz. Kialakult, végleges halláscsökkenéskor a szájról olvasás elsajátítása segíthet a betegnek a kommunikációban.
A betegség várható lefolyása:
A halláskárosodás többnyire maradandó. Az öregedés okozta nagyothallás folyamatosan súlyosbodik, különösen akkor, ha zajártalom továbbra is jelen van. Hallókészülék a hallást sokáig meg tudja ôrizni. Belsôfül implantációval a hallóképesség teljesen süketeknél valamelyest visszaállítható. Ha a hallóképességet nem sikerül kisgyermekeknél valamelyest visszaállítani, a gyermek nem fog megtanulni beszélni, ún. süketnéma lesz. Ilyenkor speciális képzésre van szükség, hogy a gyermek beilleszkedhessen a társadalomba.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
A külső hallójárat vizsgálata
CT, (sima) (Computer tomográf)
MRI, sima (Mágneses rezonancia)
Objektív audiometria
Rtg (Röntgen vizsgálat)
Subjektív audiometria

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Doktor Úr ! A lentit írta Ön. Kérésem: hogyan kezdjek hozzá, ha Szegeden már pár orvosnál voltam:Klinika (P.A.), SZTK, MÁV.. stb., de továbbra is ALKALMI, IDŐKÖZÖNKÉNTI süket vagyok. Mondták: jöjjek NOVEMBERBEN. Akkorra már javul a fülem ? Köszönöm a segítségét és tippeket is várok. Tisztelettel. T.Kérdező! A nagynyomású spriccelgetés helyett inkább meg kéne keresni a panaszok okát, ehhez alapos fizikális és többféle műszeres fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges. Üdv: fülészorvos
Kérdező: lujza Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
További Fül-orr-gégészeti betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK