Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Külső hallójárat-gyulladás

Külső hallójárat-gyulladás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

A külső hallójárat a fülkagylótól a dobhártyáig terjedő szakasz, melynek betegségei közé tartoznak egyes gyulladások, különböző elzáródást okozó állapotok, illetve a fület ért traumák is.

Kialakulása, okai

A külső hallójárat elzáródását okozhatja fülzsír, amely a hallójáratot bélelő hámsejtek által termelt váladék. A fülzsír (cerumen), a leváló hámsejtekkel együtt dugót képezve zárja el a külső hallójáratot. A fültisztító pálcikák használata a helyzetet tovább ronthatja. A hallójárat öntisztuló, a levált hámsejtek a dobhártyától kifelé szállítódnak. A fültisztító pálcikák használata ezt a folyamatot felborítja, és a lehámlott hámsejteket befele tolva elősegíti a fülzsír felszaporodását is. Ennek az öntisztuló folyamatnak a megszakítása bakteriális fertőzés kialakulására ugyancsak hajlamosít. A külső hallójárat elzáródását okozhatják még gyermekkorban idegentestek is.

A külső hallójárat gyulladását kiválthatják baktériumok, amelyek diffúz, vagy lokalizált gyulladást okoznak. A bakteriális fertőzésre hajlamosítanak bizonyos bőrbetegségek (pikkelysömör, ekcéma), illetve a hallójáratba jutó víz, továbbá hámsérülések. Különböző sporttevékenységek végzése közben megsérülhet a fülkagyló is. A felületes hámsérülések veszélye, hogy a felülfertőződés, és a folyamat mélybe terjedése kapcsán a porc elhalása is kialakulhat. A komolyabb sérülések következtében vérömlenyek keletkezhetnek a fülkagylón. A vérömleny a bőrt elemeli a porcról így a porcszövet vérellátása megszakad, ami szövetelhaláshoz vezet.

A betegséget általában az Escherichia coli, a Pseudomonas vagy a Staphylococcus aureus nevű baktérium okozza. A külső hallójárat-gyulladás gyakrabban fordul elő a nyári úszási idényben, ezért "uszoda betegségnek" is nevezik.

Tünetei, felismerése

A külső hallójárat elzáródása halláscsökkenéshez vezet. A tünetek fokozódnak, amennyiben a hallójáratba víz kerül. Amennyiben rovar kerül a fülbe, mozogásával ingerli a dobhártyát és igen kellemetlen érzést okoz a betegnek.

A külső hallójárat diffúz gyulladása esetén a betegek viszketésről, fájdalomról, esetenként akár bűzös váladékozásról is beszámolnak. Amennyiben a hallójáratot a váladék kitölti, halláscsökkenésről, tompa hallásról is panaszkodhatnak. A hallójárat vöröses, duzzadt, a fül előtt kis porc (tragus) nyomására heves fájdalom lép fel. Ha a hallójárat gyulladása ekcéma miatt alakul ki, akkor a bőr általában száraz, hámló, vöröses színű. A száraz bőr gyakran bereped, ez igen fájdalmas lehet, a repedésekből savós nedvszivárgás észlelhető. A hámsérülések felülfertőzésre hajlamosítanak.

A fülkagyló felszínes sérülése egyszerű sebként látszik. Ha a sérülés mélyebb, illetve vérömleny alakul ki, akkor az érintett fül kékes-lilás árnyaltúan elszíneződik, a bőr a porctól elemelkedik, alatta folyadék tapintható. Ha a vérömlenyt nem ürítik ki, akkor az szervül, meszesedik, ekkor alakul ki az ökölvívókra jellemző karfiol fül.

Kezelése

A külső hallójáratba került idegentesteket el kell távolítani. Ez minden esetben fül-orr-gégész feladata. A fülzsír eltávolítható a hallójárat átöblítésével, és szívó segítségével is. Ez nem fájdalmas, inkább kellemetlen. Az átöblítést követően enyhe szédülés jelentkezhet, mivel a hideg víz áramlásával ingerli a belső fülben elhelyezkedő egyensúlyszerveket, és ez okozhatja az átmeneti kellemetlen tüneteket. Ennek elkerülése érdekében a legtöbb helyen langyos vízzel végzik az átöblítést.

A külső hallójárat-gyulladás kezelésére lokális antibiotikum és szteroid tartalmú fülcseppeket lehet használni. Az ekcémás fülgyulladás lokális gyulladáscsökkentő szerekkel és fertőtlenítő oldatokkal gyógyítható. Ezek elrendelése természetesen mindig szakorvos feladata.

Ha sérülés hatására vérömleny keletkezik, annak mielőbbi eltávolítása kiemelt fontosságú, annak érdekében, hogy a porcelhalás kialakulását megelőzzük. Ennek során a bőrt bemetszik, az alatta elhelyezkedő vérömlenyt kiürítik, és a bőrt visszafektetik a porcra.

Megelőzés

A megelőzés egyedüli módja a hallójárat tisztán tartása. Lehetőleg kerüljük a fültisztító pálcák használatát, mivel ezzel csak beljebb toljuk a fülzsírt. Előnyösebb a langyos szappanos vízzel végzett fülmosás, így is inkább csak a fülkagylót mossuk, a hallójárat ugyanis öntisztuló.

Forrás: egeszseg.origo.hu
Szerző: Dr. Erlaky Hajna

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Fül-orr-gégészeti betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK