Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Belső-elülső keresztszalag szakadás

Belső-elülső keresztszalag szakadás kérdések és válaszok

Belső-elülső keresztszalag szakadás
Labdarúgás következtében térdem belső-elülső keresztszalag-szakadást szenvedett kb. 1 éve. Azóta ciklikusan jön elő a fájdalom, ilyenkor járni is alig tudok, csak lassan, sántítva.Ez az állapot váltakozik azzal az állapottal, amikor úgy tűnik hogy teljesen rendbe jött a térdem.
Leguggolni a sérült térdre nem tudok, és csak az egyenes irányú járás komfortos, a csavaró-fordító mozdulatok nem.
Orvosom azt mondta, ő nem nyúlna műtétileg hozzá amíg teljesen el nem szakad, de combizom erősítő gyakorlatok stabilizálhatják, megerősíthetik a fontos izmokat. Kérdésem, hogy megfelelő gyakorlatokkal esélyes e, hogy teljesen rendbejön a térd, ha igen, mik ezek a gyakorlatok pontosan, ki az a gyógytornász aki ebben profi, illetve lehet e értelme műtétnek a jelenlegi állapotban?
Köszönettel, Sz.I.
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2013. november 25. 16:43
Tisztelt Uram! A fenti sérülés instabilitást okoz a térdének, amelyeket olyan mozdulatok, amiket említ (csavarás pl) provokálni tudnak. Egy kényelmes, normál életet kresztszalag nélkül is lehet élni, de a térd valószínűleg hamarabb vagy jobban tönkremegy. Ugyanakkor fontos, hogy ez esetben is ezt időben észre lehet venni. Vannak olyan, akár élsportolók is, akik keresztszalag nélkül is tudtak versenyezni. Tudok sorolni példákat, igaz profi focisták közül kevesen, mert őket kötelezi a szerződésük a műtétre. Egyedül Nedved az, akinek elszakadt és úgy játszott tovább. Abban a sportágban, ahol én otthonosan mozgok (birkózás) is több olyan sportemberre van példa, aki keresztszalag nélkül is tudta folytatni a pályafutását. Mindehhez az kell, hogy a szervezet stabilizálni tudja a térdet. Erről a Birkózó Szövetség felkérésére írtam is pár gondolatot: http://birkozoszov.hu/news/show/dr-m-sz-akeresztszalag
Ezt elő lehet segíteni megfelelő gyógytornával. Amennyiben megmondja, hol lakik (földrajzilag) esetleg tudok tippet adni (főleg Budapesten). Természetesen, ha a megfelelő gyógytorna ellenére is instabil marad és panaszokat okoz, akkor azért a műtét mérlegelendő. Én sem csináltatnám meg magamnak első körben (én konkrétan 2 évet vártam a döntéssel), de előbb vagy utóbb sor kerül rá. Ugyanakkor van olyan ismerősöm, aki boldogan él nélküle.
Remélem tudtam segíteni, üdvözlettel
Megválaszolta: Molnár Szabolcs
2013. november 24. 20:11
Üdvözlöm! Én azt gondolom,hogy aki akívan akar sportolni, ilyen térddel nem nagyon tudja megtenni. Nem tudom,hogy milyen ultrahang vagy MR lelete van,mert az döntő lehet.Ha van lelete,kérem írja le,akkor pontosabb vàlaszt tudok adni.A keresztszalag nem feltétlenül operálandó, már vannak módszerek a konzervatív kezelésre is. [email protected]
Dr.Magyar János
Megválaszolta:
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK