Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Nem fertőzéses eredetű csontelhalás

Nem fertőzéses eredetű csontelhalás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Aseptikus csontelhalás
BNO kód:
M87
A betegség lényege:
Ahol a csontképződés porcból történik a szervezetben, bárhol kialakulhat az elváltozás. Azokon a területeken, ahol a keletkezett csont és a velőállomány sejtjei elhalnak, az új csontállomány csak lassan épül fel újra.
A betegség oka:
A betegség kialakulása nem tisztázott. Az egyik elmélet szerint az adott csont túlzott terhelésnek vagy sérüléseknek van kitéve, és ez okozza a szövet pusztulását. Egy másik elmélet a vérellátás zavarát jelöli meg kiváltó okként, egy harmadik a betegség kialakulásában örökletes hajlamot tart valószínűnek.
A betegség tünetei:
A betegség egyaránt érintheti a serdülő fiúkat és lányokat. Az elváltozás kialakulhat a gerincen, ekkor tartási rendellenességet, gerincpanaszokat, fáradékonyságot okoz. A combcsont fejének elhalása sántítást, járási nehezítettséget, fájdalmat hoz létre. A lábon és a karon észlelt csontelhalás az adott végtag mozgási nehezítettségét váltja ki. A panaszok súlyossága az elváltozások súlyosságával és a kialakulás helyével változik. Néha az érintett terület felett duzzanat is észlelhető.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett röntgen vizsgálatot kérhet. A több irányból végzett röntgenfelvételek sem adnak mindig biztos diagnózist, ekkor CT vizsgálat jöhet szóba. Ritkán szövettani mintavételre is sor kerül.
A betegség várható kezelése:
A terápia a betegség helyétől, a kiterjedésétől, és az életkortól függ. Egyes esetekben a folyamat önmagától meggyógyul. Súlyosabb esetekben, ahol a tünetek kifejezettebbek, a műtéti beavatkozás elkerülhetetlen. Ez lehet az elmozdult csontok helyreillesztése, a csontok alakjának visszaállítása. A fájdalom nem szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókkal enyhíthető.
Javaslatok:
A panaszok jelentkezésekor orvoshoz kell fordulni. Ajánlott az érintett végtag tehermentesítése, kímélése. Az iskolai testnevelés alóli felmentés indokolt; viszont kifejezetten ajánlott a gyógytorna és az úszás.
A betegség várható lefolyása:
A betegség önmagától meggyógyulhat, de általában, míg a csontosodási folyamat be nem fejeződik az adott területen a panaszok fennállnak, és csak kezelés hatására javulnak. A késői szövődmények - mozgáskorlátozottság, növekedésben való visszamaradottság - az érintett csonttól és az alkalmazott kezelés hatékonyságától függenek.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Bármilyen biopszia (szövettani mintavétel)
CT, (sima) (Computer tomográf)
Rtg (Röntgen vizsgálat)

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Ortopédia
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK