Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Compressios csigolyatörés L.I.

Compressios csigolyatörés L.I. kérdések és válaszok

Compressios csigolyatörés L.I.
Tisztelt Doktor Úr!
A napokban estem magasról, benn tartózkodtam a kórházban 1.5 napot megfigyelésre. Hazaengedtek és 3 heti ágynyugalmat rendeltek el. Fájdalmaim vannak deréktájon most még, fekvés közben is. Hajolni természetesen nem hajolok. A járás kimerül a WC-ig való eljutásig.
Az a kérdésem, hogy mikor ülhetek fel az ágyban, mert azt nem lehet, de nem tudom, hogy meddig.
Szeretném még azt is megkérdezni, hogy mikorra varható, hogy teljes értékűen felépülök és dolgozni tudjak? Mit tehetek ennek érdekében?
Illetve mit jelenthet az os ilei területén felmerült képlet?
Előre is köszönöm válaszát,
M.Anna

Lumbialis lordosis íve megtartott.
A L.I. csigolya felső zárólemezén ventrálisan beroppanás figyelhető meg, a ventrális peremszél letört, ventral irányba mozdult el. A csigolyatest hátsó magassága megtartott, a csontos canalis spinalis nem szűkebb. Az ívek folytonossága megtartott. Az L. IV. –L.V. átmenetben ventrálisan az egymás felé tekintő felszínek mentén sclerotikus jellegű degeneratív spondyloticus felrakódások is megfigyelhetők körkörösen, döntően ventrálisan. A csontos canalis spinalis ezen a szakaszon sem szűkebb. Egyebütt a csigolyák magassága és alakja megtartott.
A kisízületekben luxatio , subluxatio illetve érdemi arthrosis nem ábrázolódik.
Az L.IV. porcrés jelentősen beszűkült, a discusban degeneratiora utaló gáz fenomén ábrázolódik.
Az L.V. discuson széles alapú, a bal oldali foramenbe beterjedő discus előboltosulás figyelhető meg.
Az L.III. szinten bal oldalon a laterális recessusban figyelhető meg focalis, descendáló jellegű discus előboltosulás, a discus ezen alapjában gáz fenomén ábrázolódik.
A latótérbe került jobb os ilei területén szabálytalan alakú cystosus jellegű képlet figyelhető meg, amelynek legnagyobb axiális átmérője eléri a 30 mm-t.
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2014. november 16. 15:48
....."2 hete megroppant a derekam, amikor nehezet emeltem, azóta nem tudok dolgozni. A derekam fájt először, aztán egy hét után kisugárzott a bal lábamba (konkrétan a vádlimba, de érzem az egész lábam hosszán) Olyan fájdalmat érzek, mint, amikor éjszaka arra ébred az ember, hogy begörcsöl a vádlija, és ezt folyamatosan érzem. Azóta a járás is nehéz, bicegek, húzom magam után a bal a lábam. Éjszaka is nagyon rossz, mert nem tudok úgy helyezkedni, hogy ne fájjon. Voltam orvosnál is, aki Co-codamol 500 mg tablettát írt fel, 4x2 naponta, + Ibuprofen 400 mg 4x1, és Amitriptyline 10 mg 1x estére, de így is sokszor felébredek éjszaka a fájdalomra. Sajnos már 2 hete szedem őket, és semmi változás nincs. Végzek pár könnyű gerincgyakorlatot az orvos tanácsa szerint, de nem használ az sem. "...
(Ezeket írta le, csak ezért ismétlem, mert nem tudom, megjelenik-e a válasz mellett, hogy mire válaszoltam.)
Úgy gondolom, hogy komolyan kellene vennie a panaszait, mert a tünetei gerincsérvre utalnak. Mielőbbi pontos kivizsgálás szükséges, kiegészítve MR vizsgálattal is, hogy ez mennyire objektív, és hogy nem kell-e műtéti megoldás.
Megválaszolta: Dr. Andrássy Ilona
2014. november 15. 16:13
Kedves Doktor Úr,
az idén januárban volt egy kompressziós csigolyatörésem Magyarországon. A zárójelentés, CT vizsgálat szerint az orvosi vélemény:
1. compressios csigolyatörés az L.I. csigolya elülső oszlopán
2. spondylosis az L.IV.-L.V. átmenetben
3. protrusio disci L.V.
4. Vs. Hernia disci L.III. 1.s..
Miután felépültem visszamentem Angliába dolgozni.
2 hete megroppant a derekam, amikor nehezet emeltem, azóta nem tudok dolgozni. A derekam fájt először, aztán egy hét után kisugárzott a bal lábamba (konkrétan a vádlimba, de érzem az egész lábam hosszán) Olyan fájdalmat érzek, mint, amikor éjszaka arra ébred az ember, hogy begörcsöl a vádlija, és ezt folyamatosan érzem. Azóta a járás is nehéz, bicegek, húzom magam után a bal a lábam. Éjszaka is nagyon rossz, mert nem tudok úgy helyezkedni, hogy ne fájjon.
Voltam orvosnál is, aki Co-codamol 500 mg tablettát írt fel, 4x2 naponta, + Ibuprofen 400 mg 4x1, és Amitriptyline 10 mg 1x estére, de így is sokszor felébredek éjszaka a fájdalomra. Sajnos már 2 hete szedem őket, és semmi változás nincs.
Végzek pár könnyű gerincgyakorlatot az orvos tanácsa szerint, de nem használ az sem. Szeretnék dolgozni, de sajnos így nem tudok.
Vajon mi történhetett velem? Újból megrepedt a csigolyám, vagy valami más baj lehet? Mit tudok tenni, hogy mihamarabb felépüljek?
Válaszát előre is köszönöm!

2014. január 19. 15:18
Ha kérdése van, nyugodtan tegye fel: [email protected]
Jobbulást
Megválaszolta: Molnár Szabolcs
2014. január 19. 13:44
Tisztelt Andrássy Ilona és Molnár Szabolcs!

Köszönöm kimerítő válaszukat a kérdésem megválaszolásában. Most már többet tudok betegségem mibenlétéről.
A háti-ágyéki rész sérülése valóban nem túl komfortos, de szeretnék mindent megtenni azért, hogy mielőbb munkába állhassak.

Tisztelettel:
M. Anna

2014. január 18. 10:03
Mindamellett, hogy egyetértek Molnár dr. szavaival a következőket fűzném a kérdéséhez: érthetetlen számomra, hogy a kórházban nem látták el utasításokkal, medence rögzítő fűzővel, stb... Ez így nem korrekt ellátás.
Általában 6 hétig hajlongó mozgást (felülést sem) nem szabad végezni. És az álló, ülő helyzetben fűzőt kellene viselnie. Kb. ennyi ideig nem dolgozhat.
Az elváltozás miatt további vizsgálatokra lenne szüksége. Én célszerűnek tartanám, ha visszamenne a kezelőorvosához.

Megválaszolta: Dr. Andrássy Ilona
2014. január 18. 07:35
Kedves Anna! A leírásból úgy tűnik, hogy ez egy CT, ennek függvényében ismertetem gondolataimat:
- az L1-es compressios csigolyatörés a lelet értelmében stabilnak tünik (természetesen a beteg vizsgálata is döntő illetve az álló helyzetben készíthető röntgen is az lehet). Rossz helyen van, mert a háti-ágyéki szakasz átmenete nagy erőknek van kitéve, ezért itt fokozott óvatossággal kell eljárni
- a compressios törés, ha stabil és ha nincs más kiváltó oka (daganat), akkor fűzővel kezelendő illetve ágynyugalomban. A legrosszabb az ülés, azt kell elkerülni. MAgyarul fekvés és állás.
- A leleten vannak olyan régi eltérések (degeneratív), amelyek un"sérvre" utalnak. LIII-IV és LV-SI. A modern képalkotó eljárások (CT és MR) nagy hátránya, amelyet sem a laikusok nem tudnak, de sokszor a szakemberek sem vesznek figyelembe, hogy fekve készül, tehát jobb képet mutat, mint a valóság, amikoris felállva megterheljük. Ilyen képek készítésére alkalmas modern eszköz Magyarországon nincs, de nem is kell, csak figyelembe kell venni ezt a gondolatot.
- A cystosus képletet a CT nem tudja leírni, arról egy (nem teljesen világos előttem, de úgy következtetem ki, hogy ez a csontban van, de ezt nem írja le pontosan a lelet) egy kismedencei MR kell, hogy tisztázhassa.
Összefoglalva:
1. Stabil, mérsékelt compressios csigolyatörés, amelynek kezelés: ágynyugalom, ülő helyzet kerülése 6 hétig. Felállhat, de azt fűzőben szoktuk megengedni. Amennyiben ez a törés csontritkulás talaján keletkezett vagyis, ha ön idősebb, akkor azt kezelni kell illetve, ha más "pathológiás" = kóros eltérés felmerül, azt is tisztázni kell, nehogy áttét legyen.
2. A cystosus képletet látni kellene (odaadták a CD-t magának?) és az alapján dönteni, hogy az egy jóindulatú dolog vagy MR-t készítsünk belőle.
Nyugodtan írjon, ezek komoly kérdések részben komfort szempontjából, részben a cysta tisztázása szempontjából.
Üdvözlettel: Molnár Szabolcs. E-mail: [email protected]
Megválaszolta: Molnár Szabolcs
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK