Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Nem fertőzéses eredetű csontelhalás

Nem fertőzéses eredetű csontelhalás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Aseptikus csontelhalás
BNO kód:
M87
A betegség lényege:
Ahol a csontképződés porcból történik a szervezetben, bárhol kialakulhat az elváltozás. Azokon a területeken, ahol a keletkezett csont és a velőállomány sejtjei elhalnak, az új csontállomány csak lassan épül fel újra.
A betegség oka:
A betegség kialakulása nem tisztázott. Az egyik elmélet szerint az adott csont túlzott terhelésnek vagy sérüléseknek van kitéve, és ez okozza a szövet pusztulását. Egy másik elmélet a vérellátás zavarát jelöli meg kiváltó okként, egy harmadik a betegség kialakulásában örökletes hajlamot tart valószínűnek.
A betegség tünetei:
A betegség egyaránt érintheti a serdülő fiúkat és lányokat. Az elváltozás kialakulhat a gerincen, ekkor tartási rendellenességet, gerincpanaszokat, fáradékonyságot okoz. A combcsont fejének elhalása sántítást, járási nehezítettséget, fájdalmat hoz létre. A lábon és a karon észlelt csontelhalás az adott végtag mozgási nehezítettségét váltja ki. A panaszok súlyossága az elváltozások súlyosságával és a kialakulás helyével változik. Néha az érintett terület felett duzzanat is észlelhető.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett röntgen vizsgálatot kérhet. A több irányból végzett röntgenfelvételek sem adnak mindig biztos diagnózist, ekkor CT vizsgálat jöhet szóba. Ritkán szövettani mintavételre is sor kerül.
A betegség várható kezelése:
A terápia a betegség helyétől, a kiterjedésétől, és az életkortól függ. Egyes esetekben a folyamat önmagától meggyógyul. Súlyosabb esetekben, ahol a tünetek kifejezettebbek, a műtéti beavatkozás elkerülhetetlen. Ez lehet az elmozdult csontok helyreillesztése, a csontok alakjának visszaállítása. A fájdalom nem szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókkal enyhíthető.
Javaslatok:
A panaszok jelentkezésekor orvoshoz kell fordulni. Ajánlott az érintett végtag tehermentesítése, kímélése. Az iskolai testnevelés alóli felmentés indokolt; viszont kifejezetten ajánlott a gyógytorna és az úszás.
A betegség várható lefolyása:
A betegség önmagától meggyógyulhat, de általában, míg a csontosodási folyamat be nem fejeződik az adott területen a panaszok fennállnak, és csak kezelés hatására javulnak. A késői szövődmények - mozgáskorlátozottság, növekedésben való visszamaradottság - az érintett csonttól és az alkalmazott kezelés hatékonyságától függenek.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Bármilyen biopszia (szövettani mintavétel)
CT, (sima) (Computer tomográf)
Rtg (Röntgen vizsgálat)

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Ortopédia
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK