Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Hashártyagyulladás

Hashártyagyulladás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Peritonitis
BNO kód:
K65
A betegség lényege:
A hashártya savós hártya , amely a hasüreget és a hasi szerveket borítja. Létezik kis területre kiterjedő (körülírt), és az egész hashártyára kiterjedő (diffúz) formája. A betegség a hashártya gyulladásos megbetegedése, ami kialakulhat májbetegség következtében kialakult kóros hasi folyadék befertőződése, vagy más hasi betegség következtében.
A betegség oka:
Hashártyagyulladás különböző hasi megbetegedések következménye lehet. A betegség oka legtöbbször kóros hasi folyadék (pl. májbetegség okozta folyadékgyülem) befertőződése, vagy valamilyen fertőzés (pl. vakbélgyulladás, bélkiboltosulás gyulladása, fekély következtében kialakult bélátfúródás, epehólyagfal átfúródása) következtében alakul ki, vagy hasnyálmirigy, nyirokér- epevezeték károsodás, esetleg daganatos betegség következtében lép fel.
A betegség tünetei:
A beteg jellegzetes panasza a hasi fájdalom (ami az egész hasat érinti), láz, haskörfogat növekedése. Ha a háttérben májbetegség áll, ennek tünetei jelen lehetnek pl. sárgaság, bőrön értágulatok, korábban is fennálló haskörfogat növekedés.
Elvégezhető vizsgálatok:
A beteg vizsgálata és kórelőzménye sokat segít az orvosnak. (Fontos, hogy alkohol fogyasztásról, korábbi véradásról, vírusos májgyulladásról, daganatos betegségről, vénás kábítószerfogyasztásról, tetoválásról a beteg beszámoljon.) A betegeket általában kórházba utalják, a kórházi ellátása során vérvizsgálat, ascites (kóros hasi folyadék) vizsgálata, hasi ultrahang vizsgálat, röntgen, szükség esetén CT (számítógép vezérelt röntgen), laparoszkópos vizsgálat (altatásban végzett has megtekintés) jöhet szóba.
A betegség várható kezelése:
Ha májbetegség következtében alakul ki, akkor elsődlegesen gyógyszeres (antibiotikumos) kezelést alkalmaznak. Ha más ok áll a háttérben, akkor elsődlegesen a kiváltó okot kell kezelni (pl. hasi műtét), és ezután jön a gyógyszeres kezelés.
Javaslatok:
A májbetegek, akiknél már kialakult a haskörfogat növekedés, láz, tudatzavar esetén azonnal forduljanak orvoshoz. De egyéb esetben is az önkezelés helyett láz, hasi fájdalom esetén forduljanak orvoshoz.
A betegség várható lefolyása:
A májbetegség következtében kialakult hashártyagyulladás halálozása magas, a betegek 50%-át érinti, de korai kezelés esetén ez 10% alá szorítható. Más okból kialakult betegség esetén az elsődleges ok nagyban befolyásolja a túlélést, de minden esetben súlyos betegségről van szó.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Bármilyen biopszia (szövettani mintavétel)
CT, (sima) (Computer tomográf)
CT, (sima) (Computer tomográf)
Laparoscopós biopszia (szövettani mintavétel)
Rtg (Röntgen vizsgálat)
Rtg (Röntgen vizsgálat) kontrasztanyag ivással
Rtg, rectalis kontrasztanyaggal (Kontrasztanyagos vastagbél röntgenvizsgálat)
Ultrahang vizsgálat sima
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Emésztőrendszeri megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK