Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Bokatörés

Bokatörés kérdések és válaszok

Bokatörés
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Tegnapelőtt autóbalesetet szenvedtem, melynek során a bal bokám eltört. Ez áll az ambuláns lapomon:

Boka rtg. traumás eltérés: A fibulán törés nyoma látható, a tibia felé 1 mm-re dislocalódott. A 2. metatarsuson hosszanti repedés észlelhető, törésnek nincs nyoma.
Diagnózis: Bal fibula fractura enyh. disloc.
Bal 2. metatarsus ruptura

Meg tudná nekem íni, hogy ez pontosan mit jelent, és hogy meddig kell gipszben lennem?
Köszönöm!
Kis Kata
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2013. március 17. 14:09
Tisztelt Kata!
A törések alapvetően jobbak, mintha a szalagok szakadtak volna, mert a csont anatómialiag teljesen átépül, ha stabilizáljuk (gipsz vagy műtét). A 2-es metatarsus törés az egyszerűbb: azt sínezik a mellette lévő lábközépcsontok (az 1-es és a 3-as) és mivel azon nincs elmozdulás, az rendbe fog jönni teljesen a gipszviselésre. A bokatörése a fenti dokumentációból számomra nem világos. Részben fontos a magassága, ezt szakmai terminológiával osztjuk be (Weber A, B és C törés). Fontos az elmozdulás is. Én szoktam olyan röntgen felvételeket is készíteni a 3 irányú hagyományos felvétel mellett, amely egy kicsit "provokatív" és amelyen látszik, hogy ez a nyugalmi elváltozás a dinamikus helyzetben is 1 mm vagy nem. A dinamikus helyzetet egyszerű létrehozni fájdalommentesen is, ehhez egy trükk kell a röntgen elkészítése során, amelyet nem nagyon alkalmaznak. Nem tudom, hogy hogyan készült a röntgen felvétele de valószínűleg egy "sima" 3 irányú statikus felvételt készítettek. Mindazonáltal az 1mm-es dislocatio nem olyan nagy. Ehhez figyelembe kell venni a maga életkorát, aktivitását, kooperációját is. Úgy gondolom ez gipszviseléssel rendbe fog jönni, de a fentiek miatt 100%-os véleményt nem tudok mondani. Ráadásul a külbokán kívül még van egy-két pont, amit meg kell vizsgálni ilyenkor, ez sem derül ki a dokumentációból: szárkapocs csont fej, belboka, Achilles. A rutin gipszrögzítés 6 hét. A töréstől (stabil, nem stabil) függ, hogy mikor teszik terhelhetővé (járóvá) a gipszet. A fentiek alapján az elején azért fekvőgipszet fog kapni. Ami nagyon fontos, az a gipszviselés tartama + 1 hétig adandó véralvadásgátló. Amennyiben van még kérdése, írjon a [email protected] és kérem küldje el a rtg képek félvételeit is. Az ablak elé teszi és lefényképezi úgy, hogy a kép mögött csak az ég legyen. Üdvözlettel: MSz
Megválaszolta: Molnár Szabolcs
2013. március 17. 13:58
Kérdéseire az ellátást végző orvos tud válaszolni. A válaszhoz szükséges az rtg felvételek megtekintése.
Dr. Király
Megválaszolta: Dr. Király Géza
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK