Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Magzat fejlődésbeni elmaradása

Magzat fejlődésbeni elmaradása tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Retardatio intrauterina
BNO kód:
O3651, P0510
A betegség lényege:
A magzat a méhen belül nem a megszokott, normális ütemben fejlődik, növekedése nagyfokban elmarad a terhesség ideje alapján várttól.
A betegség oka:
A fejlődés elmaradásának lehetnek anyai és magzati okai. Az anyai okok közé tartoznak többek között az anya betegségei (érelmeszesedés, szív-, vesebetegségek, stb.), az alacsony anyai testsúly és testmagasság, alultápláltság, a méh különböző elváltozásai és az anya pszichés megterheltsége. A magzati okok közé genetikai eltérések, fertőzések és ikerterhesség tartoznak. Gyakoribb a megjelenése, ha a korábbi terhességek során már előfordult fejlődési-, vagy egyéb rendellenesség. A dohányzás, az alkohol fogyasztás, a különböző kábítószerek és számos gyógyszer is magzati elmaradottságot okozhat csakúgy, mint az anyai tüdőbetegség.
A betegség tünetei:
A magzat fejlődése a vártnál kisebb mértékű, a magzat az életkorához viszonyítva mind a súlyát, mind a hosszát tekintve elmarad normálishoz viszonyítva. A születési súly a 2,5 kilogrammot nem haladja meg. Az újszülöttnél az élet első napjaiban gyakrabban alakulnak ki anyagcsere- és fertőző betegségek. Egyes esetekben koraszülés is létrejöhet.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele mellett betegvizsgálatot végez. Ultrahangvizsgálattal ellenőrizhető a magzat fejlődése. Indokolt esetben a magzatburokból szövettani mintavétel történhet a kromoszóma-rendellenesség korai kimutatása érdekében.
A betegség várható kezelése:
A kiváltó okokat lehetőleg meg kell szüntetni; a magzat állapotát nyomon kell követni.
Javaslatok:
A megelőzésben az anya megfelelő táplálkozásának és terhesség során fellépő károsító tényezők elkerülésének van nagy szerepe. A már kialakult zavarok esetén javasolt a pihenés és a fekvés, mert így a méh és ezzel a magzat vérellátása javul. A terhességi felülvizsgálatokon való részvétel lehetőséget teremt a minél koraibb felismerésre és a kezelésre.
A betegség várható lefolyása:
Az állapot fokozza a magzati károsodás veszélyét. A megfelelő időben felismert és megfelelően gondozott magzati visszamaradással járó terhesség javítja az egészséges újszülött megszületésének esélyeit.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Amnioszkópia
Ultrahang vizsgálat sima
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Férjemmel kisbabát szeretnénk. 28 éves vagyok. Lassan egy éve próbálkozunk, egyelőre sikertelenül. 2 hónappal ezelőtt elmentem egy vérvételre. A TSH értékek 2,41 volt. A háziorvosi rendelőben azt mondták az eredményre, hogy 'tökéletes állapotban vagyok a gyermekvállaláshoz'. A pajzsmirigy értékkel így nem is foglalkoztam, de azóta utána olvasgattam, és több helyen is írták, hogy a teherbeeséshez optimális érték 1, de legalábbis 2 alatti. Az én eredményem már valóban kezelést igényel? Érdemes addigis valamiféle vény nélkül is kapható készítményt szedni rá? Tisztelettel: F. Katalin
Kérdező: F.K. Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2017-01-10 16:39:59
További Nőgyógyászat - szülészet
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK