Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Bartholin ciszta és Bartholin tályog

Bartholin ciszta és Bartholin tályog tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

A Bartholin mirigy a hüvelybemenetnél helyezkedik el, mindkét oldalon megtalálható a nagyajkak alsó harmadában. Amennyiben a mirigy begyullad duzzanat, pirosság, fájdalom, láz jelentkezhet, míg előtte a legtöbb beteg a mirigy létezéséről sem tudott.

A Bartholin mirigy gyulladását az okozza, hogy gennykeltő baktériumok jutnak a mirigy kivezető csövébe. Először a kivezető cső gyullad be, megduzzad, így a mirigy által termelt váladék nem tud szabadon ürülni a hüvely felé.

A felgyülemlő váladék is megfertőződik, így már az egész mirigy begyullad. Típusos esetben néhány nap alatt tályog alakul ki.

Tünetek - egyre nagyobb a fájdalom

A betegség tünetei az egyre nagyobb fájdalom a hüvelybemenet alsó harmadában.
Általában egyik oldalon jelentkezik csak. Duzzanat jelenik meg, pirosság, melyet lüktető fájdalom, hőemelkedés, láz kísér. Sokszor járáskor illetve üléskor is fokozódik a fájdalom. Előfordulhat, hogy nem alakul ki tályog, hanem a gyulladás megszűnik, majd egy idő múlva újra jelentkezik. Ebben az esetben a tünetek intenzitása is kisebb.

Ha az ürülni nem tudó váladék nem fertőződik, akkor alakul ki az úgynevezett Bartholin ciszta. Ennek mérete igen tág határok között változhat. Lehet alig tapintható illetve megnőhet akár kisalmányira is.

Panaszokat ritkán okoz, a kisebb méretűeket nőgyógyászati vizsgálatoknál fedezi fel az orvos.

A hüvelybemenet az egyoldali duzzanat torzíthatja, így zavarhatja a szexuális életet.

A Bartholin ciszta és tályog végső gyógyulása csak a műtéti beavatkozástól várható.
Műtét előtti teendők

A műtéti beavatkozás az úgynevezett egynapos sebészeti keretien belül zajlik, ami azt jelenti, hogy a beteg, a műtétet követő egy napon belül, többnyire pár órás megfigyelés után a saját lábán, kísérővel hagyja el az operáló intézetet, és a gyógyulás saját otthonában történik.

A rendszeresen szedett gyógyszereket a szokott időben és dózisban be kell venni!

Mind a ciszta mind a tályog műtéte általában helyi érzéstelenítésben történik, de amennyiben nagyobb a tályog vagy a ciszta úgy altatás válhat szükségessé.

Ezt a műtét előtt a kezelőorvos közli. Altatás végzése esetén éhgyomorral kell a kórházba érkezni.
A Bartholin ciszta és Bartholin tályog műtéte

Bartholin tályog esetében annak megnyitását végezik. Rámetszenek a tályogra, kiürül a tartalma, mely fertőtlenítőszerrel átitatott gézcsíkot helyeznek az így megnyílt üregbe.

A nyílás sebszéleit 2-2 öltéssel kivarrják, ez akadályozza meg, hogy az üreg idő előtt, mielőtt a gyulladás megszűnik, záródjon. A műtét utáni héten naponta cserélni kell a gézt.

Antibiotikumra általában nincs szükség. Amennyiben láz volt, az a műtét után általában megszűnik. A Bartholin cisztát egészben kiágyazzák, és szövettani vizsgálatra küldik. A sebet öltésekkel egyesítik.

A bőrmetszés vékony, alig látható heggel gyógyul. ezzel a módszerrel a mirigyet magát is eltávolítják, tehát ezen az oldalon nem jelentkezik többet sem ciszta sem tályog.

Mindkét oldali ciszta kiágyazást nem szoktak végezni, mert a hüvely nedvességéért felelős két legnagyobb mirigy hiánya panaszt okozhat a betegnek.
Lehetséges szövődmények

A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények. Nem lehet egy műtét szövődménymentességét garantálni. Lehetséges korai szövődmény mindkét műtét esetén a műtéti terület bevérzése, esetleg újabb gyulladása jól kezelhető.

Amennyiben vérzést, lázat, fájdalmat tapasztal, keresse fel kezelőorvosát, hogy a megfelelő terápia időben megkezdődjön.

Műtét utáni teendők

A műtét napján rövid kórházi megfigyelés után a beteget szövődménymentes műtét után hazaengedik. A Bartholin tályog műtét után naponta a géz csíkcseréje illetve az üreg kiöblítése szükséges. A műtét utáni napokban a nagy megterhelést kerülni kell.

A Bartholin mirigy műtétje után az átlagos gyógyulási idő 2-3 hét.

Ez alatt az idő alatt tampon használata és a szexuális élet nem ajánlott. Varratok szedéséről a kezelőorvos rendelkezik.

Panaszmentes esetben a műtéttől számított négy-hat hét elteltével ellenőrző nőgyógyászati vizsgálatra kell a kezelőorvosnál jelentkezni.

Forrás: Webbeteg.hu

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Nőgyógyászat - szülészet
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK