Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Lisztérzékenység

Lisztérzékenység kérdések és válaszok

Lisztérzékenység
Most állapították meg vérvételből a 15 éves lányomnál, hogy lisztérzékeny. Szeretném megtudni, hogy milyen vizsgálatok várnak még rá, és miben változtatja meg az életét ez a betegség?
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2013. február 11. 14:01
Nagyon sokban. Semmilyen gluténtartalmú gabonából készült élelmiszert nem ehet. A vizsgálatokat pedig a kezelő orvosa fogja meghatározni
Megválaszolta: Tibay Rózsa
2013. február 11. 11:11
Kedves Érdeklődő!
A lisztérzékenység végleges diagnózisát vékonybél.biopsziával állapítják meg. Ez abból ál, hogy a vékonybélen lévő bolyhokból mintát vesznek egy endoszkóp segítségével. Ha a diagnózist véglegesen felállították, a gyermeknek egy speciális diátát kell alkalmaznia élete végéig, mely abból áll, hogy kerülnie kell mindenféle ételt, élelmiszer és alapanyagot, melybe akár nyomokban is glutén van. (búza, árpa, zab, rozs). A boltokban vásárolt élelmiszereken ez fel van tüntetve egy áthúzott kalász piktogrammal. Vannak élelmiszerek, amelyekre rá is írják, hogy glutént nem tartalmaz. Ha olyan élelmiszerrel találkozik, melyen ezek egyáltalán nincsenek feltüntetve, érdemes nem megvásárolni azt. Terméyzetesen vanna élelmiszerek, melyekben egyáltalán nincs glutén (tej, vaj, étolaj, stb), ezeket egyértelműen fogyaszthatja majd. Ha az orvosok a diagnózist véglegesen felállítják, el fogják irányítani önöket egy dietetikushoz, valószínűleg az adott intézményen belül. Ő fog adni egy listát azokról az élelmiszerekről, melyeket nem fogyaszthat, és egy másik listát, melyekkel ki lehet váltani a fent említett gabonaféléket. (ilyen a rizsliszt, a szójalisz és a kukoricaliszt)
Megválaszolta: Felek Mihály
2013. február 11. 10:20
Amennyiben a lisztérzékenységet (coeliákia) már diagnosztizálták,akkor további vizsgálatra -diagnosztikai céllal már nincs szükség, ha más egyéb tünet -ami erre a kórképre nem jellemző- nem áll fenn. A lisztérzékenység sajnos nem nőhető ki a korral, egész életre szóló igen szigorú diéta betartása szükséges. Feltétlenül tájékozódjon erről a diétáról, olvasson utána, vagy beszéljen szakemberrel,aki ismerteti Önnek a tudnivalókat. Ha a diétát sikerül megfelelő szinten betartani ritkábban lesz szükség kellemetlen ellenőrző vizsgálatokra.
Megválaszolta: Kelemen Di
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK