Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Egykamrájú szív

Egykamrájú szív tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Univentriculáris szív
BNO kód:
Q2040
A betegség lényege:
A magzati fejlődés során genetikai vagy környezeti tényezők hatására a szív rendellenesen fejlődik ki. Az elváltozás lényege, hogy a szívben a kamrákat elválasztó fal nem alakul ki és emiatt keletkezhetnek zavarok a keringésben.
A betegség oka:
Egy adott, egyedi esetben nehéz azonosítani a kiváltó okot, de az állapot kialakulásában feltehetően genetikai tényezők is szerepet játszanak. Gyakran társul kromoszóma-rendellenességekhez az elváltozás. Az esetek más részében gyanítható a környezeti, az anya szervezetét is károsító hatás fennállása. Ezt támasztja alá az a tény, hogy cukorbetegségben, illetve más anyagcsere betegségekben, valamint a terhesség alatt szedett gyógyszerek hatására és vírusfertőzések miatt gyakrabban észlelhető az elváltozás.
A betegség tünetei:
A betegség tüneteit az elváltozáshoz társuló egyéb rendellenességek határozzák meg. A tüdő verőér szűkületével társuló esetekben előfordulhat a betegek sápadtsága és a nyálkahártyák kék színe. A vérben felszaporodnak a vörösvértestek és az ujjhegy kiszélesedik, ún. dobverő ujjak alakulnak ki. Gyakori a fulladás érzés és a kimerültség. A tüdőverőér szűkület nélküli esetekben a tüdőben jelentős mennyiségű folyadék jelenik meg. A szívverés szapora, a szervezet fizikai terhelhetősége csökkent és gyakran jelentkeznek tüdőgyulladások. Az esetek többségében hamar kialakul a keringési elégtelenség.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett szív ultrahang és EKG vizsgálatot, valamint ún. szívkatéterezést végeztethet.
A betegség várható kezelése:
A súlyos tüdőverőér szűkület enyhítését a szűk szakasz megkerülésével lehet megoldani. Amikor viszont ugyanezen ér túl tág, akkor azt szűkíteni kell. Ezen műtétekkel megelőzhető a keringési elégtelenség kialakulása. Egyes esetekben a hiányzó, a kamrákat elválasztó sövényt is meg lehet próbálni pótolni. A betegség előrehaladtával szükséges a szív munkáját támogató gyógyszerek adása, valamint a belélegzett levegő orrszonda segítségével való oxigéndúsítása.
Javaslatok:
A betegség hajlamosít a légúti fertőzések kialakulására, ezért fokozott figyelemmel kell óvni a beteget. A gyermek kímélő életmódot éljen.
A betegség várható lefolyása:
A betegség már csecsemőkorban keringési elégtelenséget okoz és emiatt igen korán halálos lehet. Bizonyos esetekben a gyermek néhány évig elélhet.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
EKG - elektrokardiogram
Rtg, artériába adott kontrasztanyaggal, katéterrel (Katéteres angiográfia)
Ultrahang vizsgálat sima

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Szív- és érrendszeri betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK