Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Magzat méhen belüli fertőződése

Magzat méhen belüli fertőződése tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Magzat intraamnialis fertőzése
BNO kód:
P3920
A betegség lényege:
A születés előtt a magzatvízben kórokozók jelennek meg és fejlődési zavarokat, növekedésben való elmaradást és koraszülést okoznak.
A betegség oka:
A fertőzés kórokozója a magzatvízbe a méhlepényen keresztül vagy a hüvelyből kerülhet. A fertőzésre hajlamosít az anya rossz általános állapota, fertőzése. Gyakran alakul ki a fertőzés abban az esetben, amikor a magzatburkon repedések alakulnak ki és a magzatvíz csordogálhat. Ilyenkor a kórokozók könnyedén jutnak be a méh üregében fejlődő magzathoz.
A betegség tünetei:
A születés előtt észlelhető a magzati életfolyamatok zavara. Lelassul a fejlődés, oxigénhiányos állapot alakulhat ki és elhalhat a magzat. Az állapot hajlamosít a koraszülés létrejöttére. A születés után a fertőzés eleinte nem típusos tüneteket hoz létre. Jelentkezhet az újszülöttnél etetési nehézség, bágyadtság, ingerlékenység, rossz szín, a testhőmérséklet hirtelen csökkenése vagy emelkedése, has puffadás, hirtelen testsúly csökkenés vagy emelkedés. A gyermek külleme súlyos betegségre utal. A légzési tünetek korán jelentkezhetnek. Sápadtság, szürkeség, szapora légzés, az orrlukak belégzéskor való kitágulása, nyögés alakulhat ki. A betegség súlyosbodásával rendszertelenné, akadozóvá válhatnak a légvételek.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett speciális eszközök segítségével felügyelheti az magzat életjelenségeit. A vér oxigén telítettségének meghatározására vérgáz vizsgálatot kérhet. A magzatvízből a szülés kapcsán kórokozó kimutatására mintavétel történhet.
A betegség várható kezelése:
A kóros állapot megszüntetése gyakran azonnali beavatkozást igényel. Az anyának adott antibiotikumok bejuthatnak a magzat szervezetébe is és megelőzhetik a súlyos betegség kifejlődését. Koraszülés esetén az újszülött légzésének támogatására lehet szükség. Az újszülött megszületésekor egyes esetekben újraélesztésre is sor kerülhet, ha a légzés teljesen leáll vagy az életben maradáshoz elégtelen. A fertőzött újszülöttet intenzív osztályon kell megfigyelni, ha az életveszélyt elhárították és stabilizálták az állapotát. Szükséges lehet infúziós kezelés és keringést támogató gyógyszerek alkalmazása. Azonnal vénásan antibiotikumot kell adni. A hosszan tartó vajúdás alkalmával és ha a magzatvíz a születés előtt korán elfolyik, akkor az újszülöttnek megelőzés céljából antibiotikum adható.
Javaslatok:
Az anya fertőzöttsége esetén kezelni kell a betegségét a magzat születése előtt. Azokban az esetekben, ahol várható a veszélyes állapot kialakulása ajánlott, az anyának a kórházban tartózkodás, hogy a szülés megindulásakor felkészült egészségügyi csapat álljon rendelkezésre.
A betegség várható lefolyása:
Az esetek nagy részében az állapot életveszélyes lehet. Előfordulhat, hogy az újszülött meghalhat vagy maradandó károsodást szenvedhet. Gyakran okoz a fertőzés koraszülést.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Artéria-punctio (Vérgáz analízis)
EKG - elektrokardiogram
Kórokozók kimutatása és tenyésztése

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Nőgyógyászat - szülészet
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK