Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Idült (krónikus) fájdalom

Idült (krónikus) fájdalom tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Krónikus fájdalom
BNO kód:
R5220
A betegség lényege:
A szervezet szinte minden szövetében megtalálhatók olyan idegrendszerhez tartozó sejtek, melyek ingerületbe kerülésekor fájdalom keletkezik. Ezek a sejtek érzékelik a szövetek károsodását okozó kóros külső és belső ingereket.
A betegség oka:
A szövetek károsodása során az érzékelő idegsejtek jelzést küldenek az idegrendszer felé, hogy a szervezetnek azon a részén kóros folyamat áll fenn. Az idegrendszerben ez fájdalom érzésként jelentkezik. Egyes esetekben a kiváltó inger hosszabb ideig, hónapokig, évekig is fennállhat és ezen idő alatt a fájdalom is fennmaradhat.
A betegség tünetei:
A beteget hosszú idő óta gyötri a fájdalom. A fájdalom lehet szúró, égő, lüktető, nyomó. Érinthet kis területet, de kiterjedhet az egész testre is. Előfordulhat, hogy a kiváltó ok elmúlta után is jelentkezik a fájdalom.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele mellett betegvizsgálatot végez. A fájdalom jellegétől függően kell egyéb vizsgálatot végezni.
A betegség várható kezelése:
A fájdalmat lehet gyógyszeresen szájon át szedett tablettákkal vagy a szövetekbe adott injekcióval csökkenteni. Emellett a kiváltó okot is kezelik.
Javaslatok:
Az érintett szerv nyugalomba helyezése rendszerint enyhíteni szokta a panaszokat. A hideg vagy meleg borogatás alkalmazása ugyancsak csillapíthatja a fájdalmat.
A betegség várható lefolyása:
A kórjóslat a fájdalom hátterében álló betegség jellegétől függ.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Gégevizsgálat
Kórokozók kimutatása és tenyésztése
Rtg (Röntgen vizsgálat)
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Üdvözlöm tisztelt Doktornő, Doktor úr! A nevem G. Attila. Vállízületi fájdalmaim sajnos hosszú évek óta tartanak, hol erősebb, hol gyengébb változatban. Az erősebb, amikor csak az alkaromat tudom mozgatni, a gyengébb, vállmagasságig és néha egy picit magasabbra, de jelentősebb erőt kifejteni sajnos nem tudok. 2013.-ban felkerestem egy szakorvost, aki elküldött egy 4D ultrahang vizsgálatra, aminek, leírnám az eredményét. Az acromioclavicularis ízületben jobb oldalon 3 mm, bal oldalon 1,5 mm vastag echoszegény synovium szaporulat látható. A vállkönyéki bursák fala minimálisan vastagabb, a subcoracoidealis bursában mko. filmszerű kóros folyadék és jobb oldalon insip synovium is megfigyelhető. A subdeltoidealis bursában mind két oldalon 1-2 mm vastag kóros folyadék és 1 mm-es echodus synoviium látható. A tuberculum majuson mko látható 4 ill 5,5 mm-eserosio, a tub. Minus és sulcus intertubercularis felszíne ép. A m.subscapularis és infraspinatus ín ép. A m.supraspinatus bursalis coonturján jobb oldalon 2omm hosszú plató látható és mindkét oldalon az íntapadásban ill a jobb m. subscapularis tapadásban is apró echodens képlet ábrázolódik. Az m. biceps c. longum ina szabályos. Az inat követő tokkettőzéspen midkét oldalon 1mm. vastag synovium és 1,5-2mm átmérőjű kóros folyadék látható. A vena és arteria axilaris áramlása szabályos. A labrum ábrázolható szakasza mko. ép. Szeretnék egy picit többet tudni ezekről a kifejezésekről és szeretném ha valaki tudna segíteni, mert az elmúlt négy év elég hosszú volt ezekkel a fájdalmakkal. (A steroid injekciókon már túl vagyok és többet nem szeretnék sem a vállaimba, sem a .......be.) Előre is köszönöm a segítséget. Üdvözlettel: G. Attila.
Kérdező: gattila Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Jó napot kívánok! Szeretnék segítséget kérni a következő RTG lelet értelmezéséhez: - Az ízvápa felszíne alatt subcondralis sclerosis. a jobb oldalon a femurfej lat. qvadránsában az ízfelszin alatt egy 10 mm-es cystaszerű képlet ábr. a fej-nyak határon 3-4 mm-es arth. cysta látható. Erőteljes csípő, comb fájdalom miatt kértem a RTG beutalót. Segítségüket előre is köszönöm. Andrea
Kérdező: Zandi Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Andrássy Ilona 2016-06-20 18:28:03
Eltérő vélemények vannak.Mivel ínhüvelygyulladásból alakul ki, azt pihentetéssel, rögzítéssel, borogatással ,gipszeléssel gyógyítják.Viszont,ha nem mozgatom, megmerevedik az ujjam, és az izmok is zsugorodnak, gyengülnek.Most a műtéti megoldástól tekintsünk el egyenlőre.
Kérdező: mazsola Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Szentiványi Rita 2015-09-27 14:12:34
Vajon ebben a betegségben is hatásos lehet?
Kérdező: mazsola Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Pergéné Nagy Szilvia 2015-07-26 10:09:33
Kedves Orvos segítő! Február eleje óta szinte állandóan fáj a tarkóm ( én úgy gondolom, hogy egy hirtelen elcsúszás következménye). A sürgősségin nem állapítottak meg semmi problémát. Háziorvosom először egy Voltaren injekciókúrát adott, majd reumatológushoz adott beutalót. A reumatológus gyógymasszázst írt fel, amit becsülettel végigjártam. Sajnos nem sokat javult az állapotom, ha nem szedem a fájdalomcsillapítót (Voltaren), annak hatása elmúltával ismét erős fájdalmat érzek. Időről-időre bekeményedik a tarkóizom, amire nem tudok magyarázattal szolgálni, hogy mitől!
Kérdező: lacitati Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr. Tóth Tamás 2015-12-22 21:01:28
Fiak egy fél éve cukorbeteg. Megállapították, hogy a lábi ízületei, láb izmok fájását nem a betegsége okozza. Thoogammát és Milgamma N tablettát szed, de fájdalmai nem enyhülnek. Mi okozhatja a fájdalmakat és milyen szakorvoshoz tudunk fordulni? Köszönettel: Ildikó
Kérdező: kakktusz Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz:
Köszönöm az elektromos stimulácira adott válaszokat ! Sajnos még a "Spasztikus torticollis-szal kapcsolatban nem érkezett válasz, ez már hónapok óta lelkifurdalást okoz, mert egy beteg társamnak /aki nem internetezik / megígértem, hogy kitartóan kutatok a lehetőségek után.KÖSZÖNÖM ÁLDOTT KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK ÖNÖKNEK! ÜDV." Anonymus"
Kérdező: [email protected] Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
További Tünetek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK