Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Magzat méhen belüli fertőződése

Magzat méhen belüli fertőződése tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Magzat intraamnialis fertőzése
BNO kód:
P3920
A betegség lényege:
A születés előtt a magzatvízben kórokozók jelennek meg és fejlődési zavarokat, növekedésben való elmaradást és koraszülést okoznak.
A betegség oka:
A fertőzés kórokozója a magzatvízbe a méhlepényen keresztül vagy a hüvelyből kerülhet. A fertőzésre hajlamosít az anya rossz általános állapota, fertőzése. Gyakran alakul ki a fertőzés abban az esetben, amikor a magzatburkon repedések alakulnak ki és a magzatvíz csordogálhat. Ilyenkor a kórokozók könnyedén jutnak be a méh üregében fejlődő magzathoz.
A betegség tünetei:
A születés előtt észlelhető a magzati életfolyamatok zavara. Lelassul a fejlődés, oxigénhiányos állapot alakulhat ki és elhalhat a magzat. Az állapot hajlamosít a koraszülés létrejöttére. A születés után a fertőzés eleinte nem típusos tüneteket hoz létre. Jelentkezhet az újszülöttnél etetési nehézség, bágyadtság, ingerlékenység, rossz szín, a testhőmérséklet hirtelen csökkenése vagy emelkedése, has puffadás, hirtelen testsúly csökkenés vagy emelkedés. A gyermek külleme súlyos betegségre utal. A légzési tünetek korán jelentkezhetnek. Sápadtság, szürkeség, szapora légzés, az orrlukak belégzéskor való kitágulása, nyögés alakulhat ki. A betegség súlyosbodásával rendszertelenné, akadozóvá válhatnak a légvételek.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett speciális eszközök segítségével felügyelheti az magzat életjelenségeit. A vér oxigén telítettségének meghatározására vérgáz vizsgálatot kérhet. A magzatvízből a szülés kapcsán kórokozó kimutatására mintavétel történhet.
A betegség várható kezelése:
A kóros állapot megszüntetése gyakran azonnali beavatkozást igényel. Az anyának adott antibiotikumok bejuthatnak a magzat szervezetébe is és megelőzhetik a súlyos betegség kifejlődését. Koraszülés esetén az újszülött légzésének támogatására lehet szükség. Az újszülött megszületésekor egyes esetekben újraélesztésre is sor kerülhet, ha a légzés teljesen leáll vagy az életben maradáshoz elégtelen. A fertőzött újszülöttet intenzív osztályon kell megfigyelni, ha az életveszélyt elhárították és stabilizálták az állapotát. Szükséges lehet infúziós kezelés és keringést támogató gyógyszerek alkalmazása. Azonnal vénásan antibiotikumot kell adni. A hosszan tartó vajúdás alkalmával és ha a magzatvíz a születés előtt korán elfolyik, akkor az újszülöttnek megelőzés céljából antibiotikum adható.
Javaslatok:
Az anya fertőzöttsége esetén kezelni kell a betegségét a magzat születése előtt. Azokban az esetekben, ahol várható a veszélyes állapot kialakulása ajánlott, az anyának a kórházban tartózkodás, hogy a szülés megindulásakor felkészült egészségügyi csapat álljon rendelkezésre.
A betegség várható lefolyása:
Az esetek nagy részében az állapot életveszélyes lehet. Előfordulhat, hogy az újszülött meghalhat vagy maradandó károsodást szenvedhet. Gyakran okoz a fertőzés koraszülést.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Artéria-punctio (Vérgáz analízis)
EKG - elektrokardiogram
Kórokozók kimutatása és tenyésztése

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Nőgyógyászat - szülészet
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK