Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - SPA - gyulladásos gerincbetegség

SPA - gyulladásos gerincbetegség tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

A spondylitis ankylopoetica (SPA) egy gyulladásos betegség, mely elsősorban a gerinc ízületeit érinti, és súlyos fájdalmat, deréktáji merevséget okoz. Az SPA lassan halad előre, rendszerint 45 éves kor előtt kezdődik és hatása egész életen át fennáll.

Az SPA korai jelei:

Lassan vagy fokozatosan kezdődő deréktáji fájdalom
Kora reggeli deréktáji merevség, mely mozgás hatására csökken vagy elmúlik
Fáradtság

Az SPA az arthritisek egy formája, ami kezelés nélkül romlik, így a korai diagnózis fontos. Tipikusan korai felnőttkorban kezdődik és nagy hatással lehet az Ön mozgására és életminőségére.

Ha a fent leírt tünetek ismerősnek tűnnek, olvasson többet a betegségről és töltse ki a tesztet, mely segít megállapítani, hogy derékfájása gyulladásos eredetű-e. Jó hír, hogy korszerű kezelési eljárások is hozzáférhetőek, amelyek gyorsan és hatékonyan csillapítják a tüneteket és javíthatják a mozgáskészségét, hogy teljes életet élhessen.

Mi okozza az SPA-t?

Az SPA pontos oka ismeretlen. Azt azonban tudjuk, hogy a betegség hajlamos a családban való halmozódásra. Ahogy hajszínünket és vércsoportunkat szüleinktől örököljük, szintén örököljük szervezetünk szövettípusát. Egy szövettípus, a HLA-B27-ként ismert szövettípus, mely a teljes népesség csak 7%-ában található, jelen van az SPA-val élő betegek közel 93%-ában.

Hogyan érinti az SPA a gerincet?

A spondylitis a gerinc ízületeinek gyulladását jelenti. Amint a gyulladás csökken és a gyógyulás veszi át a helyét, új csont nő ki a csigolyák két oldaláról és azokat összekapcsolja. Ez ízületi merevséget okoz, amit ankylosisnak hívunk.

A csigolyákat összekapcsoló és megtámasztó szövetek (inak és szalagok) gyulladása fájdalmat okozhat a bordákban, a vállakban, a csípőkben, combokban, lábszárakban éppúgy, mint a gerincoszlop csontos részein. Azonban az SPA-ban a fő probléma a deréktáj ízületeinek érintettsége, ahol a gerinc a csípőcsonttal ízesül (ez sacroiliacalis vagy SI ízületként ismert).

Forrás: Informed.hu

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Ortopédia
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK