Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Idegbántalommal járó csigolyabántalom

Idegbántalommal járó csigolyabántalom tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Neurophatiás spodylopathia
BNO kód:
M4940
A betegség lényege:
A csigolyák kóros elváltozásai miatt a környezetükben elhelyezkedő idegek is nyomás alá kerülnek és károsodnak.
A betegség oka:
A kiváltó ok rendszerint csigolyameszesedés vagy csontritkulás. Az érintett csigolyák alakja elváltozik, kinövések alakulhatnak ki rajtuk és/vagy összeroppanhatnak.
A betegség tünetei:
A panaszokat a csigolyák között kilépő idegek károsodása hozza létre. Az érintett ideg által ellátott területen fájdalom, zsibbadás alakulhat ki, mely a gerinc felé sugárzik. A súlyosabb elváltozások együtt járhatnak az adott ideg működési elégtelenségével. Jelentkezhet izombénulás, érzéskiesés és zsibbadási. Vizelet- és székletvisszatartási képtelenség is kialakulhat.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele mellett betegvizsgálatot végez. A betegség gyanúja esetén a gerincről röntgenfelvételt és CT vizsgálatot készíttethet. Ideggyógyászati vizsgálatra is sor kerül.
A betegség várható kezelése:
A csigolyák elváltozásai az esetek többségében visszafordíthatatlanok. Fájdalom jelentkezése esetén gyógyszeresen lehet a tüneteket enyhíteni. Az idegek működési zavara és a csigolyák összeroppanása esetén szükség lehet műtéti beavatkozásra.
Javaslatok:
A csontritkulás és a csigolyák elváltozásai megelőzhetők rendszeres testmozgással és kalciumban gazdag étrenddel. Ez különösen a változó kor után lévő nőknél fontos. Nőknél a menopausa után a csontritkulás okozta panaszok enyhíthetők ösztrogénpótlással.
A betegség várható lefolyása:
Az esetek többségében a már fennálló panaszok nem szüntethetők meg, csak enyhíthetők. Helyes életmóddal a tünetek kialakulásának a veszélye csökkenthető.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Általános ideggyógyászati vizsgálat
CT, (sima) (Computer tomográf)
Rtg (Röntgen vizsgálat)

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Doktor!lenne egy olyan kérdésem,hogy kislányomat császárral szültem gerincérzéstelenitéssel,ami rettenetesen fájt azóta is fáj az inekció helye.jelenleg 13hetes terhes vagyok,ha ugy alakulna hogy ismét igy fogok szülni,állitólag kérhetem hogy altatásban történjen.az a problémám,volt egy kis párkapcsolati gond,ami szerint ugy volt nem tartjuk meg a babát,elküldtek az aneszteziológushoz is ahol aláirtam hogy beleegyezek az alkalmazandó érzéstelenitési eljárásba.a babát közös döntéssel végül megtartottuk,az most a problémám azon aggódok,hogy nem fognak ujra elküldeni altatóorvoshoz,és nem szerettem volna beleegyezni a gerincérzéstelenitésbe,de ez a papir érvényes lesz a szülésnél is vagy el fognak küldeni ujra?illetve mit tudnék tenni ilyen esetben köszönöm szépen
Kérdező: tothniki84 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt doktorúr/nő! 17 éves fiú vagyok. Rendszeresen végzek saját testsúlyos edzést már 1,5 éve. Idén nyár végén egyiknapról a másikra elkezdett a tarkókörnyékén fájni a trapézizom magasságában a nyakam illetve néha a hátam is és a nyakcsigolya után levő 4. Háticsigolya felszíne elkezdett fájni (szúró,nyilaló,Állandó jelleggel) A tarkóvanmintha ideg probléma lenne. Mintha idegszál feszülne vagy én nem tudom. Voltam neurológián. Kivizsgáltak és a trapéz izom kóros merevségét állapították meg (stressz,túleszés) minden vizsgálat jó volt! Felírtak Mydeton-t. Ami által a fejem nem fáj. Viszont a gerincem a ahol az imént enlítettem fáj és ropog is ha egy bizonyos irányba mozdulok roppan. Viszont a tarkómnál ugyan úgy érzem néha az enyhe fájdalmat. Teljesítményt csökkenést érzek már régóta és nem jutottam semmire a kórházi befekvéses viszgálattal. Fáradtnak, kissé levertnek érzem magam és a gerincem fáj ahol említettem. Lassan itt az érettségi elviselhetetlen a tanulás így. Tavaly osztályelső voltam jó érettségit szeretnék de a fájdalom és a fejfájás ellehetetlenít a tanulástól. Valami tipp esetleg vagy javaslat? Válaszátelőre is köszönöm.
Kérdező: Binidelton001 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Tóth Tamás 2016-12-28 21:18:19
Tisztelt doktor úr/nő! 17 éves fiú vagyok. Rendszeresem végzek sajáttestsúlyos edzést és fitnesst. Azonban fel kellett hagyjak a szokásommal mert elkezdődött egy fura tarkótáji fájdalom ami a fejtetőre sugárzott ki. Eleinte rosszullétek szédülés,csökkent koncentráció képesség is társult. Illetve tompaságérzet. Ez idén Augusztus végén kezdődött a tünetek nem mindig voltak jelen. Felváltva jelentek meg, hol itt hol ott azonban jelen voltak. Vérnyomásom rendben, vérképem rendben. A háziorvosom körül járta. November 22-én voltam neurológusnál aki megvizsgált. Rendben talált minden koordinációs mozgást. Felírt TeperinEP-t de kettő-három alkalom után abbahagytam a szedését. Nem csak a tünetek rosszabbodtak de szerintem az összes mellékhatás jelentkezett. Nyaki gerinc atmozgató nyújtó gyakorlat sorokat végzek a szakorvos ajánlásával. A szédüléa illetve rossszul lét nincs is jelen. Azonban a nyak és egy háti csigolya ropog... És kiroppantásra se 'könnyebbülök' meg. A nyakam is olykor kattan nyagyokat. A fejtetőre kisugárzó fájdalmat mostanában nem érzem. Azonban a nyakam es a hati csigolya kattog. És ha a háti csigolyát meg érintem fáj is a felszíne. Elég hosszasra sikerült. Esetleg tippeket tudna adni? Mert kontroll csak januárba lesz és érettségivizsga előtt állok. Fejfájásnaplót ia vezetek.
Kérdező: Binidelton001 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Dr. Tóth Tamás 2016-12-05 18:33:54
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 23 éves nő vagyok, nehéz fizikai munkát végzek. Tegnap rosszul emeltem fel munkám folyamán egy 25kg-os ládát, roppant a gerincem egyet. Már évek óta ropog, szoktam mondani munkatársamnak hogy álljon rá és roppantsa ki, olyankor 8-at, 9-et ropog és utána egy darabig jó. De most az sem segített. Ma elmentem a háziorvoshoz , azt mondta hogy a 10es csigolyánál idegbecsípődésem van. Egy hét múlva kell visszamennem, addig szigorú fekvést javasolt. Kérem ha tudna ajánlani valamit amitől 2-3 nap alatt helyre jövök és a gerinc ropogásra hogy mi lehet ez, mitől lehet mert ezt a háziorvosnak elfelejtettem mondani hogy napi szinten meg kell taposni, hogy jó legyen és tudjak normálisan menni. Előre is köszönöm válaszát és elnézést kérek, ha kicsit összekuszálódtak a szavaim, de nagyon szenvedek. Üdv.: Niki
Kérdező: Tóth Nikoletta Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt Doktor Ur ! Problémám KB 3 éve kezdődött egy edzés után , hirelen egy égő érzést éreztem a fejemben! Nem szünt , igy elmentem orvoshoz , antibiotikummal kezelt! Szintén változatlan volt a tünet fent állt! Észre vettem, hogy szuródik a szemem is közben ! Illeteve olyan érzésem volt , mintha ráültek volna a bal oldalt a fejemre! Ezután ideorvos, koponya CT ! Ez az eredmény negativ lett! Megnyugodtam! Meg is feldkeztem a tünetkről! Majd kb egy fél év elteltével ujra elkezdődött ! Ismét ideg orvos, fül or gégész Arcüreg CT , Koponya CT! Ebbőll kiderült hogy a régebben meglévő arcüreg cisztám is eltünt! Ez a legutolsó ct idén Májusban volt! Majd megint jobban lettem! Viszont most KB 3-4 hete ismét érzem ezt a megmagyarázhatatlan érzést a fejemben , nyom -szúr ideges vagyok tőle ! Annyit vettem észre , ha felállok akkor nem olyan inetnziv a panasz ! Mi tévő legyek tisztelt doktor úr? Régebben volt magas vérnyomásom , ez mostanában nem vészes inkább a pulzusom ami magasabb! Amit még észre vettem , hogy van egy kis zsirmirigy az egyik csigolyámon! Amit már egyszer kivágattam és visszanőtt! Illetve hogy elég merev és fáj a nyakam! Nem tagadom ülő munkát végzek és sokat számitőgépezek! Kérem segitségét! 37 éves férfi vagyok és 92 kg
Kérdező: bruno79 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
47 éves vagyok. Egy hirtelen mozdulat után éles fájdalom a gerincemből kiindulva deréktájon. Na innentől a legkisebb hajlás is meggondolás tárgyát képezte. Persze az első gondolat, hogy majd elmúlik magától utópiának bizonyult. Néhány nap után lassú javulás, majd egy elhamarkodott mozdulat és kezdhettem elölről az egészet. Deréktájon olyan mintha a hátizom alsó része görcsben állna. Anyukámnak már volt hasonló esete (ő nálunk a házi patikus is egyben annyi baja volt már szegénynek) így az ő tanácsára szedni kezdtem a DICLOFENAC 100 STADA és a MYDETON 150 mg tablettákat. Tudom hogy minden orvos rémálma az effajta attitűd, de it most működni látszik a dolog. Látványosan gyors javulás és egy hét után már egy könnyebb súlyzós edzést is meg tudtam csinálni, persze odafigyelve hogy a gerincoszlopot minél kevésbé terheljem. Futni még necces. Orvoshoz azért nem mentem, mert nem akartam a munkából kimaradni. Van valamilyen "házi terápia", gyógyszer vagy gyógykészítmény ami segíthet hogy újra a régi legyek? Tisztelettel, hlaca67
Kérdező: hlaca67 Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr Gyarmati Erik 2014-11-27 21:14:23
További Ideggyógyászati megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK