Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - A terhességi csíkok - striák

A terhességi csíkok - striák tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Vegyünk bármilyen esztétikai problémát, magasodó homlokot vagy foltokat a bőrön, és valaki azonnal előáll azzal, hogy megtalálta rá a csodaszert. Nincs ez másképp a terhességi csíkokkal, a striákkal sem.

A várandós nők 90 százalékának a hasán felfedezhetők a sokatmondó jelek, a terhességi csíkok. Ezek akkor keletkeznek, amikor – általában a gyors súlygyarapodás következtében – a bőr elveszíti rugalmasságát. Igen gyakori jelenség, és kutatások bizonyítják, hogy a genetikának és az etnikai hovatartozásnak nagy szerepe van a kialakulásában.

Számtalan olyan termék került a piacra, amellyel a terhességi csíkok kialakulását akarják megakadályozni. Sok terméket a várandós hírességek, Julia Roberts vagy éppen Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow csodaszernek tartják. A kérdés csak az, valóban meg lehet akadályozni ezeknek a csíkoknak a kialakulását, Az Amerikai szülészek és Nőgyógyászok Szövetsége szerint a válasz: nem.

– Nem sok mindent lehet tenni azon kívül, hogy az ember ügyel a súlygyarapodására – állítja dr. Laura Riley a Massachusetts General szakorvosa. – Mindenféle krémet és testápolót árulnak, de az a kérdés, hogy ezek valóban hatásosak-e, még nincs eldöntve.

Egy kettős vak elrendezésű vizsgálat szerint a gotu kola kivonatot, alfa tokoferolt és kollegén-elastin enzimeket bőrükbe masszírozóknak csak 34 százalékánál alakultak ki terhességi csíkok, míg a kontrollcsoportban ez a szám 56 százalék volt.

Egy másik, 161 nőn végzett vizsgálat szerint azoknak a nőknek, akiknél megjelentek a terhességi csíkok, a 48 százaléka azt mondta, hogy anyjának is volt. A színes bőrű nők körében 80 százalékos a terhességi csíkok megjelenése, ezért a kutatók úgy vélik, a genetikának és az etnikumnak is köze van a striák megjelenéséhez.

Ami a csíkok kialakulásának megelőzését illetve későbbi eltüntetését illeti, nincsenek megbízható adatok egy szer mellett sem. Mindenképpen hasznos, ha a várandós nő krémeket vagy testápolókat masszíroz bele hasa bőrébe. Ártani nem árthat, viszont kellemes érzés, hogy tett valamit.

Forrás: Informed.hu

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Jó napot! Egy évvel ezelőtt szültem, azóta sajnos nagyon megváltozott a testem, kb 10 kiló feleslegem maradt és nagyon striás a mellem, a combom és a hasam. Érdeklődni szeretnék el lehet-e tűnteni valahogy őket?
Kérdező: anar007 Válaszok száma: 7 db Utolsó válasz: DR. Biczó Zsuzsanna 2013-02-27 14:01:58
További Bőr- és nemi betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK