Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Lágyrészekben visszamaradt idegentest

Lágyrészekben visszamaradt idegentest tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Lágyrészekben visszamaradt idegentest
BNO kód:
M7950
A betegség lényege:
A sérülések során gyakran maradnak a szervezetben idegentestek.
A betegség oka:
A sérülések során a sérülés helyén különböző nagyságú idegen testek juthatnak a szövetek közé. Ez lehet bármilyen anyagú, pl. fa eszközből származó szálka, üveg törése után keletkezett szilánk, fémforgács, vagy a sérülés során a sebre szennyeződésként került apróbb kavicsdarabok.
A betegség tünetei:
Mivel szinte kivétel nélkül minden idegentest fertőzött valamilyen kórokozóval, a fertőzéses eredetű gyulladás minden esetben jelentkezik. Ez lehet gennyes gyulladás, ekkor az idegen test körül genny keletkezik. A seb környéke vörös, duzzadt, meleg lesz. Egyes esetekben lüktető fájdalom is kialakulhat. A földdel szennyezett idegentestek okozta tetanusz fertőzést is okozhatnak. Ekkor a szervezetbe jutó kórokozó által termelt méreganyagok súlyos idegrendszeri tüneteket okoznak. Ilyen tünetek az izomgörcs, a zavartság, különböző fokú és helyű fájdalmak, majd a kórfolyamat előrehaladtával halál is kialakulhat. Az idegentestek mechanikai izgatással is károsíthatják a közelükben lévő szerveket. Ez jelentkezhet fájdalomként, vagy működéskiesés formájában. Egyes esetekben heveny gyulladás nem alakul ki, vagy ha az kialakul, de az idegentest nem lökődik ki a szervezetből, akkor a folyamat idült gyulladássá alakul át.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett röntgen vizsgálatot kérhet. A diagnózis a legtöbb esetben egyértelmű. Fertőzés esetén letenyészti a sebváladékot.
A betegség várható kezelése:
Minden, frissen a szervezetbe jutott idegen test eltávolítandó, mert fertőzés forrása lehet. Az eltávolítás után a sebet fertőzöttnek kell tekinteni, és amíg meg nem bizonyosodnak az orvosok róla, hogy nem alakult ki fertőzés, nem varrják teljesen össze. Fertőzés esetén a fertőzött területet meg kell tisztítani, és helyileg, valamint szájon át antibiotikumokat adnak. A fájdalom enyhítésére fájdalomcsillapító szereket adhatnak.
Javaslatok:
Ne öntsön a sebre semmit, ne kezdje el tisztítgatni: minden szennyezett sérülést orvos lásson el. A sebbe került idegentestet orvos kell eltávolítsa, nem szabad piszkálni.
A betegség várható lefolyása:
Egészséges emberekben az idegentest nem okoz súlyos elváltozásokat, egyes esetekben a szervezet maga löki ki a szennyeződést. Súlyosabb fertőzés azonban akár halálos is lehet, főként tetanusz fertőzés esetében.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Kórokozók kimutatása és tenyésztése
Rtg (Röntgen vizsgálat)

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Balesetek és sérülések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK