Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Kéthegyű szívbillentyű szűkülete

Kéthegyű szívbillentyű szűkülete tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Mitralis stenosis
BNO kód:
I3420
A betegség lényege:
A mitrális vagy kéthegyű billentyű egy szívbillentyű. A billentyűk szerepe a szívben az, hogy a vér áramlását egyirányúvá tegyék. A szív különböző szájadékainak elzárásával megakadályozzák, hogy a vér visszafelé folyjon. Teljesen passzívan működnek. A szív elernyedt állapotában nem zárják el a szájadékokat, így a vér be tud áramolni a szívbe. Ha a szív összehúzódik, akkor a nyomás megnövekszik, a billentyűk nekifeszülnek a szájadékoknak, így a vér nem folyhat vissza (pl. a kamrából a pitvarba). A mitrális billentyű a bal pitvar szájadékában helyezkedik el. A billentyűhiba lehet összenövés, zsugorodás, meszesedés. A billentyű nyitása ilyenkor nem tökéletes. A mitrális billentyű a bal pitvar szájadékában helyezkedik el. Szűkülete esetén a vér bal pitvarból kamrába való jutása akadályozott.
A betegség oka:
A betegség hátterében csaknem mindig reumás szívbetegség áll, bár gyakran erről a beteg nem tud.
A betegség tünetei:
A panaszok súlyossága a szűkület nagyságától függ. Ha a szűkület mértéke kicsi, a nyomás emelkedése is kismértékű a bal pitvarban. A beteg panaszai enyhék, néha a beteg egész életén át csak kevés vagy semmilyen panaszt nem okoz. Ha a szűkület mértéke nagy, a betegek nehézlégzést, gyakran hirtelen jelentkező, éjszakai fulladást, fáradékonyságot, esetleg vérköpést (a tüdőben visszértágulatok alakulnak ki, amelyek megrepedhetnek, ez okozza a vérköpést) panaszolhat. A betegek 50-80%-ában szívritmuszavar alakulhat ki (szapora szabálytalan szívműködést érezhetnek).
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a beteg vizsgálatán kívül röntgen-, EKG-, szívultrahang-, doppler vizsgálatot kérhet.
A betegség várható kezelése:
A beteget panaszok esetén gyógyszerekkel kezelik, szívritmus szabályozó, szükség esetén véralvadásgátló kezelésre kerülhet sor. (Fogászati, sebészeti beavatkozások előtt a beteg antibiotikus kezelést kap a szívbelhártya- gyulladás megelőzésére.) Műtétet (műbillentyű beültetést) általában akkor végeznek, ha a beteg fizikai aktivitása romlik (rendkívül fáradékony a beteg), ha szívelégtelenség kialakulása fenyeget, vérköpés jelenik meg, véralvadásgátló kezelés ellenére fellép a szervezetet érintő embolizáció.
Javaslatok:
Hirtelen kialakult fulladás, alsó végtagi duzzanat esetén sürgősen fel kell keresni az orvost. Ha véralvadásgátló kezelésre kerül a sor, azt laboratóriumi ellenőrzés mellett lehet alkalmazni. Az előírt ellenőrző vizsgálatokon meg kell jelenni, mert a gyógyszer-túladagolás így elkerülhető, a hatásos gyógyszerszint elérhető. Gyógyszer-túladagolás során vérzés léphet fel (orr-, húgyúti-, nőgyógyászati-, bőrvérzések, fekete- vagy véres széklet), ezek észlelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. A véralvadásgátló kezelés mellett bizonyos gyógyszerek alkalmazása veszélyes lehet. Ilyenek például a recept nélkül is kapható aszpirin származékok (acetilszalicilsav tartalmú lázcsillapítók). Gyógyszeres kezelés vagy orvosi beavatkozás előtt tájékoztatni kell az orvost, hogy véralvadásgátló kezelésben részesül.
A betegség várható lefolyása:
A betegek nagy részénél panaszokat nem okoz, és az életfolyamán nincs szükség kezelésre sem. Panaszok esetén gyógyszeres kezeléssel, rendszeres ellenőrzés mellett egyensúlyban tartható. Más esetekben műtétre lehet szükség, amely során a műtéti kockázat alacsony, halálozás 1-5%-ban következik be. A műbillentyű beültetést követően is kell véralvadásgátló gyógyszert szedni (mechanikus műbillentyű esetén élethossziglan, biológiai műbillentyű esetén legalább 3 hónapig).
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Doppler ultrahang vizsgálat
EKG - elektrokardiogram
Rtg (Röntgen vizsgálat)

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Szív- és érrendszeri betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK