Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Idegrendszeri eredetű járásbizonytalanság - Ataxiás járás

Idegrendszeri eredetű járásbizonytalanság - Ataxiás járás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Ataxiás járás
BNO kód:
R2600
A betegség lényege:
A kisagyban hangolja össze a mozgásokat. Az idegrendszer ezen területének a károsodása a mozgások sebességének, terjedelmének és erejének az összhangját borítja fel.
A betegség oka:
A panaszokat kiválthatják agyérbetegségek, idegrendszeri daganatok és egyéb központi idegrendszeri betegségek; fertőző betegségek, anyagcserezavarok és öröklődő betegségek. Egyes mérgezések is okozhatják a tüneteket, ilyen pl. a szénmonoxid mérgezés.
A betegség tünetei:
A mozgások végrehajtása során azok akaratlagos szabályozása elégtelen, ezért a beteg bizonytalanul, tántorogva jár. A beteg érzékeli a járás és az egyensúly bizonytalanságát, emiatt széles alapú a járása: terpeszben lépeget.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet és a betegvizsgálat mellett ideggyógyászati vizsgálatot végez. Sok esetben szükség lehet koponya CT és MRI vizsgálat és gerinccsapolás elvégzésére is.
A betegség várható kezelése:
A kezelés a tünetek hátterében álló alapbetegség jellegétől függ. Fertőző betegségek esetén kórokozó ellenes szereket kell adni. Daganatos elváltozásokban műtétre kerülhet sor. Az anyagcsere betegségek és az öröklődő idegrendszeri betegségek kezelésére az esetek többségében többynire nincs lehetőség.
Javaslatok:
A beteg kerülje az idegrendszert károsító anyagokat. Tartózkodjon az alkohol fogyasztásától és a dohányzástól. A szénmonoxid-mérgezés elkerülése miatt zárt, nem szellőző helyiségekben kerülni kell a tüzelést és a gáz használatát. A zárt garázsokban álló gépjárművek beindítása előtt biztosítani kell a szellőzést.
A betegség várható lefolyása:
A kialakult tünetek hátterében álló idegrendszeri elváltozás az esetek többségében maradandó, ezért javulás csak ritkán remélhető.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Általános ideggyógyászati vizsgálat
CT, (sima) (Computer tomográf)
Lumbál punkció (gerinccsapolás)
MRI, sima (Mágneses rezonancia)

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Doktor nő/úr! A férjemet 1 éves kutatás után alsóvégtagi motoneuron betegséggel diagnosztizálták a tünetek alapján és a szövettan eredménye szerint (3 éve vannak a tünetek) Minden más ehhez szükséges vizsgálat eredménye negatív, mint ahogy rengeteg más betegségé is. A férjemnek volt egy bokatörése, amit megműtöttek, összecsavaroztak. A csavarok kivétele után jelentkeztek az ataxiás járás tünetei és azóta is vannak és az állapota romlik. Elnézést ha kicsit hitetlen vagyok a diagnozissal kapcsolatba, de az hogy valamilyen mértékű eltérést látnak az izomszövetbe és egyéb más vizsgálat nem nem igazolja a motoneuron betegséget, felveti bennem a tovább kutatodást. Több orvos többet lát, mást-mást tapasztal alapon igyekszem minél több orvossal konzultálni valamilyen formában. Hátha van valakinek más ötlete, mit vizsgáltassunk vagy merre induljunk tovább. Nem az orvoskollák felülbírálatát kérem csak javaslatokat, hogy milen betegség lehet a háttérben, ami igazolható is, illetve érdemes-e a toxikológia irányában is vizsgálódni (a férjem autófényező) bár ilyen orvos nem nagyon találtam. Kérem osszák meg velem ötleteiket, javaslataikat, bármilyen vizsgálatra elmegyünk, szeretnénk ha a férjem meggyógyulna (a nem igazán tudjuk miből) vagy nem romlana az állapota. Köszönöm szépen az emberi hozzáállást! Tisztelettel: Cziczingerné
Kérdező: Cziczingerne Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Kedves Doktornő/úr! Érdeklődöm, hogy húgyhólyagdaganat (eltávolították) miatt kialakult ataxia számtalan vizsgálat miatt ezt valószínűsítették, mivel negatívak az eredmények-javulási ideje állítólag nagyon lassú (1 év is lehet), ez valóban így van, illetve kihez fordulhatok, aki ilyen jellegű betegséggel foglalkozik? Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel: Szabó Attila (44 éves)
Kérdező: holloko1 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Üdv! Azt szeretném kérdezni,Mi okozhat ilyen szedulest,kovalygast vegtaggyengeseget? 3 napja reggel becsipodott egy ideg a derekamban.Vettem be egy Mydeton 150 est,es egy Aflamint.Delutan mar szedultem.Este megint vettem be ezekbol. Masnap egesz nap kovalyogtam.De mar nem vettem be semmit.3 nap elmentem az orvoshoz,Voltaren ,Algopiryn inj irt fel.Delutan orultem,mert nem ereztem szedulesz,es a fajd is csokkent. Ma,szombaton megint visszatert a szedules. Nagyon megijedtem. Ha a Mydeton okozta volna,mar el kellett volna muljon. Idegbecsipodes okozhat ilyet? Amire meg gondolok. Tegnap reggel megmertem a vernyomast,kisse magasabb volt,de a pulzusom 118, amire vettem be egy fel Betalocot. Lehet,h a magas pulzus okozta a szedulest,es a Betaloc hatasara elmult? Majd csak hetfon megyek vissza a haziorvoshoz. Adfig esetleg tudna tanacsolni valamit? Mi okozhatja,es mi lehet a bajom,kerem valaszoljon
Kérdező: mazsola Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz:
Kedves Válasz adó Doktor úr/nő. Kérdésem:Az izom és azideg ingerület,parancsátvitel ideje hosszabb mint kellene. A beszédkifejezésem is lassult.Ha lehet,akkor a lehető legkevesebb mellékhatású gyógyszert ill.homeopátiás vagy táplátékgyógyítását hagyományos házilag alkalmazható hatékony gyógy módszert-megoldást szíveskedjék ajánlni részemre! 67 éves vagyok. Üdvözlettel;István
Kérdező: [email protected] Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt Doktor Úr( NŐ)! Meg oldást,hatékony gyógymódot kérek Önöktől A bizonytalan járásom és időnként egyensúly érzészavar ill. bizonytalanság érzés járás közben problémámra Rendesen mozgathatóak a láb izmok csak járáskor lassabban működnek az extensor és a flexor izmok. Szaladni sajnos nem tudok! Kissé le lassult a beszédintenzitásom,azonban a szellemi funkcióm aktív.Kérem Önöket hogy hatásos gyógyszert ill.jó gyógymógot tanácsoljanak nekem,akár homeopátiás vagy fitoterápia is legyen vagy más,lényeg az ÁLLAPOT JAVULÁS! Köszönettel N.István
Kérdező: [email protected] Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Kertész János 2015-05-15 09:45:40
További Ideggyógyászati megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK