Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Bőrrák

Bőrrák tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

A bőrrák fajtái

Bőrünkről néhány mondatban

A bőr az emberi szervezet legnagyobb kiterjedésű szerve. Anyajegyek, szeplők, ráncok, foltok borítják, haj és szőrzet is benövi, gyakorlatilag mindenféle színű lehet (zöldet és kéket kivéve).

Mivel kívül helyezkedik el, ez a szervük kitett leginkább a külső, tehát környezeti ártalmaknak.
A bőr sok mindenért felelős. Véd a sérülésektől, a baktériumoktól, parazitáktól, és vízálló is. Védi a szervezetet a kiszáradástól, a forróságtól, a hidegtől. A benne lévő idegvégződésekkel érezzük, amit tapintunk, a hideget és a hőt is ezen át érzékeljük. A verejtékmirigyei segítségével tudjuk fenntartani a szervezet hőegyensúlyát.

daganat, rosszindulatú, bőr
A képen látható két réteg: az irha, a dermis, a bőr mélyen fekvő rétege, ereket, hajhagymákat tartalmaz, faggyúmirigyeket, amelyek működése is védi a bőrt a kiszáradástól.
Külső rétege a hám, az epidermis. Az újonnan keletkező hámsejtek innen indulnak, és haladnak kifelé a bőrfelületre. A bőrrákok ebben a rétegben keletkeznek.
Mi a bőrrák, és milyen típusai vannak?

Bőrrák akkor fordul elő, ha az epidermis egyes sejtjeiben ellenőrizetlen növekedés indul meg.

A bőrráknak 3 típusa fordul elő:
1. Basalsejtes carcinoma.

daganat, rosszindulatú, bőr
Ha a rák az epidermis legmélyebb részéből indul, azaz a basalsejtek rétegéből, akkor ez a típus jelenik meg a betegben. A basalsejtes bőrrák másneve a basalioma. (A basalis alapot jelent).
2. Laphámsejtes carcinoma.

Ha arák közvetlenül a basalsejtek feletti rétegből indul, ekkor nevezzük a fenti néven. A laphámsejt ez esetben a sejtalakra utal. Mindkét említett bőrrák-típus a basalis réteg sejtjeiből indul és növekszik.
3. Melanoma.

Ha az érintett sejtek ún. melanociták, amelyek a basalsejtek között helyezkednek el, akkor nevezzük a bőrrákot melanomának. Ezek a sejtek termelik a melanint, amely a bőr színét adja. A sötétebb bőrűekben értelemszerűen több a melanocita. Ez a típus a bőrrákok legsúlyosabbika, de egyben ez is a legritkább, és jól kezelhető, ha időben felismerésre kerül.
A bőrrák okai

Mi okozhat bőrrákot?

Erre a kérdésre a válasz jól ismert. A legtöbb bőrrák a napsugárzás, a direkt napozás következtében alakul ki, vagy más UV sugárzó készülék által kibocsátott sugárzás következtében. Az UV sugárzás nem látható, nem azonos a napfénnyel, és a melegérzettel sem (előbbi a látható fény, utóbbi az infravörös sugárzás). UV sugárzást bocsát még ki a szolárium, „napágyak” stb.

Érdekesség, hogy pl. Ausztráliában a legmagasabb a világon a bőrrákok előfordulási aránya. Ennek részben oka a napsütéses órák igen magas száma, valamint az a tény, hogy a lakosság nagy része világos bőrű.

A bőrrák (természetesen) nem fertőz, tehát nem „kaphatjuk el” és nem is adható át másnak.

Mikor magasabb a kockázat?

Bőrrák bárkin kialakulhat, de van néhány kockázati tényező, soroljuk fel, melyek ezek:

• az átlagosnál nagyobb számú anyajegy megléte

• valamely közeli rokonunknak volt melanomája

• 50 év feletti életkor

Főként, ha valaki sokat napozott, ill. sokat tartózkodott (pl. munkája miatt) a szabadban


• ritka, de igen intenzív napozás – napégéssel egybekötve
Pld. irodai dolgozók, akik csak hétvégeken, vagy szabadságuk alatt napoznak, stb.


• korábban már elszenvedett bőrrák

• világos bőr, amely könnyen leég, szeplős, és nehezen barnul

• szőke vagy vörös haj, zöld vagy kék szem

• immunrendszeri zavarok
Ez lehet pl. egyes gyógyszerek szedését követően, szervátültetés után, vagy HIV-pozitivitás esetén.

• Az életkor előrehaladtával is fokozódik a bőrrák kockázata.
A melanoma azonban –szomorú adat – fiatalokban sem ritka, akár már serdülőkorban is jelentkezhet.


Nagyobb kockázat a könnyen leégő, és nehezen barnuló bőr, de a sötétebb bőrűek sincsenek megvédve, ugyanúgy kaphatnak bőrrákot, mint világosabb bőrű társaik.
A bőrrák diagnosztizálása

Ha az orvos bőrrákra gyanakszik, végezhet biopsziát (szövetmintavétel) az érintett területről.
A biopszia végzésekor a bőrön levő „növedékből” metszenek ki egy kicsiny mintát, amelyet azután mikroszkóp alatt vizsgálnak meg. A biopszia helyi érzéstelenítést követően történik.

Az ún. basalsejtes bőrrák (ang. BCC) lassan növekszik, kinézete gyakran kis púphoz hasonló, vagy vöröses, pikkelyes bőrfelület. Ez a fajta bőrrák nem terjed a szervezet más részeire. Ha nem kezelik, a bőrben mélyre terjedhet, károsítja a szomszédos szöveteket, és később már csak műtéti úton lehet eltávolítani.

A laphámsejtes bőrrák (ang. SCC) nem annyira veszélyes, mint a melanoma, de átterjedhet a szervezet más részeire, ha nem kerül kezelésre. Az ajkakon vagy a fülön kialakuló foltok, amelyek leginkább terjedhetnek, és azt azonnal meg kell mutatni az orvosnak! Ez a bőrrák főleg a napfénynek kitett bőrfelületeken alakul ki, a fejen, nyakon, arcon, kezeken, alkaron stb. A bőr gyakran megvastagszik, vöröses, nem gyógyuló hámlást mutat.

A melanoma a legritkább – de egyben legveszélyesebb bőrrák típus. Átterjedhet a szervezet más részeire, és halállal végződik, ha nem kerül kellően korán kezelésre.

A melanoma első jele egy új folt, anyajegy, szeplő megjelenése, vagy ha egy meglévőnek megváltozik az alakja, színe, vagy viszketni esetleg vérezni kezd. Melanoma a test bármely részén lehet, akár még napfénynek nem kitett részeken is mint pl. a talpon.

Bármely típusú, idejében felismert bőrrák sikeresen kezelhető!

Minél korábbi a felismerés, annál sikeresebb lehet maga a kezelés is. A basalsejtes bőrrák a legkevésbé veszélyes, a leggyakoribb, és szinte minden esetben jól kezelhető. A laphámsejtes bőrrák (részleteket ld. fentebb) szintén az esetek nagy részében jól kezelhető. A melanoma viszont sajnálatosan fatális lehet, bár az is statisztikai adat, hogy a kezelt melanomások több, mint 90%-a 5 éven túl is életben van.

A bőrrák általában nem okoz jelentősebb tüneteket, és leginkább úgy ismerhető fel, figyeljük saját bőrünket. A bőr rendszeres önellenőrzése segít a változások mielőbbi felismerésében.

Mire figyeljünk?

Bármely új folt, szeplő, anyajegy!

Nem gyógyuló sebek!

A folt másképpen néz ki, mint az azt körülvevő foltok, anyajegyek!

A folt színe, mérete, alakja az elmúlt hetekben, hónapokban megváltozott.


Ha bármely felsorolt jel igaz ezek közül, akkor beszéljünk az orvossal. A korai fázisban felismert bőrrákokat lehet a legjobban kezelni.

Forrás: Egeszegkalauz.hu

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Páromat 2013. nov.6-án fogják műteni prosztata megnagyobbodás miatt. 2 hete a hátán lévő szemölcsöt faág megsértette, ma elmentünk a bőrgyógyászhoz akinek a diagnózisa: D0450 A törzs bőrének in situ rákja. Opusra előjegyezve 2013.10.28. Kérdésem az volna elvégezhető-e ez a műtét a prosztataműtét előtt?
Kérdező: bagabi2 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Valóban bőrrákot okoz a sok napozás? De mennyi? Holott a D-vitaminra szüksége van a szervezetnek..
Kérdező: driver Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Jó napot! Kérdésem: napozásnál a fülünket is indokolt bekenni napolajjal? Nekem eddig sosem jutott eszembe, valahogy mindig kimaradt. A fülön is kialakulhat bőrrák?
Kérdező: eniko008 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr.Németh Tamás 2013-03-29 08:23:57
Jó napot! Terhességem elején elkezdtek szaporodni az anyajegyek a mellemen a bimbómon és a hónom alatt is. Előfordul, hogy véletlenül elkaparok néhányat és az leesik, vérzik is. Most a 25. héten járok, kérdésem: elmúlnak ezek szülés után vagy le kell szedetnem?
Kérdező: anar007 Válaszok száma: 5 db Utolsó válasz: dr Apostol Éva 2013-03-04 16:25:46
Jó napot! 1 hete vettem észre, hogy a hónaljam közepén egy sötét rózsaszín, óriási pattanásszerű csomót. Azóta befeketedett, viszket és fáj is. Mitől lehet? Elképzelhető, hogy csak szőrbenövés?
Kérdező: eniko008 Válaszok száma: 4 db Utolsó válasz: dr Apostol Éva 2013-03-04 16:22:53
Jó napot! Tegnap életemben először szoláriumban voltam. Valami történhetett, mert azóta vörös foltok jelentek meg szinte az egész testemen. Bekentem magam testápolóval, de nem múltak el, nagyon aggódom, hogy maradandó kárt okozott a szolárium. Tudna javasolni valamit, mivel tudnám kezelni?
Kérdező: anar007 Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: dr Apostol Éva 2013-03-04 16:21:30
Jó napot! Néhány hete piros foltok jelentek meg a bal karomon. Rovarcsípésre emlékezettek, nagyon viszkettek. Pár nap múlva elmúltak, de most megint előjöttek. Lehetséges, hogy allergiás vagyok valamire?
Kérdező: eniko008 Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: dr Apostol Éva 2013-02-11 15:43:47
Jó napot! Rengeteg anyajegyem van a testem minden részén. Félévente járok digitális anyajegyvizsgálatra, eddig nem találtak semmit. Kérdésem: létezik-e gyógyszer, amellyel csökkenteni lehetne a melanoma kialakulásának esélyét? Eléggé aggódok...
Kérdező: anar007 Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: dr Apostol Éva 2013-02-11 15:40:52
További Tumoros megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK