Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Combcsontfej fiatalkori, nem fertőzéses eredetű elhalása

Combcsontfej fiatalkori, nem fertőzéses eredetű elhalása tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Femurfej juvenilis osteochondrosisa
BNO kód:
M9110
A betegség lényege:
Ahol a csontképződés porcból történik a szervezetben, bárhol kialakulhat az elváltozás. Azokon a területeken, ahol a keletkezett csont és a velőállomány sejtjei elhalnak,az új csontállomány csak lassan épül fel újra.
A betegség oka:
A betegség kialakulása nem tisztázott. Egyes feltételezések szerint az adott csont túlzott terhelésnek vagy sérüléseknek van kitéve és ez okozza a szövet pusztulását. Egy másik elmélet a betegség kialakulásában örökletes hajlamot tart valószínűnek. A legvalószínűbb azonban, hogy a combcsont fejének elcsontosodásáért felelős terület vérellátása szenved zavart.
A betegség tünetei:
A betegség a 3 és 11 év közötti fiúkat és lányokat egyaránt érintheti. A combcsont fejének elhalása sántítást, járási nehezítettséget, fájdalmat hoz létre. A szülők azzal fordulnak orvoshoz, hogy a gyermekük járása furcsa, ha többet mozog akkor sántít, majd, ha kipiheni magát, újra normálisan jár. A gyermekek gyakran a térdüket érzik fájdalmasnak annak ellenére, hogy az elváltozás a csípőízületet érinti. A panaszok súlyossága az elváltozások súlyosságával változik. Néha az érintett terület felett duzzanat is észlelhető.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett röntgen vizsgálatot kérhet. A több irányból végzett röntgenfelvételek sem adnak mindig biztos diagnózist, ekkor CT vizsgálat jöhet szóba.
A betegség várható kezelése:
A terápia a betegség helyétől, a kiterjedésétől, és az életkortól függ. A csípőízületet tehermentesíteni kell. Ha fiatalabb korban, 3-5 évesen a betegségség idejére a gyermeket le tudjuk fektetni és az ízületre nyújtást tudunk gyakorolni, akkor érhetjük el a legjobb eredményeket. Tehermentesíthet az orvos járógéppel is, vagy mankóztatással. Súlyosabb esetekben, ahol a tünetek kifejezettebbek, a műtéti beavatkozás elkerülhetetlen. Ez lehet az elmozdult csontok helyreillesztése, a csontok alakjának visszaállítása. A fájdalom nem szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókkal enyhíthető.
Javaslatok:
Ajánlott az érintett végtag tehermentesítése, kímélése. Bár a 3-11 éves gyermekek ágyban tartása szinte lehetetlen, de mindenképpen meg kell próbálni. A torna alóli felmentés indokolt. Egyes esetekben főként műtét után ajánlott a gyógytorna. A sportok közül ajánlott az úszás és a kerékpározás.
A betegség várható lefolyása:
A betegség gyakran a combcsont fejének torzulásával gyógyul, ezért fennáll a korai csípőízületi artrózis kialakulásának a veszélye. Az idősebb korban kezdődő folyamatok kimenetele általában kedvezőtlenebb, tartós károsodás gyakrabban marad vissza.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
CT, (sima) (Computer tomográf)
Rtg (Röntgen vizsgálat)

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Ortopédia
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK