Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Idegrendszeri TBC

Idegrendszeri TBC tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Tuberculosis idegrendszeri manifesztációja
BNO kód:
A17
A betegség lényege:
A betegség alatt, az idegrendszerben (elsősorban agyhártyán, agyban) kialakult TBC-s fertőzést jelenti. A baktérium egy korábbi fertőzést követően a véráram útján, vagy az agyban található gócból terjed az agy állományába, vagy az agyhártyára. Az agyi TBC inkább az idős emberek betegsége.
A betegség oka:
A betegséget Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium bovis, és a Mycobacterium africanum baktériumok okozhatják. A betegség szinte mindig cseppfertőzéssel terjed, tárgyakkal valószínűleg nem terjed (ez alól a mikrobiológiai laboratóriumok, és bonctermek kivételek). A fertőzés gyakorisága országonként, életkoronként, nem ,és társadalmi helyzettől függően változó. Fejlődő országokban, idősebb életkorban, és pl. hajléktalanok körében gyakoribb. Meg kell említeni AIDS betegek körében riasztó mértékben terjed a TBC.
A betegség tünetei:
A betegek tünetei fokozatosan alakulnak ki, közömbösség, ingerlékenység, étvágytalanság, láz alakul ki, amit fejfájás, hányás, epilepsziás görcsrohamok, és kóma követhet. Idős betegeken fejfájás, és viselkedésváltozás lehet az első tünet. Agyhártya gyulladás kialakulásakor tarkó kötöttség alakul ki.
Elvégezhető vizsgálatok:
A betegséget a tünetek, orvosi vizsgálat, vérvizsgálat, mellkas rtg vizsgálata, köpet vizsgálata, tuberculin bőrpróba, liquor vizsgálat segítségével diagnosztizálhatják.
A betegség várható kezelése:
A betegség kezelésében több fajta antituberculotikus gyógyszert alkalmazhatnak, általában több szert kell egyszerre szedni, fontos, hogy a kezelés minimum 6-9 hónapig tartson.
Javaslatok:
Fontos a megfelelő higiéné betartása. Azon betegek akiknek a tuberculin bőrpróbája pozitivitást mutatott un. megelőző kezelésben kell részesíteni (kb.6-9 hónapon keresztül). A próbától függetlenül, ha a családban baktérium ürítő van, a 4 év alatti gyermekeket is megelőző kezelésben kell részesíteni. Hazánkban un. BCG oltással védekeznek a járványok kialakulása ellen, amit már gyermekkorban, ismétlően adnak. Fertőzött személy nem dolgozhat újszülött osztályon, míg ismételten negatívvá nem válik.
A betegség várható lefolyása:
A betegség kezeletlenül halálhoz vezet. A túlélés és az agyi maradvány tünetek csökkentése érdekében korai kezelést kell alkalmazni.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Köpetvizsgálat, köpettenyésztés
Lumbál punkció (gerinccsapolás)
Rtg (Röntgen vizsgálat)
Tuberculin bőrpróba (Mantoux próba)
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Felnőttkori fertőző betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK