Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - ERCP-EST

ERCP-EST kérdések és válaszok

ERCP-EST
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Nemrégiben(február) elvégeztek rajtam egy EST beavatkozást.Hogy lehet az,hogy a műtét után sem ürül több epe,még kevesebb,mint előtte.Ezt ultrahangos vizsgálatokkal támasztottuk alá.(az étkezést követően félóránként néztük az epehólyag méretét)Nincs kövem,szűkületem,látszólag semmi nem akadályozza az epe elfolyását.
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2013. július 30. 07:12
Kedves Uram / Asszonyom !
Ha a HIDA normális volt az EST előtt, akkor minden bizonnyal az epeelfolyás is normális volt. Emellett szól a normális labor és a nem tágabb epeutak. Nem is értem, hogy miért történt az EST. A beavatkozást követően pedig tág nyílást találtak, és minden egyebet rendben. Mit kellene még javítani?
Megválaszolta: Prof. Dr. Papp János
2013. július 29. 10:20
Még az EST előtt a HIDA vizsgálat megtörtént,amely közepes epeelfolyást állapított meg.A májértékek normális határok között vannak.Az ERCP eredménye mégis:a papilla szinesgombostűfejnyi,kemény,nem kanülálható.Tűpapillotommal elővágás,majd vezetődróttal selectívebben kanüláljuk a choledochust,majd komplett papillotomia.Mivel nem történt változás 3 hónap után sem megint ERCP eredménye:Tág papillotomiás nyílás,töltve gracilis,homogén choledochus,ill.intrahep.epeutak,jó cholecystatelődés.Ezek után csak a CCK jöhet szóba de sajnos magyarországon nincs ilyen vizsgálat,meg hormonkészítmény se.STENTET pedig csak akkor tesznek be,ha organikus elváltozás látható.Várom válaszát ezzel a nem egyszerű problémával.
2013. július 29. 07:12
Az UH legfeljebb azt bizonyítja, hogy az epehólyag nem vagy kevésbé húzódik össze, azt nem, hogy kevesebb epe ürül. Az epe jöhet közvetlenül a májból is, és ilyenkor "kihagyja" az epehólyagot. A kérdés inkább az, hogy az EST után van-e még mindig elfolyási akadály, Ezt laborokból, un. HIDA vizsgálat eredményéből és esetleg az epeutak tágasságából szoktuk megbecsülni. Természetesen meg lehet az EST nyílást is tekinteni
Megválaszolta: Prof. Dr. Papp János
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK