Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Szövettan, további teendők

Szövettan, további teendők kérdések és válaszok

Szövettan, további teendők
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!
A szövettani leletem értelmezésében kérném a segítségét. Endometrium Hyperplasia-val kezeltek évekig. A hysterectomia eredménye mást mutat.
"Szabálytalan proliferációs fázisú, kiterjedten autolysált endometrium vérzéses szétesés jeleivel, melynek hátterében idült anovulációs ciklus állhat. Adenomyosis lev.grad. myometrii (endometriosis interna)"
Erre a passzusra annyi magyarázatot kaptam, hogy adenómám volt, ami egy méhen belüli endometriózis. A méhnyálkahártya "rohadt", hyperplasia nem állt fenn. Mit jelent, hogy rohadt a méhnyálkahártya?
A következő sorok egyetlen szava sem érthető számomra:
I. Parakeratosis epithelii ectocervicalis. Ecto-et endocervictis papillaris chronika lev.grad.cum exacerbatione acuta. Endocervicalis reservsejt hyperplasia, tubalis metaplasia és tubo-endometrioid metaplasia. Ovula Nabothi, Tunnel clusters.
IV. Cysta secundum Morgagni tubae uterinae d..
V. Cystadenoma serosum tubae uterinae s..."
A méheltávolításon kívül cisztákat is eltávolítottak, amikről semmit sem tudok. A szövettani eredményből kiolvasható valami erről? A petefészkeim megmaradtak. A korábbi cisztáim milyenek lehettek, van-e erről bármilyen információ?
A műtét következményeként mire számíthatok? Hormonális problémák, csontritkulás, további petefészek ciszták várhatóak-e. Kell-e rendszeresen kontrollálni az állapotomat, vagy elegendő évente egyszer a nőgyógyászati kontroll. Sokadjára fordul elő a Cystitis acuta fertőzés, ami a felépülésemet is akadályozta. Mit lehet tenni az elkerülése érdekében?
Köszönöm a segítségét!
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2016. május 25. 18:13
Tisztelt Deáky Zsolt Úr!

Köszönöm szépen a válaszát! Nagyon megnyugtató, hogy tisztán láthatok. Hálás vagyok a tevékenységükért ezen az oldalon!
2016. május 19. 11:33
Tisztelt Hölgyem! Sajnálatos, hogy operáló orvosa nem adott pontos felvilágosítást. A szövettanból valószínű, hogy nem csak méhnyak-gyulladása volt, hanem az fölterjedt a méhtestbe is. Az adenomyosis azt jelenti, hogy a méhnyálkahártya szigetekben beterjedt a méhizomzatba. A méhnyakba viszont a méhtest és a méhkürt nyálkahártya sejtjei telepedtek be. A kürt Morgagni-cystáinak nincs jelentősége, viszont a bal kürt cystadenomájától különösen jó volt megszabadulni, mert ez könnyen válhatott volna rosszindulatúvá. De hasonló a helyzet azokkal a sejtcsoportokkal is, amelyek nem az eredeti helyükön fordultak elő. Feltehető, hogy a kürt-cysták eltávolítását említhették. A továbbiakban hasznosnak tartom a petefészkek ultrahangos ellenőrzését félévente.
Megválaszolta: Deáky Zsolt
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK