Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Jobb mellkasfélben elhelyezkedő szív

Jobb mellkasfélben elhelyezkedő szív tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Dextrocardia
BNO kód:
Q2400
A betegség lényege:
A magzati fejlődés során öröklődési vagy környezeti tényezők hatására a szív rendellenes helyen fejlődik ki. Az elváltozás lényege, hogy a szív nem a bal, hanem a jobb mellkasfélben elhelyezkedik el és emiatt zavarok keletkezhetnek a keringésben.
A betegség oka:
Egy adott, egyedi esetben nehéz azonosítani a kiváltó okot, de feltételezhető a genetikai tényezők közrejátszásának lehetősége. Gyakran észlelhető kromoszóma rendellenességekben az elváltozás. Az esetek más részében gyanítható a környezeti, az anya szervezetét is károsító hatás fennállása. Ezt támasztja alá az a tény, hogy cukorbetegségben, gyógyszerek hatására, vírusfertőzések miatt, illetve más anyagcsere betegségekben gyakrabban észlelhető az elváltozás.
A betegség tünetei:
A beteg a szívdobogását a jobb oldalon érzékeli. A betegség tüneteit az elváltozáshoz társuló egyéb rendellenességek határozzák meg. Enyhébb esetekben csak a már idősebb gyermekeknél kerül felfedezésre. A társuló szövődmények a súlyosabb esetekben okozhatnak légzési rendellenességet, és előfordulhat a betegek sápadtsága és a nyálkahártyák kék színe. A gyermek a növekedésben elmaradhat. Az ujjak távolabbi percei kiszélesednek, ún. dobverő ujjak alakulnak ki. Gyakori a légszomj és a kimerültség. A szívverés szapora lehet, a szervezet fizikai terhelhetősége csökkenhet és gyakran jelentkeznek tüdőgyulladások.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett szív ultrahang és EKG vizsgálatot, valamint szívkatéterezést végeztethet.
A betegség várható kezelése:
A kezelés az elváltozás súlyosságától függ. Előfordulhat, hogy nem észlelnek a betegek panaszokat, ekkor nincs szükség beavatkozásra. Sok esetben azonban a társuló rendellenességek miatt műtétet kell elvégezni, ahol a sebészek megpróbálják a normális keringési viszonyokat helyreállítani. Súlyos esetekben a betegség előrehaladtával szükséges a szív munkáját támogató gyógyszerek adása, valamint a belélegzett levegő orrszonda segítségével való oxigéndúsítása.
Javaslatok:
A betegség hajlamosít a légúti fertőzések kialakulására, ezért fokozott figyelemmel kell óvni a gyermeket a légúti fertőzésektől. Fogváltás idején és fogászati kezelések alkalmával fertőzés megelőző antibiotikum-kezelést lehet alkalmazni.
A betegség várható lefolyása:
A várható élettartam a betegség fokától függ. A súlyos esetekben a csecsemők nem érik meg a gyermekkort. Kisebb elváltozások esetén csak a visszatérő fertőzések okozhatnak problémát.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
EKG - elektrokardiogram
Rtg, artériába adott kontrasztanyaggal, katéterrel (Katéteres angiográfia)
Ultrahang vizsgálat sima

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Szív- és érrendszeri betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK