Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - ADHD: felnőttkori figyelemzavar, hiperaktivitás

ADHD: felnőttkori figyelemzavar, hiperaktivitás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

 

A figyelemhiányos hiperaktív betegség vagy ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) egy olyan pszichiátriai kórkép, mely főként gyermekeket és fiatalokat érint világszerte. Becslések szerint az iskolás korú gyermekek 5 %-át érinti az ADHD, azon belül is kétszer-háromszor annyi fiút, mint lányt. Mivel a betegséget még mindig nem ismerik el teljesen, az érintett gyermekek és serdülők kevesebb, mint a fele lesz diagnosztizálva. Ennek eredményeképpen még ennél is kevesebben részesülnek megfelelő kezelésben.

Megfelelő kezelés híján az ADHD negatívan befolyásolhatja az érintett gyerek és családja jóllétét. Az az ADHD-s gyerek, akinél nem állapítják meg és kezelik megfelelően az ADHD-t, nagy valószínűséggel tanulási és érzelmi problémákkal fog küszködni, illetve felnőttkori magatartási kórtüneteket fog mutatni.


Az ADHD-t többnyire az általános iskolás évek alatt diagnosztizálják. Az ADHD tünetei hét éves kor előtt jelentkeznek, de megmaradhatnak serdülő- és felnőttkorban is. Habár a tünetek általában csökkennek a serdülőkor vége és a felnőttkor eleje felé, az emberek nem növik ki az ADHD-t, csupán különböző stratégiák használatát tanulják meg, melyekkel ellensúlyozni tudják a tüneteket. Az ADHD okait még nem értjük teljesen, de lehetséges, hogy genetikai tényezők játszanak szerepet kialakulásában.

A kórkép diagnosztizálása nem mindig könnyű, mivel számos tünet fordulhat elő. Az esetek többségében van egy kiugró tünet. Attól függően, hogy melyek a legfeltűnőbb tünetek, az ADHD három altípusának valmelyikét határozzák meg, mint diagnózist:

túlnyomóan hiperaktív ösztönös/megfontolás nélküli,
túlnyomóan figyelemhiányos,
kevert ADHD.

Az ADHD következményei a gyermekekre, családjukra és a társadalomra nézve igen súlyosak lehetnek. A gyermekeknél alacsony önértékeléshez, érzelmi és szociális problémákhoz vezethet, iskolai előmenetelüket gyakran komolyan hátráltatja, és a családokra nehezedő nyomás esetenként igen szélsőséges lehet.

Mivel az ADHD jelentős problémát okoz a gyermekeknek és környezetének egyaránt, számos különböző kezelési módot dolgoztak ki a kórkép kezelésére , melyek elősegítik a gyermek beilleszkedését a normális mindennapi életbe. A terápiába pszichoszociális és oktatási programok, valamint egyes esetekben gyógyszeres kezelés is tartoznak.

Ha arra gyanakszik, hogy gyermeke ADHD-ban szenved, először is konzultáljon házi gyermekorvosával és a gyermek tanárával (vagy tanáraival). Házi gyermekorvosa elegendő információt tud nyújtani Önnek és ajánlani tud egy megfelelő egészségügyi szakembert. Gyermekének tanárával történő beszélgetés pedig segíthet a probléma felmérésében és a megfelelő diagnózis felállításában. Minél korábban felismerik az ADHD-t, annál jobbak a gyermek esélyei.

Sok szülőnek komoly problémat okoz, hogy gyermeke ADHD-val él, ezért igyekeznek eltitkolni gyermekük állapotát. Holott, ha tudnak beszélni a betegségről a családdal és barátokkal, esélyt teremtenek arra, hogy támogatást és megértést kapjanak, ami az ADHD terhei alól felszabadíthatja őket. Az ADHD-t gyakran félreértelmezik, és a gyereket "rossz gyereknek" címkézik, amit a nem megfelelő nevelés és oktatás következményének látnak. Ez azonban a legkevésbé sem igaz; az ADHD egy mentális-magatartási zavar, amivel ha a gyermek szerettei, barátai és tanárai tisztában vannak, nemcsak javíthatják kapcsolatukat a gyermekkel, de a családi élet, támogatás és megértés terén is fejlődhetnek.

A kezelési módszereknek köszönhetően, melyek gyógyszeres kezelést is tartalmaznak, valamint építenek a szülők, rokonok, tanárok és barátok támogatására, sok ADHD-s gyermek és serdülő sikeres felnőtté válik, aki képes a normális élet élvezetére.


Forrás: Janssen-cilag.hu

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Érdeklődöm hogy gyermek korban nem kezelt ADD tüneteket lehet-e felnőtt korban kezelni illetve tüneteket csökkenteni? Illetve milyen gyógyszeres lehetőségek vannak?
Kérdező: Artemov Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr.Papp Tímea 2019-04-08 11:57:59
Lehet-e a szem betegségeit akupunktúrával gyógyítani?
Kérdező: Mariska Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Ph.D. Sándor Peresztegi 2015-03-17 22:47:59
Lehet-e a szem betegségeit akupunktúrával gyógyítani?
Kérdező: Mariska Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Üdvözlöm! Nagy bizalommal fordulok Önhöz. Az utóbbi időben borzasztó fáradékony voltam, szédültem, fél óra alatt alvásig kimerültem, illetve éjszaka nem tudtam aludni, ha sétáltam úgy éreztem összeesek, végtagjaim elgyengültek, memóriám és beszéd-mozgás készségem nagyban romlott. Először azt gondoltam sima megfázás vagy valami hasonló, de aztán akármit is ittam, vitaminoztam, stb- nem múlt el. Így kértem egy vérképet, melyben az alábbiak tértek el: +WE VVT Süllyedés (ref érték: 2,0-18,0) enyém: 25,0mm/h -RBC Vörösvértest (ref érték: 4,2-5,4) enyém: 4,18 10^12l - HBG Haemoglobin (ref érték: 12,0-16,0) enyém: 11,3g/dl -HCT Haematokrit (ref érték: 36,0-48,0) enyém: 34,4% +RDW (ref érték: 11,5-14,5) enyém: 14,8% -PLT Thrombocyta (ref érték: 150,0-400,0) enyém: 139,0 10^9/l -BASO% Basophil % (ref érték: 0,1-1,0) enyém: 0,0% -BASO Basophil szám (ref érték: 0,01-0,2) enyém: 0,0 10^9/L Amit azért még megkérdeznék/kivizsgálnék, mert a középértéken alul van: TSH Thyreoidea-Stim.Hormon (ref érték: 0,3-4,2) enyém: 1,76uIU/ml Kérem szíves szakvéleményét, mert a háziorvos "félredobta" a leletem, de ez esetben nem értem mi a bajom, miért vannak a tünetek. Köszönöm!
Kérdező: am.aliter Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Ph.D. Sándor Peresztegi 2015-03-17 22:34:19
További Pszichiátriai betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK