Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Kamrai tahikardia

Kamrai tahikardia tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

A kamrai (ventrikuláris) tahikardia legalább 120 ütés per perccel járó, kamrai eredetű ritmus.

Ez a ritmuszavar egymást követő kamrai eredetű korai ütések sorozataként képzelhető el. Olykor csupán néhány ilyen ütés fordul elő együtt, majd a szív visszatér a normális ritmushoz. A 30 másodpercnél tovább tartó kamrai tahikardiát tartós (szuszténd) kamrai tahikardiának hívják. Ez általában kamrai károsodást előidéző anatómiai szívbetegségben fordul elő. Leggyakrabban hetekkel vagy hónapokkal szívroham után jelentkezik. Gyakoribb idősek között, ritkán azonban kialakulhat olyan fiatalokban is, akiknek nincs strukturális szívbetegségük.

Panaszok, tünetek és kórisme

Szívdobogásérzés (palpitáció) szinte mindig fellép. A tartós kamrai tahikardia veszélyes lehet, mivel a kamrák nem tudnak eléggé telődni, illetve nem tudják megfelelően pumpálni a vért. A vérnyomás leesik, amit szívelégtelenség követ. Ez a fajta ritmuszavar azért is veszedelmes lehet, mert kamraremegéssé - a szívleállás egy fajtájává alakulhat át. A kamrai tahikardia néha még 200/percnél magasabb frekvenciánál is alig okoz tüneteket, de ettől függetlenül még nagyon veszélyes lehet.

A diagnózis felállításában és a kezelés szükségességének megállapításában elektrokardiográfia (EKG) Lásd még nyújt segítséget. Hordozható EKG (Holter-) monitor is alkalmazható a szívritmus 24 órás rögzítésére.

Kezelés

A ventrikuláris tahikardiát csak akkor kezelik, ha tüneteket okoz, vagy ha a rohamok 30 másodpercnél hosszabbak, még ha nem járnak is tünetekkel. A tartós kamrai tahikardia gyakran sürgősségi kezelést igényel. Ha a rohamok miatt a vérnyomás nagyon leesik, azonnal kardioverziót végeznek. Intravénás gyógyszerekkel is meg lehet szüntetni vagy el lehet nyomni a ritmuszavart. A leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek a lidokain, a prokainamid és az amiodaron.

Bizonyos eljárásokkal elpusztíthatók a kamrában EKG segítségével azonosított kicsiny kóros területek, amelyek felelőssé tehetők a tartós kamrai tahikardia kialakulásáért. Ilyen a radiofrekvenciás abláció (meghatározott frekvenciájú energia kibocsátása a szívbe vezetett katéter elektródán), valamint a nyitott szívműtétek.

Amennyiben a terápia hatástalan, automata defibrillátor (egy apró eszköz, amely képes érzékelni az arritmiát, és egy áramütéssel korrigálni azt) ültethető be. Az eljárás hasonló a mesterséges pészméker beültetéséhez.

Forrás: drinfo.eum.hu

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Dr Űr 20 éves nő vagyok mitrális proplapsut állapítottak meg nálam, béta blokkoló kell szednem, reggel este egy felet, gyógyszer nagyon jó hatással van rám olyankor egész nap 65-75-re be áll a pulzusom vérnyomásom olyankor tökéletes szokott lenni, de viszont egy kérdés mindig is fejembe volt orvost nem nagyon mertem meg kérdezni de így interneten egy kicsit könnyebb, Dr Urhoz következő kérdésem lenne,béta blokkoló mellet lehet rendszeresen szexuális együtt életet t élni,erre arra gondolok hogy heti többet ?
Kérdező: Lili Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2018-12-06 12:37:46
Műtétek és betegségek: -Tonsillectomia -Scrabismus miatt korreciós műtét (3 éves kortól szemüveg) -Exicosis miatt csoneltávolítás (jobb boka) -Laparascopia endometriosis -Bárányhimlő -Mononucleosis Kivizsgálások: Kardiológia: -Terheléses EKG : OK -EKG: sinus arrithmya -Holter Monitor: sinus arrithmya -Gyakori szívdobogásérzés és tachycardia miatt került sor részletes kivizsgálásokra. Majd a terheléses EKG vizsgálat során fellépő proximális izomgyengeség, illetve a magas CK, CK- izoenzim gyakori emelkedettsége miatt további kivizsgálásokra küldtek. Jelenleg ez folyamatban van. Neurológia: -EEG: OK -MR: 4mm-es góc, radia coronariában Endokrinológia: -TSH: emelkedettség Nőgyógyászat: -Endometriosis: (bal petefészek cista + endometriosis + hashártya endometriosis) – 3 hónapra leállították a női hormonjaimat, majd utána egyből három fázisú fogamzásgátló szedése. -Menstruációs zavarok: Több éve menstruációs vérzés ideje 10-15 nap. -Hormonok: Jelenleg csak szexuálkötő fehérje hormon emelkedett, prolaktin mostmár jó. -Jelenleg nem szedek fogamzásgátlót 3 hónapja. Fogászat: -Jobb felső 5-ös fog rosszul gyökérkezelt. Szemészet: -1,5 éve a műtött oldali szemről fél dioptriát levettek, mondván hogy hozzáerősítik a másik szemhez. Csak olvasáshoz használtam a szemüveget már évek óta, most viszont távolra homályosan látok és fokozza a szédülésérzést. Ez kb 1 hónapja áll fent. Reumatológia: -Gerinc kisizületeinek gyakori gyulladásos megbetegedése, háti szakaszon TH2-3 meszesedés és fixáció. -Két évvel ezelött az egyik vizsgálat során a doktor Úr kiírt egy mycoplasmás vizsgálatot, mely pozitív lett, ezért két hónapig doxyciklin-nel kezelt. Ezután a kontrollvizsgálat negatív lett. Jelen tünetek: -Gyakori fejfájás, nyomás hatására fokozódik és állandósul a fájdalom(láz nincs ez idő alatt), főleg homlok és néha tarkótáji fájdalom. -Időnkénti intenzív hányinger. - Fej- és szemforróság érzete. -Arc és a szem ödémásodása, kifejezetten reggelre. -Sok mozgás és sport ellenére nagyon fáradékony vagyok. -Hőháztartásom nem jó: állandó hideg végtagok (néha viszont forróságérzet). -Lépcsőzés során nagyon hamar nehéznek és kifáradtnak érzem az alsó végtagjaimat. -Szívdobogás érzés (nyugalomban is) -Gyakori szédülés - Közel két hónapja fennálló nátha(két hete orrváladék sárgás) -Torokfájás -Intenzív hajhullás Érdeklődék, hogy mi az Önök véleménye, hogy mely irányba menjek tovább, mert a tünetek halmozódnak, de nincsen semmi érdemi javulás? Előre is Köszönöm: Kitti
Kérdező: Kitti Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
További Szív- és érrendszeri betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK