Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Cytomegalovirus (CMV) fertőzés

Cytomegalovirus (CMV) fertőzés tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Szerző: WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus

A CMV-fertőzés fajspecifikus, így az emberre csak a human cytomegalovirus-fertőzés jelent veszélyt. Mennyi a betegség lappangási ideje? Milyen szövődmények léphetnek fel? Tudnivalók a Cytomegalovirus-fertőzés tüneteiről, kezeléséről.

A cytomegalovirusok (CMV) a herpeszvírusok családjába tartoznak, és mind az emberek, mind az állatok körében elterjedt.

A CMV-fertőzés fajspecifikus, így az emberre csak a human cytomegalovirus-fertőzés jelent veszélyt.

A fertőzés legtöbbször klinikailag tünetmentesen zajlik le, de okozhat magzati ártalmat, a Pfeiffer-féle mirigylázhoz hasonló tüneteket, továbbá immunelnyomó kezelésben részesülőkben és AIDS-fertőzésben szenvedőkben a szem ér- és ideghártyájának gyulladását, fekélyes vastagbélgyulladást, tüdőgyulladást és agyvelőgyulladást.

A lakosság 50-80 százaléka a 35. életévig átvészeli a fertőzést.

Az átfertőződés mértéke függ a lakosság szociális helyzetétől. A fertőzést követően, a kórokozó élethossziglan megmarad a szervezetben. A klinikai tünetek nemcsak az elsődleges infekcióban, hanem a lappangó fertőzés fellángolása során is kialakulhatnak.

A vírus megtalálható a nyálban, a tejben, a hüvelyváladékban, a vizeletben, az ondóban, továbbá a székletben és a vérben. A fertőzött személy különböző váladékaival ürítheti a vírust, így fertőzve tovább a környezetében élő, fogékony egyéneket. A vírusürítés tartós. A fertőzés közvetlenül, szoros kontaktus során terjed emberről emberre.

Közvetítő szerepet játszhatnak fertőzött tárgyak, transzfúzió és transzplantált szervek. A méhen belüli fertőzés legtöbbször az anya primer infekciójának következményeként alakul ki. A születés körüli fertőzés forrása a szülőutak váladéka, az anyatej, illetve a környezetben lévő vírusürítő személy.

Hogyan terjed a herpesz?
A vírus cseppfertőzéssel terjed, a testi kontaktus (tüsszentés, csók, herpesszel fertőzöttek utáni pohárhasználat) bőven elég a kórság adás-vételéhez, azonban a csekély testi érintkezést jelentő tárgyaktól, mint például a közös, de száraz törölköző, vagy az elmosott és öblített, de már száraz pohártól nem kell tartanunk, mivel a herpeszvírusok a levegőben rendkívül életképtelenek. Persze más a helyzet a nedves törölközővel és azzal az ásványvizes palackkal, amely pohár híján szájról szájra vándorol, és amely esetleg közvetlenül érintkezett a herpesszel fertőzött szájával…

A cytomegalovirusok (CMV) fertőzésének tünetei

Az elsődleges fertőzés lappangási ideje, függ a szervezetbe jutó vírus mennyiségétől és a szervezet immunállapotától.

A lappangási idő átlagosan 4-12 hét. A CMV-fertőzés tünetei a kortól, az átvitel formájától és az egyén védekezőképességétől függően változatosak.

Gyermek-, fiatal felnőtt-, és felnőttkori fertőzések. A fertőzés csupán 1 százalékában okoz tüneteket. Jelentkezhetnek mononucleosisszerű tünetek: általános rossz közérzet, végtag- és izomfájdalmak, láz, máj-, és lép megnagyobbodás, vérképelváltozás.

Vírusos tüdőgyulladás elsősorban kisgyermekkorban jelentkezik.
Méhen belüli fertőzés

Az okozott elváltozások súlyossága általában a terhesség korától, a fertőző mikroorganizmus fajától és fertőzőképességétől függ.

A magzati fertőzés lehetséges következményei a vetélés és halvaszülés, a méhen belüli növekedés zavara, a májkárosodás, az agyi mészlerakódás, a kisfejűség, a halláskárosodás és a szellemi visszamaradottság.

A születés körüli fertőzés az újszülött számára legtöbbször nem jár következményekkel, és csak ritka esetben alakul ki tüdőgyulladás.
AIDS-es betegeknél gyakoribb

Immunsérültekben a fertőzés növeli a betegség kockázatát.

A szervi tünetek önállóan vagy generalizált megbetegedés formájában mutatkoznak. AIDS-es betegek leggyakoribb vírusos szövődménye a CMV-fertőzés.

A kórokozó leginkább a szem ideghártyáját fertőzi, ami vaksághoz vezethet.

Fertőződhet az agy is, továbbá fekélyek alakulhatnak ki a bélben vagy a nyelőcsőben.
Lehetséges szövődmények

Idegrendszeri gyulladás.
Érgyulladás, hematológiai eltérések.
Gyomorhurut, nyelőcsőgyulladás, máj- és hasnyálmirigy-gyulladás, fekélyes vastagbélgyulladás.
Bőrjelenségek.
Szívhártya-, és szívizomgyulladás.

Diagnózis

Aktív CMV-fertőzésben a vírus kinyerhető, és tenyészthető a testnedvekből és a kimetszett szövetmintákból. A fertőzést az ellenanyag kimutatásán alapuló szerológiai vizsgálatok igazolják. A vírusgenom (örökítő információ) szervezeten belüli jelenléte, speciális laboratóriumi módszerekkel bizonyítható.
Kezelés

Ép, jól működő immunrendszer esetében, vírusellenes kezelés nem szükséges. Ha viszont a fertőzés a beteg életét vagy egyes szerveinek épségét fenyegeti, akkor a vírusellenes szerek alkalmazása indokolt.

Megelőzés

A megelőzés lehetőségei szerények. A fertőzésen még át nem esett terhesnek, különös gonddal kell betartania a higiénés előírásokat.

A CMV-mentes vér, vérkészítmények alkalmazása a megelőzés szempontjából nagy jelentőséggel bírnak.

Ígéretes kutatások folynak a hatékony oltóanyag előállítása és kipróbálása területén.

Forrás: Webbeteg.hu

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Felnőttkori fertőző betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK