Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Magzat vírusos fertőzése

Magzat vírusos fertőzése tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Infectio virosa
BNO kód:
O3530
A betegség lényege:
Az anya vírusos fertőzése során a kórokozók a méhlepényen átjuthatnak a magzatba és ott fertőzést vagy fejlődési zavarokat okozhatnak.
A betegség oka:
Szinte bármely vírus okozhat magzati megbetegedést. A leggyakoribb magzatkárosító vírus a rubeola, HIV, herpesz, citomegalo, hepatitisvírus.
A betegség tünetei:
Az anyában a vírus a rá jellemző panaszokat és megbetegedést okozza, a magzatban viszont a terhességi kortól függően a legkülönbözőbb szervek fejlődésében tehet kárt. Ilyen szervek leggyakrabban az idegrendszer, a szív, a máj, a szem. Sok esetben a magzat fertőzötten jön világra, és igen gyakran a vírusos megbetegedés rövidesen az újszülött halálához vezet. Egyes esetekben a magzat fejlődése elmarad a normálistól, kis súllyal jön a világra.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele mellett betegvizsgálatot végez. A magzatvíz és a vér vizsgálata szükséges a kórisme felállítására. A magzat fejlődését ultrahanggal lehet nyomon követni.
A betegség várható kezelése:
A korábban átélt betegség és a védőoltások sok vírussal szemben végleges védettséget hoznak létre. A vírusok elpusztítása nem lehetséges, de a szervezet védekező rendszerének az erősítése vitaminokkal segítheti a betegség leküzdését.
Javaslatok:
A kismama táplálkozzon egészségesen, ne dohányozzon. A rubeola vírus ellen a betegségen korábban át nem esett serdülő lányokat ajánlott védőoltásban részesíteni. Kerülni kell az olyan helyeket (emberekkel zsúfolt, zárt helységek, beteg személyek környezete, stb.), ahol a fertőzés kialakulásának nagy a kockázata.
A betegség várható lefolyása:
Sokszor semmiféle probléma nem jelentkezik és a megszületett gyermek teljesen egészséges. A kialakuló károsodás mértéke függ attól, hogy milyen vírus a terhesség melyik időszakában okozta a fertőzést: kisebb-nagyobb fejlődési rendellenességeket csakúgy, mint súlyos, halálos kimenetelű fertőzéseket egyaránt előidézhet vírusfertőzés.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Amnioszkópia
Ultrahang vizsgálat sima
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Doktornő/Úr! Kislányomnak háromnapos láza van (roseola infantum), én pedig 15 hetes terhes vagyok. Veszélyes lehet a magzatra ez a vírus? Mit tehetnék? Válaszát előre is köszönöm!
Kérdező: Kati Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2018-02-28 21:39:17
Tisztelt Doktor Úr/ Nő! 9 hetes kismama vagyok. A szerológiai vizsgálattal kiderült, hogy CMV vírussal szemben sajnos nincs védettségem (IgM, IgG negatívak). Egészségügyben dolgozom, egész nap elesett állapotú, fertőző betegekkel érintkezem. Utánaolvastam és ha jól értettem, a CMV cseppfertőzéssel terjed, sok esetben semmilyen panaszt, tünetet nem okoz. Úgy tudom, magas az átfertőzöttség aránya Magyarországon. Ön mit javasolna? Hogyan tudok védekezni ellene? Mennyire "könnyű", hogyan lehet elkapni? Nagyon aggódom, hogy elkapom a munkahelyemen és a kisbabámat ezáltal fokozott veszélynek teszem ki. Már azon gondolkodom, hogy inkább emiatt otthon maradok, bár anyagilag nem engedhetjük meg magunknak. Mennyire gyakori, hogy valakinek nincs védettsége? Ezt úgy értem, hogy mennyire vagyok ezzel egyedül, mennyire vagyok emiatt veszélyeztett? Segítségét és válaszát előre is nagyon köszönöm! Anna
Kérdező: n.anna Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
További Nőgyógyászat - szülészet
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK