Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Endometriosis és petefészek eltávolítás

Endometriosis és petefészek eltávolítás kérdések és válaszok

Endometriosis és petefészek eltávolítás
Tisztelt Doktot Úr/Hölgy!
39 éves, Hysterectomia-n átesett nő vagyok Adenomyosis diagnózissal. A műtét nem oldotta meg a hosszú ideje fennálló bal alhasi fájdalmamat, mely peteéréskor ciklikusan erősödik és fokozott hasmenéssel jár, az elmúlt hónapokban pedig állandósult. A Colonoscopia negatív. A CT a bal petefészken Cystoadenoma-t mutat és közel hozzá egy Endometriosis-os csomót. Eddig abban a tudatban éltem, hogy az Endometriosis a méhen belül maradt. Ez most megdőlni látszik. A bal petefészek kezdettől rendellenesen, cisztásodással működik, melyek időnként elérik a 46 mm-t is, majd eddig felszívódtak. Nem PCOS. Emiatt döntöttem az eltávolítás mellett.
1., Tartok tőle, hogy a tüneteim rosszabbodhatnak és az elváltozás rosszindulatúvá válhat akkor is, ha sem az Endometriosis, sem a Cystadenoma nem azok. Jogos-e ez a félelmem?
2., A bal oldali petefészek eltávolítása segíthet-e abban, hogy gátat szabjunk az Endometriosis-nak, vagy csak idő kérdése és megjelenhet a jobb petefészken is?
3., Milyen hormonális változással kell számoljak az egyik petefészek eltávolítása következtében? Erősebbet várhatok, mint amit a méheltávolítás okozott?
4., Igaz-e, hogy a mesterséges hormonpótlás tovább erősíti az Endometriosis terjedését?Hogyan lehet a fellépő kellemetlenségeket minimalizálni Ön szerint?
5., Valóban segíthet a szinten tartásban a GM és cukormentes étkezés?
Köszönöm válaszát!
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2017. április 05. 12:39
Tisztelt Asszonyom! 1. Csak a hasüregbe történő betekintés, szövettani mintavétel döntheti el, hogy fennáll-e még endometriosis. Akár endometriosis, akár cystadenoma, a megoldás eltávolítás. 2. Az Ön korában nem a petefészkek eltávolítása, hanem 9 hónapos hormongátló kezelés (a minél telejesebb eltávolítás után) a megoldás. 3. Egy petefészek eltávolítása (elvileg a méheltávolítás sem) okozhat problémát. 4. Minden tüszőhormon-tartalmú készítmény rontja az endometriosis állapotát. 5. Sem a gluteinmentes, sem a cukormentes diéta nem hozhat eredményt, az csak a hormon-gátlástól várható. - Üdvözlettel.
Megválaszolta: Deáky Zsolt
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK