Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Női nemi szerv rosszindulatú daganata

Női nemi szerv rosszindulatú daganata tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Női nemi szerv rosszindulatú daganata
BNO kód:
C57
A betegség lényege:
A női nemi szervekben kialakult rosszindulatú daganat, melynek kiindulási helyét nem lehet pontosan meghatározni. Az elváltozás származhat a méh nyálkahártyájából, a méh simaizmaiból, a méhszáj felszínéről, a petefészekből, a hüvelyből és a külső nemi szervekből.
A betegség oka:
A daganatos elváltozást előidéző ok az esetek általában nem azonosítható. Hajlamosíthat az elváltozások kialakulására öröklött tényező, korán kezdett nemi élet, a méhnyak vírusfertőzése, a környezetben található rákkeltő anyagok, a radioaktív sugárzás és egyéb okok. Leggyakrabban a középkorú nőket érinti, de jelentkezhet fiatalkorban és időseknél is.
A betegség tünetei:
A kezdeti elváltozások panasszal általában nem járnak. Később bővebb folyás, véres váladékozás, esetleg közösülést követő vérzés, illetve közösülés közbeni fájdalom jelentkezhet. Az alhas tájékán feszülés, fájdalom alakul ki. Gyakran a daganat által adott áttétek okozzák az első panaszokat. Áttétek kialakulhatnak a tüdőben, a májban, a csontokban és az agyban.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett nőgyógyászati vizsgálatot rendelhet. Az elváltozásból szövettani vizsgálatra mintavétel is történhet. Az ultrahang-vizsgálat mellett radiológiai vizsgálatra, így CT-re és MRI-re is sor kerülhet.
A betegség várható kezelése:
Amennyiben az elváltozást korán felismerik és az nem adott még áttéteket más szervekbe és nem terjedt rá a környezetére, műtéttel kell eltávolítani. A műtét előtt és után sugárkezelésre is sor kerülhet. A betegség előrehaladtával műtéti beavatkozásra nincs lehetőség, ilyenkor csak kemoterápia alkalmazható. Emellett a beteg panaszait, pl. fájdalmait tüneti kezeléssel enyhítik.
Javaslatok:
Igen fontos a betegség minél koraibb felismerése, mivel a gyógyulás esélye annál nagyobb minél hamarabb, minél kezdetibb szakaszban derül fény az elváltozásra. Ezért ajánlott az évenkénti nőgyógyászati szűrésen minden 30 év feletti nőnek a megjelenés.
A betegség várható lefolyása:
A betegség kimenetele felismerésekor talált elváltozás súlyosságtól függ. Idejében elvégzett beavatkozás teljes gyógyulást eredményezhet, míg az elhanyagolt esetek akár halállal is végződhetnek.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Bármilyen biopszia (szövettani mintavétel)
CT, (sima) (Computer tomográf)
MRI, sima (Mágneses rezonancia)
Nőgyógyászati vizsgálat
Ultrahang vizsgálat sima

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Üdvözlöm! Egy augusztusi cytológiai eredményemmel kapcsolatban szeretnék kérni tájékoztatást,illetve,hogy pontosan mi az erdményem.Akkor az orvos azt mondta,hogy rendben van,de engem nagyon aggaszt..,mert a leírtak alapján szerintem gond van.És nem tudom mit tegyek. Kenet: B-Benignus sejtelváltozások Cyt.adatok: flóra-baktérium,metaplasia Diagnózis: N8890 a méhnyak nem- gyulladásos rendellenessége, k.m.n. Szeretném tudni,hogy ez mit jelent.Aggódjak -e ,és menjek újra orvoshoz? ezt megelőző februári eredményem ez volt. Benignus sejtelváltozások candida fertőzés gyanúja,flóra-baktérium,kolpitis mycotika B3790 Candidisis,k.m.n. Köszönöm a választ! Szép napot! Krisztina
Kérdező: krisztinabertalan Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz:
Tisztelt Szakértő! Milyen természetes lehetőségeim vannak a menstruáció előtti " barnázás" megszüntetésére? Elég ijesztő, hogy az eddigi normális, időre megjövő menstruációm előtt újabban pár nappal barnás vérzés jelent meg. Felhívtam a nőgyógyászom, aki azt mondta, hogy az eddigi vizsgálatok szerint rendben vagyok. Mit tehetek magamért?
Kérdező: Margit904 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Antalné Putnik Judit 2014-09-12 09:55:39
Kedves Szakértő! A menstruációm, ami eddig szabályosan jelentkezett, most kezd rendszertelenné válni, hol 22 napra, hol 36 napra jön meg. Van erre természetes megoldás?
Kérdező: Margit904 Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: hhh jhjh 2015-12-24 12:31:07
További Tumoros megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK