Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Marginális, jejunális fekély

Marginális, jejunális fekély tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Ulcus pepticum jejuni (Anastomosis-ulcus)
BNO kód:
K28
A betegség lényege:
A betegség általában fekélyműtét után alakul ki, a vékonybélben jön létre fekély. Akkor gondolnak a betegségre, ha korábban fekély miatt műtét történt és a hónapok-évekig tartó panaszmentesség után a beteg hasi panaszai visszatérnek, vagy a korábbinál erőteljesebb hasi panaszok jelentkeznek.
A betegség oka:
Kialakulásában szerepet játszik a gyomorsósav nyálkahártya-károsító hatása. Kialakulásában szerepet játszhat bizonyos fájdalomcsillapító, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése. Ezek az un. nem szteroid gyulladáscsökkentők és szalicilsav-származékok, amelyek a leggyakrabban használt gyógyszerek fájdalom, megfázás esetén.
A betegség tünetei:
A betegség legjellegzetesebb tünete a hasi fájdalom, amit a beteg a köldök körül, vagy attól balra jelentkezik, a hátba sugározhat. Égő, mardosó jellegű, gyakran súlyosabb, mint a műtét előtti panasz. A beteg étkezés után kb. 1 órával érezheti a fájdalmat, a savközömbösítők, vagy az étkezés kevésbé enyhíti a panaszt. Gyakran van hányinger, hányás (sok esetben vérhányás), és fogyás.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a beteg panaszai mellett vér-székletvizsgálat, röntgen, gyomortükrözés, a gyomortükrözés során szövettani vizsgálat segítségével tájékozódhat a betegségről.
A betegség várható kezelése:
A betegség kezelése gyógyszerek adásából áll (savközömbösítők), hasonlóan, mint a gyomor, vagy nyombélfekély esetén. Ha szövődményként kisebb-nagyobb mértékű vérzés, nyombélátfúródás következik be, akkor kórházi kezelés szükséges. Esetleg újabb műtétre kerülhet sor.
Javaslatok:
Az orvos által rendelt gyógyszereket, mint minden egyéb esetben szednie kell a betegnek. Szigorúan tiltott általában az alkoholfogyasztás, a dohányzás. Bizonyos gyógyszerek szedése veszélyes lehet. Ezek közül recept nélkül kapható a leggyakoribb láz és fájdalomcsillapító gyógyszerek (szalicilsav származékok, nem szteroid gyulladáscsökkentők). Ha megfázásra, fájdalomra szeretne gyógyszert venni, mindig kérje ki orvos vagy gyógyszerész tanácsát. Ha kezelőorvosán kívül más orvost is felkeres (pl. reumatológust), mindig tájékoztassa betegségéről. Orvoshoz kell fordulni, ha a panaszok 4-8 hét múlva sem szűnnek, ha a panaszok súlyosbodnak, gyógyszer bevételére sem szűnnek. Sürgősen orvoshoz kell fordulni, ha a székletben szurokszerű vagy pirosas vér jelenik meg, ha kávéalj-szerű hányás, hirtelen fellépő gyengeségérzet, ájulás, szédülés, hidegrázás, szomjúságérzet lép fel. Ezek a tünetek vérzésre, bélátfúródásra utalnak.
A betegség várható lefolyása:
A betegség a gyógyszerek szedése után legtöbbször meggyógyul. Súlyosabb esetben szövődmények alakulhatnak ki, pl. jelentős vérzés, bélátfúródás, bélszűkület, amik kialakulása után, ha a beteg nem kerül időben orvoshoz, életveszélyes állapot léphet fel.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Bármilyen biopszia (szövettani mintavétel)
Felső gastrointestinális tükrözés
Rtg (Röntgen vizsgálat)
Székletvizsgálat
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Emésztőrendszeri megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK