Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Öregedéssel járó nagyothallás; idegi eredetű halláscsökkenés

Öregedéssel járó nagyothallás; idegi eredetű halláscsökkenés tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Presbyacusis; idegi eredetű halláscsökkenés (a vírusos endolymphaticus labyrinthitis kivételével)
BNO kód:
H9030, H9040, H9050, H9100, H9110
A betegség lényege:
A hangérzékelô sejtek pusztulása vagy a hallóideg betegsége miatt bekövetkezô halláscsökkenés.
A betegség oka:
Öregedés; túl erôs zaj; hallóideg-károsító gyógyszerek; belsôfül- és agyhártyagyulladás. Van, amikor a pontos okot nem sikerül kimutatni.
A betegség tünetei:
Nagyothallás, esetleg fülzúgás. Bizonyos esetekben szédülés, egyensúly-zavar. A nagyothallás presbyacusis esetében elôször a legmagasabb hangokat érinti, majd a betegség elôrehaladtával a mélyebb hangokat is egyre rosszabbul hallja a beteg. Ha gyermekeket érint a probléma, a hangképzés is zavart: ilyenkor a süketség mellett beszédképtelen is (ún. süketnéma ).
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a beteg fizikális vizsgálata mellett hallásvizsgálatot végeztet. Esetleg röntgen, komputertomográfiás (CT) és magmágneses rezonanciás (MR) felvételeket készíttethet.
A betegség várható kezelése:
A megelôzés érdekében halláskárosító gyógyszereknél a vérszintet rendszeresen ellenôrzik. A halláscsökkenés bekövetkezésekor hallókészüléket adnak, mindkét oldali teljes süketség esetén belsôfül-implantációt (szaknyelven: cochlearis implantáció) végeznek. Ennek során egy, a hangrezgéseket elektromos impulzusokká átalakító készüléket illesztenek a hallóidegre.
Javaslatok:
Kerülje az erôs zajforrásokat, illetve ezek közelében viseljen fülvédôt, füldugót. Ne használja a fülhallgatót túl nagy hangerôsségre állítva. A megelôzés érdekében ne szedjen be több antibiotikumot, mint amennyit az orvos elôírt. A középfülgyulladást ne hanyagolja el. Nagyothallás jelentkezésekor forduljon orvoshoz. Kialakult, végleges halláscsökkenéskor a szájról olvasás elsajátítása segíthet a betegnek a kommunikációban.
A betegség várható lefolyása:
A halláskárosodás többnyire maradandó. Az öregedés okozta nagyothallás folyamatosan súlyosbodik, különösen akkor, ha zajártalom továbbra is jelen van. Hallókészülék a hallást sokáig meg tudja ôrizni. Belsôfül implantációval a hallóképesség teljesen süketeknél valamelyest visszaállítható. Ha a hallóképességet nem sikerül kisgyermekeknél valamelyest visszaállítani, a gyermek nem fog megtanulni beszélni, ún. süketnéma lesz. Ilyenkor speciális képzésre van szükség, hogy a gyermek beilleszkedhessen a társadalomba.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
A külső hallójárat vizsgálata
CT, (sima) (Computer tomográf)
MRI, sima (Mágneses rezonancia)
Objektív audiometria
Rtg (Röntgen vizsgálat)
Subjektív audiometria

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Doktor Úr ! A lentit írta Ön. Kérésem: hogyan kezdjek hozzá, ha Szegeden már pár orvosnál voltam:Klinika (P.A.), SZTK, MÁV.. stb., de továbbra is ALKALMI, IDŐKÖZÖNKÉNTI süket vagyok. Mondták: jöjjek NOVEMBERBEN. Akkorra már javul a fülem ? Köszönöm a segítségét és tippeket is várok. Tisztelettel. T.Kérdező! A nagynyomású spriccelgetés helyett inkább meg kéne keresni a panaszok okát, ehhez alapos fizikális és többféle műszeres fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges. Üdv: fülészorvos
Kérdező: lujza Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
További Fül-orr-gégészeti betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK