Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Felső végtagi idegköteg rendellenességei

Felső végtagi idegköteg rendellenességei tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Plexus brachialis rendellenességek
BNO kód:
G5400, G5610, G5620, G5630
A betegség lényege:
A plexus brachialis ill. az azt alkotó idegek működészavara következtében bénulás és érzészavar alakul ki a felső végtagon.
A betegség oka:
Az elváltozás hátterében sérülés, műtét, a tüdőcsúcs rosszindulatú daganata állhat.
A betegség tünetei:
Ha az idegköteg felső része sérül, a kar hajlító izmai bénulnak, ezért a kar lóg, a könyök nem hajlítható be. A kézfej mozgatható. Érzészavar a vállnál és az alkar és a kézfej hüvelykujj felőli részén alakul ki. Ha az idegköteg alsó része sérül, az kézujjak és a csukló hajlítása válik lehetetlenné. Érzészavar az alkar kisujj felőli részén alakul ki. A nervus medianus sérülésekor a csukló, a hüvelykujj, a mutatóujj és a középső ujj nem hajlik, a hüvelykujj nem helyezhető szembe a többi ujjal. Érzészavar a tenyér hüvelykujj felőli felén alakul ki. A nervus ulnaris sérülése az ujjak terpesztésének és közelítésének gyengülését, a hüvelykujj mutatóujjhoz közelítésének gyengülését, a kézfej kisujj felé hajlításának, a kisujj mozgásainak, a mutatóujj és a gyűrűsujj első perceinek a bénulását eredményezi. Érzészavar a kézfej kisujj felőli felén alakul ki. A nervus radialis sérülése esetén eső kéz alakul ki: a kézfej lóg, a hüvelykujj nem nyújtható ki és nem távolítható el a többi ujjtól. Érzéskiesés a hüvelykujj kézháti felszínén alakul ki.
Elvégezhető vizsgálatok:
A beteg kikérdezése, vizsgálata alapján a diagnózis egyértelmű. Esetleg röntgen- vagy CT-vizsgálatot végeznek.
A betegség várható kezelése:
Az alapbetegséget kezelik: ennek érdekében műtétet végezhetnek, ritkábban gyógyszereket adhatnak. Az idegműködés érdekében vitaminokat adnak. A panaszok fájdalomcsillapító szerekkel enyhíthatők. Az alapbetegséget kezelik: ennek érdekében műtétet végezhetnek és/vagy gyógyszereket adhatnak. Az idegműködés érdekében vitaminokat adnak. A panaszok fájdalomcsillapító szerekkel enyhíthatő.
Javaslatok:
Fogyasszon minél több vitamint. Nagyon fontos a gyógytorna, hogy az érintett izmok ne sorvadjanak. Ez többnyire a végtagok passzív mozgatását jelenti, illetve bőrön keresztüli elektromos idegstimuláló készülék alkalmazását.
A betegség várható lefolyása:
Az ok megszüntetése után az idegek működése lassan, több hónap alatt javul. Sérülés után visszanőhet az ideg, ehhez azonban sok idő - és így türelem - kell. Ha elmarad a gyógytorna, a gyógyulás az izmok sorvadása miatt lassabb.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Általános ideggyógyászati vizsgálat
CT, (sima) (Computer tomográf)
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! A bal könyökömben van alagút szindróma és érdeklődni szeretnék, hogy milyen sportot űzhetek így az úszàson kívül erősítés szempontjàból. Kettlebell az káros rá, ha a hajlításos gyakorlatokat kihagyom belőle és csak a lendítéseseket gyakorlom? Válaszát előre is köszönöm.
Kérdező: Krisztian Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
További Ideggyógyászati megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK