Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Nem veseeredetű ok miatt kialakult veselégtelenség

Nem veseeredetű ok miatt kialakult veselégtelenség tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Extrarenalis uraemia
BNO kód:
R3920
A betegség lényege:
Veseelégtelenség akkor alakul ki, ha a vese nem tud eleget tenni a kiválasztási feladatainak. A vérben felszaporodnak az anyagcsere-folyamatok során felszabaduló méreganyagok és nem ürül ki a felesleges folyadék sem a szervezetből. Ezen folyamatok károsan befolyásolják az idegrendszer, a keringés működését.
A betegség oka:
A betegség kiváltó oka lehet keringési vagy vizeletelvezetési rendellenesség. A keringési eredetű elváltozást létrehozhatja alacsony vérnyomás vagy vese verőér elzáródás. Vizeletelvezetési problémát okozhat a húgyvezeték fejlődési rendellenessége, vesekő, daganat, egyéb szervek okozta nyomás miatti húgyúti elzáródás és orvosi beavatkozás is.
A betegség tünetei:
A betegnek nem termelődik vizelete. A felszaporodott méreganyagok és a felesleges folyadék miatt testszerte vizenyősség alakul ki. A beteg fáradékony, gyenge, rossz közérzetű, szédül, fejfájás gyötri. Rendszerint magas vérnyomás alakul ki. Az idegrendszer működésének károsodása miatt a beteg levertté, majd zavarttá és a folyamat előrehaladtával eszméletlenné válik.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett vizelet és vérvizsgálatot végeztet. Ha a vizeletelvezető-rendszer működésének a zavara gyanítható ultrahangvizsgálat elvégzésére is sor kerülhet.
A betegség várható kezelése:
A kezelés a panaszokat kiváltó betegségtől függ. A vérnyomást gyógyszerek adásával lehet emelni. A veseverőér elzáródást a kiváltó ok jellegétől függően gyógyszeresen vagy sebészileg lehet gyógyítani. A vizeletelvezető rendszer elzáródásait a húgyutakba felvezetett, az elzáródás áthidalására szolgáló vékony cső (katéter) alkalmazásával lehet megoldani. A vizelet továbbjutását akadályozó elváltozást műtéttel szüntetik meg. Szükség esetén a veseműködést pótolni kell művesekezeléssel.
Javaslatok:
A tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.
A betegség várható lefolyása:
A betegség kórjóslata a kiváltó októl függ. Az enyhébb esetekben a veseelégtelenség megszüntethető és a beteg maradandó elváltozás nélkül gyógyulhat. Súlyos, elhanyagolt esetekben a betegség életveszélyes állapotot, akár halált is okozhat. Ha a vese működése véglegesen károsodott, veseátültetéssel lehet csak meggyógyítani: addi művesekezeléssel tartható életben.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Ultrahang vizsgálat sima
Urológiai vizsgálat
Vérvétel
Vizelet-vizsgálat

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Kedves Szakértő! A menstruációm, ami eddig szabályosan jelentkezett, most kezd rendszertelenné válni, hol 22 napra, hol 36 napra jön meg. Van erre természetes megoldás?
Kérdező: Margit904 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: hhh jhjh 2015-12-24 12:31:07
További Vese és húgyutak betegségei
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK