Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Felső végtagi idegköteg rendellenességei

Felső végtagi idegköteg rendellenességei tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Plexus brachialis rendellenességek
BNO kód:
G5400, G5610, G5620, G5630
A betegség lényege:
A plexus brachialis ill. az azt alkotó idegek működészavara következtében bénulás és érzészavar alakul ki a felső végtagon.
A betegség oka:
Az elváltozás hátterében sérülés, műtét, a tüdőcsúcs rosszindulatú daganata állhat.
A betegség tünetei:
Ha az idegköteg felső része sérül, a kar hajlító izmai bénulnak, ezért a kar lóg, a könyök nem hajlítható be. A kézfej mozgatható. Érzészavar a vállnál és az alkar és a kézfej hüvelykujj felőli részén alakul ki. Ha az idegköteg alsó része sérül, az kézujjak és a csukló hajlítása válik lehetetlenné. Érzészavar az alkar kisujj felőli részén alakul ki. A nervus medianus sérülésekor a csukló, a hüvelykujj, a mutatóujj és a középső ujj nem hajlik, a hüvelykujj nem helyezhető szembe a többi ujjal. Érzészavar a tenyér hüvelykujj felőli felén alakul ki. A nervus ulnaris sérülése az ujjak terpesztésének és közelítésének gyengülését, a hüvelykujj mutatóujjhoz közelítésének gyengülését, a kézfej kisujj felé hajlításának, a kisujj mozgásainak, a mutatóujj és a gyűrűsujj első perceinek a bénulását eredményezi. Érzészavar a kézfej kisujj felőli felén alakul ki. A nervus radialis sérülése esetén eső kéz alakul ki: a kézfej lóg, a hüvelykujj nem nyújtható ki és nem távolítható el a többi ujjtól. Érzéskiesés a hüvelykujj kézháti felszínén alakul ki.
Elvégezhető vizsgálatok:
A beteg kikérdezése, vizsgálata alapján a diagnózis egyértelmű. Esetleg röntgen- vagy CT-vizsgálatot végeznek.
A betegség várható kezelése:
Az alapbetegséget kezelik: ennek érdekében műtétet végezhetnek, ritkábban gyógyszereket adhatnak. Az idegműködés érdekében vitaminokat adnak. A panaszok fájdalomcsillapító szerekkel enyhíthatők. Az alapbetegséget kezelik: ennek érdekében műtétet végezhetnek és/vagy gyógyszereket adhatnak. Az idegműködés érdekében vitaminokat adnak. A panaszok fájdalomcsillapító szerekkel enyhíthatő.
Javaslatok:
Fogyasszon minél több vitamint. Nagyon fontos a gyógytorna, hogy az érintett izmok ne sorvadjanak. Ez többnyire a végtagok passzív mozgatását jelenti, illetve bőrön keresztüli elektromos idegstimuláló készülék alkalmazását.
A betegség várható lefolyása:
Az ok megszüntetése után az idegek működése lassan, több hónap alatt javul. Sérülés után visszanőhet az ideg, ehhez azonban sok idő - és így türelem - kell. Ha elmarad a gyógytorna, a gyógyulás az izmok sorvadása miatt lassabb.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Általános ideggyógyászati vizsgálat
CT, (sima) (Computer tomográf)
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! A bal könyökömben van alagút szindróma és érdeklődni szeretnék, hogy milyen sportot űzhetek így az úszàson kívül erősítés szempontjàból. Kettlebell az káros rá, ha a hajlításos gyakorlatokat kihagyom belőle és csak a lendítéseseket gyakorlom? Válaszát előre is köszönöm.
Kérdező: Krisztian Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
További Ideggyógyászati megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK