Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Mi okozhatja a szemészeti-fogászati- arcüreg érintettséggel járó tüneteket?

Mi okozhatja a szemészeti-fogászati- arcüreg érintettséggel járó tüneteket? kérdések és válaszok

Mi okozhatja a szemészeti-fogászati- arcüreg érintettséggel járó tüneteket?
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Sógorom betegségének diagnosztizálásában szeretném a segítségüket kérni. Kérem, írják meg véleményüket minél többen, hogy végre meggyógyulhasson ...
A betegség leírása és a kórtörténet:
Zsolti 1981-ben született (32 éves), körülbelül 2011 óta vannak komoly egészségügyi problémái. Diagnózis sajnos nincsen.
Legkritikusabbak a szemészeti problémái: Homályos látás, fájó-égető érzés a szemekben, naponta összesen egy-két órára tudja nyitva tartani a szemét. A Meibom-mirigyek valamilyen zsírszerű anyagot termelnek, ez néha látszik is, a könnyel együtt ürül. Az anyag egyre szilárdabb lesz, hétről-hétre nehezebben ürül. Bezsírozza a szemgolyót. Gyulladás, fertőzés nincs. (Kenetet vettek, de baktériumot nem találtak, vérkép sem utal gyulladásra.)
Fogászati problémák: A fogai rendkívül érzékenyek már a kicsit édes, sós vagy savanyú dolgokra is, így nagyon kevés ételt tud megenni. A tünetei zománcproblémákra utalnak, de ennek látható jele nincs. (Nem tudom, lényeges-e, de az érzékenyég miatti foghúzások után a sebek lassan gyógyultak, gennyes seb keletkezett a fogsor felett a fogínyen, holott a fog már el lett távolítva.)
Egyéb: Ezenkívül úgy érzi, mintha az arca, orra felső része homokkal lenne tele és innen ürülne a váladék a Meibom-mirigyeken keresztül. Egyik arcüregében jelentős nyálkahártya-duzzanatot találtak 3D-s fogászati röntgen segítségével.
A tünetek az életminőségét jelentősen befolyásolják, lakásból kimenni (rögtön homályosan lát a légmozgástól és fájdalmai vannak), dolgozni, olvasni, számítógépezni, tévézni nem tud, étkezése egyoldalú.

Kórtörténet:

Nem tudjuk van-e összefüggés, de a szemészeti és fogászati tünetek enyhébb formában 2007-ben, két hónappal egy fogászati kezelést (5-6 fog betömése amalgámmal) követően kezdődtek. Majd lassan, de fokozatosan felerősödtek a tünetek és az állapota ma is romlik.
Az eddigi vizsgálatokból az derült ki, hogy komoly szemszárazságban szenved a Meibom-mirigy diszfunkció miatt, az okok kiderítésére vonatkozó vizsgálatok nagyrészt negatívak lettek, a kezelések eredménytelenek.
Az eddigi negatív eredménnyel záruló vizsgálatok: arcüregröntgen, arcüreg ultrahang, Sjögren-szindróma vizsgálat illetve immunológiai vizsgálat, vérkép több alkalommal is, prosztatavizsgálat, allergiavizsgálat (fém és egyéb allergiákra), pajzsmirigyvizsgálat, endoklinológiai vizsgálat, kenetvétel a nyálkahártyáról és a szájüregből.
Eddigi sikertelen kezelések: szemcseppek és kenőcsök (pl. Tobradex, Cloramfenicol, Balance, Tetran), antibiotikum (Doxiciklin), terápiás kontaklencse, vitaminok nagy dózisban, amalgámtömések kicseréltetése, foghúzások, gyökérkezelések.
Természetesen nagyon sok szemésznél, fogorvosnál, több szájsebésznél, fül-orr-gégésznél és egyéb szakorvosoknál (lásd vizsgálatok) járt már.

A probléma az, hogy már nincs ötletünk, milyen vizsgálatot lehetne még végezni, illetve hogy a legtöbb orvos még nem találkozott ilyesmivel. Van, aki szerint nem is függenek össze a tünetek vagy csak a tünetek kezelésére próbál koncentrálni, nem az okra. Sokan próbáltak segíteni, de nem sikerült megoldást találni. Minden ötletet, javaslatot szívesen fogadunk.
Segítségüket előre is köszönöm!
Kriszti
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2013. március 16. 12:21
Köszönöm szépen a válaszokat és elnézést, hogy csak most reagálok.
Hát igen, a Sjögren syndroma felmerült többször is, de a szájsebészeti és az immunológiai vizsgálat ezt kizárta. Azóta újra volt immunológusnál és szerinte ez egyáltalán nem ilyen jellegű probléma.
Az amalgámtömések már elég rég ki lettek cserélve, azt szerintem írtam is az eredeti levélben.
Igen, nyilván nem a legjobb dolog egészségesnek látszó fogakat kihúzatni, de volt amelyik már annyira fájt neki, hogy nem bírta tovább és megkérte a fogorvost, hogy húzza ki. Kár, hogy nem lehet egyértelműen megmondani, hogy van-e probléma a dentinréteggel. Próbáltam utánaolvasni, de láttam, hogy ez még kísérleti stádiumban van ...
Szerintem a neurológiai vizsgálat jó ötlet, de a neurológus, akit találtunk, nem tartotta indokoltnak. Bár az az érzésem, ez a bizonyos orvos inkább többnyire pszichiátriai betegekkel foglalkozik. Gondolom itt is megvan, hogy ki melyik területen tapasztaltabb ...
Ha esetleg bármi további tanácsuk lenne, kérem írjanak, mert sajnos a helyzet nem lett jobb, sőt, inkább rosszabb.
2013. február 11. 10:10
T.Kérdező! Úgy látom azért a szemészeti panaszok dominálnak. A szemszárazság okaként bennem is a Sjögren syndroma merül fel, ami autoimmun betegség, mint a neve is jelzi syndroma, tehát sokféle tünetet, panaszt magában foglaló tünetegyüttessel jár. Az orrmelléküreg dologhoz csak annyit tennék hozzá, hogy aki sima átnézeti rtg-t írt ki, ami ma már múzeumi kategóriának tekinthető, 3D arckoponya CBCT helyett, szóval az maga is múzeumba való, egy ilyen összetett probléma megoldásában biztosan nem lehet rá számítani. Üdv: Németh dr.
Megválaszolta: Dr.Németh Tamás
2013. február 11. 07:07
Kedves Kriszti!
Csak a fogproblémához tudok hozzászólni. Véleményem szerint a fogak érzékenysége miatt gyökérkezelni, v. a fogat eltávolítani nem a jó megoldás, hacsak nincs olyan látható ok, ami ezt indokolja. Mint írja, a fogak zománcborítása ép, de ha hidegre, melegre, savanyúra, stb. érzékeny, mégis csak lehet probléma a dentint borító zománcfelülettel.
Esztétikailag és a rágás lehetőségét fenntartva szerintem az érintett fogakat borítókoronával ellátva, megoldódna a probléma. A honlapomon írok a cirkon koronáról, ennek az alkalmazása ideális lehetne, mert nem tartalmaz fémet, tartós és a mai ismert technikák között a legjobb.
A honlapomon az Öndiagnózis menüpontban talán Zsolti fogpanaszára is találni választ.
Az elérhetőségem is megtalálja a honlapomon.

Üdvözlettel:
Dr. Déry Péter
www.lezerdent.hu
Megválaszolta:
2013. február 10. 22:59
Kedves Érdeklődő!

Szerintem is a fogtömésekre vezethető vissza a probléma.
A biológiai fogászatot javaslom a sógorának.
A NET-en találtam is címeket:
http://www.biodent.hu/curriculum.php
Dr. Csiszár Róbert

http://www.natursziget.com/egeszseg/20071113afogakesabelsoszervek
[email protected]

Üdvözlettel:
Dr. Vártok Éva
Megválaszolta:
2013. február 10. 21:54
A fokozott érzékenységek miatt (fog, orr- és melléküregek, szem stb.) talán alapos(!) neurológiai vizsgálat is indokolt lehet. Ilyen háttér okozhat érős vagy éppen visszafogott mirigyelválasztásokat is...
Megválaszolta: Dr.Utassy Viktor
2013. február 10. 21:19
Kedves Kriszti!
Ha a problémák akkor kezdődtek, amikor amalgámtömések kerültek a sógora szájába, akkor érdemes lenne kicserélni az amalgámtöméseket fogszínű tömésre. Veszteni való nincsen. Bővebb információért és időpont egyeztetésért, kérem, hogy hívja a 06/20-2434175-ös telefonszámot.
Üdvözlettel:
Dr.Győrfi Adrienne
www.fehergyongy.hu
www.altatasos-fogaszat.hu
www.fajdalommentes-fogaszati-erzestelenites.hu
www.fogaszatportal.hu
www.fajdalommentes-fogfeherites.hu
www.fogkoeltavolitas.com
Megválaszolta: Dr. Győrfi Adrienne
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK