Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Zsírmáj

Zsírmáj tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Bevezető – egy kis májdiagnosztika

Hogyan diagnosztizálhatóak a máj betegségei? Tekintsünk bele ebbe is egy pillanatra.

• Laboratóriumi vizsgálatok
• Képalkotó eljárások
• Májbiopszia

A laboratóriumi vizsgálatokban májfunkciós vizsgálatoknak nevezett „csoport”, néhány fontosabb:

 

 


Képalkotó eljárások
ERCP: endoszkópos retrográd lolangio-pankreatográfia, azaz a fentről levezetett endoszkóppal kontrasztanyag bejuttatását követő felvétel készítése, (máj-hasnyálmirigy területe) két más eljárás is van, egyik műtét közben is alkalmazható. A CT és MR is kiváló felvételek készítésére alkalmas (pl. májdaganat, zsírmáj).

Májbiopszia
A májból való szövetminta vétele, amely akár műtét közben is lehetséges. Általában azonban a bőrön keresztüli beszúrásos mintavétel a gyakoribb, esetleg ultrahang v. CT segítségével. A májbiopszia nem veszélytelen eljárás, több órán át meg kell figyelni utána a beteget, felmerülhet esetleg hasüregi vérzés ugyanis, epecsorgás, hashártyagyulladás. Kb. két hétig célszerű „kórházközelben” maradni, épp az esetleges szövődmények miatt.

Zsírmáj, alkoholos májkárosodás, májzsugor

A máj károsodása következtében alakulnak ki, sok ilyen májkárosító tényező lehet, több esetben azonban nem ismeretes, hogy konkrétan mi is károsítja a májat.

A zsírmáj
Lényege, hogy a májsejtek belsejében túl sok zsírnemű anyag halmozódik fel. Általában nem okoz panaszt, esetleg felléphet sárgaság, hányinger, fájdalom, a has nyomásérzékenysége.

Mi utalhat zsírmájra? Általános fizikális vizsgálat során, ha a máj nagyobb, és egyéb tünetek nem észlelhetőek. Biopszia (fentebb) ezt megerősítheti. Önmagában a sejtek több zsírtartalma még nem okoz komoly problémát. Itt nem magát a májat, hanem a kiváltó alapbetegséget (pl. elhízás, túlsúly) célszerű kezelni, megoldani. Amennyiben ehhez fokozott, rendszeres alkoholfogyasztás társul a kórkép „átmegy” alkoholos májkárosodásba…

Forrás: Egeszsegkalauz.hu

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Üdvözlöm Doktor úr! 25 éves férfi vagyok! Tavaly egy rutinszerű laborvizsgálaton derült ki, hogy magasabbak a májfunkcióim! Semmi gyógyszert nem szedtem azelőtt, alkoholt sem fogyasztottam, se dohányás, sem szteroid se semmi! Előtte makk egészséges voltam, végig sportoltam( futball, konditerem), vékony alkat vagyok, tehát az étkezésemre sem lehet fogni! A Biopszia elvégzése után a doktornő azt mondta hogy kedződő zsírmájam van, diéta, máriatövis, több sportot javasolt.... Az emelkedett értékek a következők voltak Got 60 Gpt 90 Gamma 130 8 hónappal később ma kaptam a kezemhez az új laborértékeimet, amik a következők Got 70 Gpt 81 Gamma 100 Az utóbbi 2 érték csökkenésének örülök, de a GOT emelkedését nem tudom hová tenni, hiszen többet sportolok, az étrendemre is odafigyelek, valamint a Máriatövist is elkezdtem szedni! A Konditermi edzések után 50g szőlőcukrot fogyasztok az izomzat glikogénraktárainak visszatöltése végett! Doktor úr tanácsát szeretném kérni, hogy ez befolyásolhatja-e az emelkdett értéket? Valamint ha tud tanácsot adni, hogy mit tudnék még jobban csinálni az értékek levitelében, azt megköszönném!
Kérdező: Melchiotfan Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt szakértő Dr ! 38 éves férfi vagyok. A májammal kb 2007-óta gond van, azóta emelkedett mérsékelten a GPT értékem. Ezen kívül a húgysavam szokott még magasabb lenni (500 körül). Minden más vér eredményem rendben van. UH-on is mondták eddig, hogy nagyobb a májam és zsíros. Alkoholt szoktam fogyasztani (kb heti 1-3 üveg bort), de van amikor hónapokig nem is iszok. Viszont nagy evő vagyok, voltam, túlsúllyal is küzdök. Most egy kivizsgálás során (ilyen irányú panaszom nem volt egyébként) kiderült, hogy a GPT 75 és a GOT 42, mindkettő határértéken túli, egyéb vér eredményeim rendben voltak. Küldtek UH-ra, ahol foltos-zsírosnak látták a bal máj lebenyemet. Voltam máj CT-n is, ahol alacsony denzitásúnak írták le a májamat (15 HU), és kissé nagyobbnak a bal lebenyt, de egyéb eltérést nem láttak a májban. 2007-ben mikor elkezdett emelkedni ez az érték, akkor vizsgáltak hepatitis C és B-re vérvizsgálattal, de negatív volt, azóta voltam véradáson is, ahol szintén ezt vizsgálták, mindannyiszor negatív volt. Szóval a diagnózis zsírmáj, a fenti részletekkel. Kaptam legalont, amit szedek már egy ideje és májkímélő, fogyasztó diétát is tartok szépen javulnak az enzim értékeim, a GOT már normális tartományban van, a GPT is 56-ra lement. Írtak fel metadoxil-t. És most jönne a kérdésem: azt írják a betegtájékoztatón, hogy ez alkoholos májkárosodásra van. Nekem nem ez van, hanem zsíros a májam. Vagy az ok igazából mindegy és ez a gyógyszer ezt is orvosolhatja, mármint az ilyen zsírmájat ami nekem van ? Mennyire súlyos állapotú a májam ? Lehet ezt még regenerálni ? Köszönettel, József
Kérdező: mahrcs Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Prof. Dr. Papp János 2014-05-30 07:08:50
További Emésztőrendszeri megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK