Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Kettőzött méh, méhnyak és hüvely

Kettőzött méh, méhnyak és hüvely tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Kettőzött méh, méhnyak és hüvely
BNO kód:
Q5110, Q5130
A betegség lényege:
A fejlődés során a két részből kialakuló női nemi szervek normális összeolvadása elmarad. Az rendellenesség fokától függően a hüvely, a méhnyak és a hüvely kettőzöttsége alakul ki.
A betegség oka:
Az elváltozást kiváltó tényezőket az esetek többségében nem sikerül azonosítani. Feltételezhető azonban, hogy a genetikai rendellenességek és a terhesség során az anyát ért káros környezeti hatások hozzájárulhatnak az elváltozás kialakulásához. Ezeken kívül valószínű, hogy az anya cukorbetegsége és egyéb anyagcsere betegségei valamint a terhesség alatt szedett gyógyszerek hajlamosíthatnak a kialakulására.
A betegség tünetei:
Az elváltozás fokától függően jelentkeznek a tünetek. Lehet a méh, a méhnyak és a hüvely is kettőzött. Egyes esetekben csak egy vékony fal választja el a két részt egymástól. A legtöbb esetben nem okoz panaszokat. A hüvely kettőzöttsége okozhat közösülési akadályt. A legfontosabb panasz a teherbeesési képtelenség. A kettőzött méhben a téraránytalanságok miatt a petesejt beágyazódása a méh nyálkahártyájába zavart szenved. A létrejött terhesség kihordása is akadályozott lehet.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett nőgyógyászati vizsgálatot is rendelhet. Egyes esetekben az eltérés kiterjedésének a meghatározására ultrahangvizsgálatot is el lehet végezni.
A betegség várható kezelése:
A panaszokat nem okozó esetekben akkor, ha az esetleges terhességek is zavartalanul lefolynak és a gyermek egészséges, nincs teendő. Azokban az estekben, ahol a nemi érintkezés akadályozott, műtét segítségével lehet a hüvelyeket egyesíteni vagy a hüvelyt két részre osztó falat eltávolítani. A méh normális szerkezetét ugyancsak műtét segítségével lehet helyreállítani.
Javaslatok:
A nemi közösülés alkalmával a hüvelyt síkosító anyagok használata ajánlott, melyek enyhíthetik a szűkebb hüvely okozta panaszokat.
A betegség várható lefolyása:
Az enyhébb esetekben a beteg panasz nélkül együtt élhet a rendellenességgel. A műtétek során sok esetben helyre lehet állítani a hüvely és a méh normális szerkezetét. Gyakran azonban a jól sikerült műtétek ellenére sem sikerül a meddőséget megszüntetni.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Nőgyógyászati vizsgálat
Ultrahang vizsgálat sima

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt doktor Úr/Hölgy! Nem régibben elmentem a nőgyógyászhoz szinte folyamatos bal alhasi fájdalommal. Menszesz alatt nem jelentkezett a fájdalom. Megvizsgált és talált egy polip gyanús képletet. Azon kívül mindent rendben talált. a vizsgálat végén mondta hogy várjunk még egy menszesz utána ultrahang. Így is lett, nem találtak semmit az ultrahangon. De menszesz után 9 nappal elkezdtem vérezni. Megint ultrahang és ,egint nem találtak semmit hogy mitöl. minden rendben volt. Csak nem múlt a vérzés hol erősebben hol gyengébben de nem mondanám menstruációnak. volt amikor darabkás volt. Megint vizsgálat akkor találtak egy részt ami valószínűleg be van gyulladva. A leleten az állt hogy metritis. Kaptam rá vérzés csillapítót (Dicynone) antibiotikumot (Dalacin 300mg). Elkezdtem szedni de a Dalacinra allergiás lettem. Az óta elmúlt a vérzés de mivel nem tudtam szedni a gyógyszert csak pár napig. Elmentem a házi orvoshoz aki nőgyógyász is ő írt fel másik gyógyszert (Klion). Nem tudom hogy az jó rá? A polip leválhat magától? Okozhat gyulladást? Attól vérezhettem? Mennyi idő a gyógyulás? Mikortól lehet élni nemi életet? (A nőgyógyászhoz nem akarok vissza menni mert nem voltam vele megelégedve hogy olyan félvállról vette az egészet. Keresek egy másikat. A házi orvos (aki nőgyógyász is csak szerintem nem rendel úgy) csak ideiglenes megoldás. Ki szeretném vizsgáltatni magam mert hamarosan babát szeretetnénk. A cytológia eredményem negatív lett. Tisztelettel B.
Kérdező: brigi03387 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2019-04-02 10:43:14
További Nőgyógyászat - szülészet
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK