Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Combsérv

Combsérv tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Hernia femoralis
BNO kód:
K41
A betegség lényege:
A fokozott hasűri nyomás és a hasfal gyengesége miatt a comb tövénél zsigerek nyomulnak ki a hasüregből. A hashártyát előretolva előboltosítják a bőrt és tasakot képezve benyomulnak a comb bőre alá.
A betegség oka:
A kiváltó ok egyrészt a hasűrben megnövekedett nyomás. Nőknél a terhesség alatt jelentkezik gyakran. Ritkán létrejöhet a hasűrben folyadék felgyülemlése esetén, erőltetett székelés vagy köhögés hatására, valamint olyan munkát végzőknél, ahol nagyobb erőkifejtésre van szükség. Másrészt okozhatja az elváltozást az is, hogy a hasfal a szerkezete gyengébb ezen a területen.
A betegség tünetei:
A panaszok általában a combhajlatban elődomborodó képlet megjelenésével kezdődnek, amiket megelőzhet a terület fájdalmassága. Kezdetben a kiboltosulás magától visszahúzódhat a hasűri nyomás enyhülésével, később azonban állandósulhat. Előrehaladottabb esetekben a kiboltosulás tömlőt képez és a tömlőbe belső szervek, leggyakrabban cseplesz kerülhet. Az elváltozás az idő előrehaladtával növekszik. Súlyos szövődmény alakulhat ki akkor, ha a tömlőbe került szervek vérellátása károsodik, azok kizáródnak a hasűrből. Ekkor azok elhalhatnak és életveszélyes állapot alakulhat ki. A beteg erős fájdalomról panaszkodik, a szívverése szapora, a nyálkahártyái kiszáradnak, széklete elmarad, hányinger és hányás jelentkezik.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele mellett betegvizsgálatot végez. A terület tüzetes vizsgálatával és ultrahang vizsgálattal meg lehet különböztetni a terület más betegségeitől a combsérvet.
A betegség várható kezelése:
A kezdeti elváltozásoknál a kiboltosulás a hasűri nyomás elmúltával visszahúzódhat, a benne található belső szerveket kézzel vissza lehet tolni. A folyamat előrehaladtával a sérvet műtéttel kell megszüntetni. A sérv kizáródásakor azonnal meg kell műteni a beteget és az elhalt szerveket el kell távolítani.
Javaslatok:
A hasűri nyomás fokozásával járó munkavégzést (pl. emelést) kerülni kell. Étrendje olyan legyen, hogy ne legyes székrekedése. A dohányzás elhagyása is ajánlható, mert feltételezik a dohányzás hatására bekövetkező kötőszövet gyengülést, ami a hasfal gyengülését okozhatja. Az idült köhögés megszüntetése is megelőzheti a folyamat kialakulását. A tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.
A betegség várható lefolyása:
A kezeletlen esetekben a sérv fokozatosan növekedik . A combsérv kizáródása esetén a halálozási arányok rosszak. A műtét után is kújulhat a betegség.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Ultrahang vizsgálat sima

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Sebészet
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK